H Action Team και ο Νίκος Βουγιούκας σε μία συνέντευξη για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της ομάδας.

Συναντήσαμε τον Νίκο Βουγιούκα στο κέντρο της Καβάλας όπου και είχαμε μία συζήτηση για την Action Team, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της εθελοντικής αυτής οργάνωσης και επίσημα πια, μιας που έχει γίνει σωματείο από τα τέλη του 2019. Μάθαμε για την δομή για τις δράσεις για τα όνειρα όχι μόνο του Νίκου αλλά και όλων των παιδιών που βρίσκονται μέσα σε αυτή την ομάδα που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη της Καβάλας.

Νίκο χαιρόμαστε που σε έχουμε μαζί μας, θα θέλαμε να μας πεις λίγα παραπάνω λόγια για την Action Team, πώς λειτουργεί; 

Και εγώ χαίρομαι που είμαι στο Fresh, καταρχήν η ομάδα μας έχει μία πολύ απλή δομή. Όποιος θέλει μπορεί να μπει σε μία ομαδική σελίδα που διαθέτουμε στο Facebook και που αριθμεί αυτή την στιγμή 120 μέλη. Όλα αυτά τα μέλη έρχονται και συμμετέχουν τουλάχιστον σε μία δράση μας κάθε χρόνο. 

Πώς γίνεται η διαδικασία εγγραφής; 

Όχι, δεν χρειάζεται τίποτα απολύτως, απλά συμμετέχει σε αυτή την ομαδική σελίδα. Από την αρχή θέλαμε να είναι κάτι πολύ απλό, μπαίνεις λοιπόν και συμμετέχεις. Αν θέλεις και μπορείς να έρθεις έστω και σε μία δράση το χρόνο αυτό μας αρκεί. 

H Action Team και ο Νίκος Βουγιούκας σε μία συνέντευξη για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της ομάδας.

Υπάρχει ηλικιακό όριο;

Όχι. Είμαστε νέοι άνθρωποι με όρεξη αλλά δεν έχουμε οριοθετήσει κάποιο όριο ηλικίας. Επίσης δεν υπάρχει καμία οικονομική υποχρέωση, παρόλο που σαν σωματείο που είμαστε είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν μερίσματα από τους συμμετέχοντες, το αντιμετωπίζουμε γιατί ιδεολογικά θεωρούμε πως όλοι μπορούν να βρίσκονται επάξια στην Action Team. Το μόνο που γίνεται είναι πως αν θέλει κάποιος μπορεί να αγοράσει το μπλουζάκι της ομάδας.

Πως λειτουργεί εύρυθμα με 120 μέλη;

Κάποια από τα μέλη έχουν αναλάβει το ρόλο του συντονιστή, αυτή την στιγμή που μιλάμε τον ρόλο αυτό τον έχουν 20 άτομα όπου συμπεριλαμβάνομαι και εγώ. Το σημαντικό είναι πως σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αυτός είναι και μεγαλύτερος αριθμός συντονιστών αλλά και μελών και με χαρά βλέπω ότι γινόμαστε όλο και περισσότεροι. Ουσιαστικά οι συντονιστές είναι και η οργανωτική επιτροπή, δηλαδή παίρνονται οι αποφάσεις, γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για ότι θέλουμε να προετοιμάσουμε.  

H Action Team και ο Νίκος Βουγιούκας σε μία συνέντευξη για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της ομάδας.

Πλέον λοιπόν η Action Team είναι σωματείο. Με ποιους σκοπούς και με ποιους στόχους;

Ο βασικός μας στόχος είναι να φέρουμε μία αλλαγή στην πόλη που έχουμε καταλάβει πως για όλους μας είναι αναγκαία, καθώς ακόμα και με ανθρώπους που διαφωνούμε ή δεν συμφωνούμε σε όλα, ακόμα και με αυτούς υπάρχει ταύτιση πως η πόλη χρειάζεται αλλαγή. Δεν έχω μιλήσει με άνθρωπο που να μου πει πως η Καβάλα είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή. Δυστυχώς η Καβάλα μας είναι μία πόλη που δεν αναπτύσσεται εδώ και χρόνια και που πολλές φορές μπορεί να κάνει και βήματα προς τα πίσω.

