4 Μαΐου επιστρέφουμε στην νέα κανονικότητα

Η επιστροφή στην “κανονικότητα” Παρατείνεται για μια εβδομάδα ακόμα έτσι ώστε η καραντίνα να περιλαμβάνει και το τριήμερο της πρωτομαγιάς ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας. Προανήγγειλε το τέλος του sms και της βεβαίωσης μετακίνησης, αλλά όχι για όλους. Το χρονοδιάγραμμα άρσης του lockdown.

Μιά εβδομάδα παραπάνω θα κάτσουμε σπίτι με τους υπάρχοντες κανόνες που λήγουν κανονικά στις 27 Απριλίου αλλά μετά έρχεται πρωτομαγιά και για αυτό θα υπάρχει παράταση των περιορισμών για ακόμα μία εβδομάδα. Έτσι την 4η Μαΐου φωτογραφίζει ως ημερομηνία-ορόσημο για την εκκίνηση εφαρμογής του σχεδίου εξόδου από την καραντίνα η ανακοίνωση που έκανε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, την Πέμπτη 23 Απριλίου, οι ανακοινώσεις για το συνολικό σχέδιο εξόδου από την καραντίνα θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά προειδοποίησε γι’ ακόμη μία φορά ότι η μετάβαση θα είναι αργή και το σχέδιο θα ξεδιπλώνεται σε φάσεις που θα αξιολογούνται διαρκώς.

Ο Στέλος Πέτσας επίσης ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αρθεί από την 4η Μαΐου η υποχρέωση αποστολής SMS ή των έγγραφων βεβαιώσεων για τις μετακινήσεις, ωστόσο η ελεύθερη μετακίνηση των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων μπορεί να επιτραπεί αργότερα και όχι άμεσα.

Το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την καραντίνα

Με βάση λοιπόν όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήδη από τις 27 Απριλίου θα λειτουργήσουν ξανά υποθηκοφυλακεία και γραμματείες των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων.

Στις 4 Μαΐου θ’ αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία – πλην ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων – και θα λειτουργήσουν ξανά μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ., αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής (ανώτατος αριθμός πελατών ανά κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά, χρήση μασκών κτλ.). Λεπτομέρειες που περιμένουμε να αποσαφηνιστούν.

Στη συνέχεια θα εξεταστεί το άνοιγμα των σχολείων, – υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν δύο τάσεις, μία για άνοιγμα όλων των σχολείων και μία δεύτερη για άνοιγμα μόνο του Λυκείου – ενώ σχεδόν παράλληλα θα λειτουργήσουν ξανά τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ κτλ. με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους και αποστάσεις μεταξύ τους. Τα πολυκαταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και οι χώροι συνάθροισης θα επαναλειτουργήσουν προς τα τέλη Μαΐου, ενώ το σχέδιο για την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, μπάσκετ κτλ. προβλέπει τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές. Έως τα τέλη Μαΐου θα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών κι ενδεχομένως των δικαστηρίων, με την κυβέρνηση να εξετάζει παράταση του δικαστικού έτους.

Τελευταία στη σειρά θα είναι τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία θα λειτουργήσουν προς τα μέσα Ιουνίου σε μεγάλα αστικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς με επαρκείς υγειονομικές υποδομές, ενώ από τις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία τους και στις υπόλοιπες περιοχές με μοναδική αίρεση απομακρυσμένα νησιά όπου δεν υπάρχουν νοσοκομεία, ιατρεία κτλ.

Τέλος, τα πανεπιστήμια – εκτός απροόπτου – θα ανοίξουν ξανά από το Σεπτέμβριο, καθώς ούτως ή άλλως τα μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο διεξάγονται στις περισσότερες περιπτώσεις εξ αποστάσεως.

Για Πρώτη Κατοικία και Ε.Ε.

Τέλος, ο κ. Πέτσας είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς και ότι εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θέση της Ελλάδας παραμένει ότι δεν χρειαζόμαστε δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις για την ανάταξη της οικονομίας μετά από την υγειονομική κρίση. Ιδιαίτερη σημασία έχει, εξάλλου, για την Ελλάδα, λόγω του τουρισμού, να επανέλθει η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και προσώπων, ιδίως σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές.

φωτογραφία: Intime News | με πληροφορίες από το NewsIt

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...