Επίσης πιστεύουμε ότι αυτή την αλλαγή δεν μπορεί να την φέρει ένας Δήμος ή μία Περιφέρεια, ένας φορέας ή ένα επιμελητήριο από μόνες τους, την αλλαγή αυτή πρέπει να την φέρουμε όλοι μαζί, με τα σχολεία, τις ομάδες, τους πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και με τον κάθε πολίτη μεμονωμένα. Αυτό το στόχο έχουμε και εμείς σαν νέοι, να κινητοποιήσουμε και τους υπόλοιπους νέους του τόπου μας να ασχοληθούν με τον πολιτισμό, την αλληλεγγύη, την ποιότητα ζωής αλλά και με ότι πιστεύουμε ότι θα κάνει καλό στην πόλη. 

Η σχέση της ομάδας με τους φορείς που προανέφερες ποια είναι;

Σε γενικές γραμμές καλή. Υπάρχει ένα θέμα με τους φορείς της αγοράς, έχουν προηγηθεί κάποιες διαφωνίες στο Park Food Festival, τώρα όμως βρισκόμαστε σε επικοινωνία μαζί τους, έχουμε κάνει κάποιες συναντήσεις, γιατί και εμείς δεν θέλουμε να έρχονται τα πράγματα στα όρια τους.

Γιατί πιστεύεις ότι αντέδρασαν τόσο;

Υποστήριξαν ότι οι καταστηματάρχες δεν ήθελαν να γίνει μία τέτοια πρωτοβουλία πράξη, εμείς δεν το εισπράξαμε έτσι από τις επιχειρήσεις της περιοχής, ίσα – ίσα το αντίθετο μιας που από την Καβάλα μας είχαν δηλώσει πολλοί επιχειρηματίες ενδιαφέρον να συμμετέχουν. Πολλοί επίσης στήριζαν την προσπάθεια με χορηγίες, μέχρι που έγινε όλο αυτό που έγινε και ακυρώθηκαν τα ⅔ των συμμετεχόντων. Παρόλα αυτά ότι έγινε – έγινε φέτος είναι μία νέα χρονιά, υπάρχει επικοινωνία όπως σου είπα και καλή διάθεση.

H Action Team και ο Νίκος Βουγιούκας σε μία συνέντευξη για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της ομάδας.

Πώς τα βλέπεις λοιπόν για το 2020 τα πράγματα, Beer Festival θα ξαναγίνει, Park Food Festival;

Beer Festival θα ξαναγίνει σίγουρα, υπάρχει η υποστήριξη αρκετών επιχειρηματιών της περιοχής μας που έχουν πολύ όρεξη, το που, πως και πότε ας το κρατήσουμε έκπληξη. Πάντως πιστεύω ότι με την θετική τροπή και την θετική ενέργεια που έχουμε, θα δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο Beer Festival της Ελλάδας στην Καβάλα, με την συμμετοχή όχι μόνο Ελληνικών ζυθοποιίων αλλά και αρκετών ξένων.

Όσον αφορά το Park Food Festival είμαστε σε μία διαδικασία που ψάχνουμε το νομοθετικό πλαίσιο, τώρα δεν θα διοργανωθεί από μία εταιρία αλλά από ένα σωματείο και αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα. Από τις αρχές του 2020 θα έχουμε επαφές και με τον δήμο και με φορείς της αγοράς για να το κάνουμε όλοι μαζί. Και να σας πω την αλήθεια από την αρχή αυτό μας ενδιέφερε! Nα γίνει αυτό το φεστιβάλ και να είμαστε όλοι μαζί.

H Action Team και ο Νίκος Βουγιούκας σε μία συνέντευξη για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της ομάδας.

Εκτός από αυτές τις μεγάλες δράσεις κάνετε πολλά ακόμα! Με δράσεις που ποικίλουν και γίνονται όλη την χρονιά.

Είναι αυτό που σας είπα πριν, δεν ασχολούμαστε μόνο με τον πολιτισμό, αλλά και με την αλληλεγγύη και με την ποιότητα ζωής, όπως αυτό με τις ζωγραφιές που κάναμε στα σκαλάκια της πόλης, έχουμε κάνει δύο φορές ανάπλαση στο πάρκο Φαλήρου, έχουμε καθαρίσει πολλές παραλίες, έχουμε ασχοληθεί με κοινωνικά θέματα όπως  την καμπάνια για το AIDS, την εκστρατεία που διοργανώσαμε για την οικολογία το “Καβάλα Μπορούμε”. 

Ετοιμάζουμε μία μεγάλη δράση που έχει σχέση με την φιλοζωία ενώ έχουμε ολοκληρωμένο πλάνο δράσεων για όλη την νέα χρονιά που μόλις ήρθε. 

Για πες μας λίγα περισσότερα για την νέα χρονιά.

Αποτελείται από δράσεις πολύ πρωτότυπες και πολύ χρήσιμες από όλους εμάς στην Action Team για την πόλη και τους πολίτες της Καβάλας και ευχόμαστε να αρέσουν και να τις υποστηρίξουν όπως και όλες τις προηγούμενες.

Πάμε στα λίγο πιο δύσκολα. Πολλούς προβληματίζει ή φέρνει και πολλές φορές ενάντια σας το οικονομικό κομμάτι, λένε παραδείγματος χάριν ότι αυτή η ομάδα μαζεύει κάποια λεφτά και δεν ξέρουμε που πηγαίνουν. Ουσιαστικά σας έχουν εντάξει σαν μία Μ.Κ.Ο. όπου τα πράγματα και η διαχείριση είναι λίγο αδιαφανή. Πες μας την δική σας άποψη για όλα αυτά.

Πρώτα από όλα πρέπει να ξεκινήσουμε από το πιο βασικό. Ότι δεν κρύψαμε ποτέ πως υπάρχουν έσοδα και ενισχύεται η ομάδα, γιατί πολλοί αμφισβητούν και αυτό. Πλέον είμαστε οργανισμός. Έχουμε πάρα πολλές δράσεις που περιλαμβάνουν διάφορα αντικείμενα, σχεδόν κάθε μήνα κάνουμε και μία δράση. Είμαστε λοιπόν από τους πιο δραστήριους συλλόγους της περιοχής μας.

Όλες αυτές οι δράσεις από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη έχουν ένα κόστος, το οποίο κόστος ανάλογα με την δράση μπορεί να είναι ένα αρκετά σεβαστό ποσό. Αυτά λοιπόν τα έξοδα πρέπει με κάποιο τρόπο να καλύπτονται και δεν πρέπει να βασιζόμαστε στους φορείς, όπως ο Δήμος Καβάλας ή η περιφέρεια, γιατί δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από μέρους τους να δώσουν πολλά χρήματα σε εμάς, υπάρχουν πολλά προβλήματα, υπάρχουν επίσης πολλοί σύλλογοι που παράγουν έργο και υπάρχει και η γραφειοκρατία.

Θέλουμε λοιπόν όσο μπορούμε να αποφεύγουμε να συνεργαζόμαστε σε οικονομικό πλαίσιο με τους φορείς γιατί παρόλο που υπάρχει η πρόθεση, πολλές φορές δεν υπάρχει η δυνατότητα. 

Από εκεί και πέρα όσον αφορά την διαφάνεια για αυτό το λόγο γίναμε σωματείο και μετά από κάθε δράση μας θα υπάρχει οικονομικός απολογισμός, βέβαια μιλάμε για τις δράσεις που έχουν οικονομικές συναλλαγές διότι υπάρχουν και δράσεις όπου δεν υπάρχει αυτό στο στοιχείο. 

H Action Team και ο Νίκος Βουγιούκας σε μία συνέντευξη για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της ομάδας.

Άρα το κάθε “πονηρό” μυαλό ή σκέψη δεν θα πρέπει να είναι πια τόσο πονηρό.

Εγώ πιστεύω, ότι τα πονηρά μυαλά θα συνεχίσουν να είναι πονηρά και ότι θα συνεχίσουν να βρίσκουν αφορμές για να προβάλλουν κάποια πράγματα που και εμείς μπορεί να έχουμε κάνει λάθη. Το θέμα είναι πως όλοι μας κάνουμε λάθη, ποτέ δεν αρνηθήκαμε ότι κάναμε λάθη και μάλιστα πολλά, αλλά λάθη δεν κάνει μόνο αυτός που δεν προσπαθεί.

Εμείς όλοι μας αφιερώνουμε πολύ από τον χρόνο μας και προφανώς αφήνουμε άλλα πράγματα και μην ξεχνάς ότι μας λείπει και η εμπειρία, είμαστε όλοι μας πολύ μικροί στην ηλικία, φαντάσου εγώ που είμαι από τους μεγαλύτερους της ομάδας και είμαι 19 χρονών.

Επειδή λοιπόν θα κάνουμε λάθη, η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά με την προϋπόθεση να είναι καλοπροαίρετη. Αυτού του είδους η κριτική κάνει καλό και σε εμάς.

Οι γονείς των παιδιών που έρχονται στην ομάδα σας υποστηρίζουν ηθικά; Είδαμε στην δράση που έγινε με τα φαναράκια πολλούς εθελοντές που είναι σε ηλικία 14-15-16 ετών όπου σε αυτή την ηλικία οι γονείς ουσιαστικά τους λένε προχώρα και εγώ είμαι μαζί σου. Και τι προσφέρει στο παιδί ή στον έφηβο ο εθελοντισμός;

Η αλήθεια είναι πως χωρίς υποστήριξη από τους γονείς μας και τους δικούς μας ανθρώπους δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα από όσα έχουμε καταφέρει, πολλές φορές οι γονείς μας διαθέτουν και μέσα που χρειαζόμαστε αλλά και εμπειρία. Προσωπικά μιλώντας, οι γονείς μου βλέπουν ότι έχουν ένα παιδί με φιλοδοξίες και θέλουν να το βοηθήσουν. Φαντάσου ένα πρόβλημα που είχαμε μέχρι φέτος ήταν η μεταφορά, μιας που κανένας από εμάς δεν ήταν σε ηλικία για να έχει δίπλωμα οδήγησης, οι γονείς μας δίνανε λύση με τα δικά τους μέσα σε αυτό το πρόβλημα. 

Από εκεί και πέρα στο τι προσφέρει ο εθελοντισμός σε ένα παιδί, πρώτα από όλα υπάρχει μία πολύ μεγάλη ικανοποίηση, όχι μόνο επειδή έχεις βοηθήσει τον συνάνθρωπο σου ή την πόλη σου αλλά και γιατί έχεις δημιουργήσει κάτι, έχεις εργαστεί σε κάτι, έχεις βγει από το καθισιό και την πολλές φορές άσκοπη χρήση του χρόνου σου και έχεις προσφέρει.

Είναι ένα μοναδικό συναίσθημα αυτό που σου χαρίζει ο εθελοντισμός. Από εκεί και πέρα μαθαίνεις πάρα πολλά πράγματα, αποκτάς εμπειρίες όπου και θεωρώ πως είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή μας, ενώ αποκτάς και δεξιότητες γιατί σε λίγο όλοι μας θα βγούμε στην αγορά εργασίας όπου τα πράγματα είναι δύσκολα. Φεύγουμε πιστεύω σιγά – σιγά από την εποχή των πτυχίων, γιατί πτυχία έχουμε σχεδόν όλοι και πάμε στην εποχή των δεξιοτήτων, την εποχή που ακόμα και στην Ελλάδα μετράει όλο και περισσότερο ο εθελοντισμός καθώς και οι δεξιότητες και οι γνώσεις που έχεις αποκτήσει.

H Action Team και ο Νίκος Βουγιούκας σε μία συνέντευξη για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της ομάδας.

Για το τέλος θα θέλαμε να μας πεις μία νέα δράση που ετοιμάζεται για την νέα χρονιά. Κάτι νέο, κάτι φρέσκο.

Είναι πάρα πολλές και οι περισσότερες είναι καινούργιες δράσεις και σε αυτό παίζει ρόλο ότι είμαστε και πολύ περισσότεροι.

Πες μας λοιπόν μία δράση που θέλεις να γίνει οπωσδήποτε, που σου δίνει έναυσμα και ίσως πάθος να ασχοληθείς ακόμα πιο πολύ με αυτή.

Κάτι που ετοιμάζουμε εδώ και καιρό είναι το καλοκαίρι να γίνει ένα φεστιβάλ τέχνης δρόμου. Σε αυτό το φεστιβάλ θα συμμετέχουν πολλά συγκροτήματα όπου και θα παρουσιάζονται διάφορα στυλ μουσικής όπως έντεχνο, ροκ, ραπ. Θα υπάρχουν δύο stages όπου και θα παίζουν ταυτόχρονα μουσική, θα έρθουν πολλοί και καταξιωμένοι graffiti artists, θα υπάρχει stage όπου θα έχει χορευτές και πάλι από όλη την Ελλάδα, επίσης πολλοί καλλιτέχνες και χειροτέχνες θα παρουσιάζουν και θα εκθέτουν τις δημιουργίες τους και τα προϊόντα τους. 

Το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί είναι ακόμα υπό συζήτηση καθώς όπως ξέρουμε όλοι μας το καλοκαίρι στην πόλη μας γίνονται πολλά και όμορφα πράγματα.

Καλή επιτυχία σε ότι κάνετε, ευχόμαστε τα καλύτερα και να έχουν όλα μεγάλη επιτυχία.

Εμείς σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας! Καλή χρονιά σε όλους μας.

H Action Team και ο Νίκος Βουγιούκας σε μία συνέντευξη για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της ομάδας.

Συνέντευξη στον Ηλία Κοτσιρέα | Φωτογραφίες Fresh Mag

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...