To “Άξιον Εστί” στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο

Το μνημειώδες έργο των Οδυσσέα Ελύτη και Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστεί από τον Γιάννη Κότσιρα και τον Ανδρέα Ζένιο. Μαζί τους η Μεικτή Χορωδία Νέων Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Κωνσταντίνου Δημηνάκη. Στο ρόλο του αφηγητή ο ηθοποιός Βασίλης Σπυρόπουλος. Η διοργάνωση της συναυλίας γίνεται από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

Ο Οδυσσέας Ελύτης για το “Άξιον Εστί”

«…Η παραμονή μου στην Ευρώπη με έκανε να βλέπω πιο καθαρά το δράμα του τόπου μας. Εκεί αναπηδούσε πιο ανάγλυφο το άδικο που κατέτρεχε τον ποιητή. Σιγά-σιγά αυτά τα δύο ταυτίστηκαν μέσα μου. Το επαναλαμβάνω, μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά έβλεπα καθαρά ότι η μοίρα της Ελλάδας ανάμεσα στα άλλα έθνη ήταν ότι και η μοίρα του ποιητή ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους – και βέβαια εννοώ τους ανθρώπους του χρήματος και της εξουσίας.

Αυτό ήταν ο πρώτος σπινθήρας, ήταν το πρώτο εύρημα. Και η ανάγκη που ένιωθα για μια δέηση, μου ‘δωσε ένα δεύτερο εύρημα. Να δώσω, δηλαδή, σ’ αυτή τη διαμαρτυρία μου για το άδικο τη μορφή μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας. Κι έτσι γεννήθηκε το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»…». (1959).

Ο Μίκης Θεοδωράκης για το “Άξιον Εστί”

«…Κάποιο μεσημέρι, στο όρθιο του Λουμίδη, μπροστά στο ΄Παλλάς΄, εκεί που έπινε τον μοναδικό καφέ εσπρέσο η αθηναϊκή ιντελιγκέντσια, Σεπτέμβριο νομίζω του ΄60, με πλησίασε ο Οδυσσέας Ελύτης. Αφού μου μίλησε για το πόσο εκτιμά την προσπάθειά μου και πόσο αγάπησε τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ, πρόσθεσε: Τελείωσα το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, το έργο της ζωής μου, νομίζω. Θα ΄θελα να σας το έστελνα κάπου, γιατί κάτι μου λέει ότι θα σας εμπνεύσει…

Αφού τον ευχαρίστησα, έγραψα τη διεύθυνσή μου στο Παρίσι και του την έδωσα. Δεν πέρασε μήνας κι ο παριζιάνος ταχυδρόμος άφησε στο θυρωρείο το φρεσκοτυπωμένο βιβλίο του Ελύτη. Αφού το ρούφηξα μονομιάς, απ΄ την πρώτη ως την τελευταία λέξη, βάλθηκα να το μελοποιήσω. Ίσως στην αρχή να είχα την πρόθεση να μην αφήσω απ έξω κανένα στίχο… Μετά συνειδητοποίησα ότι η σύνθεση που θα προέκυπτε, θα είχε σίγουρα διάρκεια δεκάδων ωρών. Εξάλλου στίχοι όπως το ΕΝΑ ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ, ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΙΜΑΤΑ, ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ, ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΗΛΙΕ ΝΟΗΤΕ, ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ Τ΄ΟΥΡΑΝΟΥ… με τράβηξαν σα μαγνήτες.

Τους μελοποίησα αμέσως κι άρχισα πάλι να τους τραγουδώ προς μεγάλη χαρά της μικρής Μαργαρίτας και απελπίζοντας τη Μυρτώ με¬σα σε κείνο το μικροσκοπικό δωμάτιο, στο οποίο έπρεπε να τα κάνουμε όλα [….] Λίγο λίγο η μορφή της νέας μου σύνθεσης άρχισε να ξεκαθαρίζει στο μυαλό μου. Πρέπει να είχα δύο πρότυπα : Το ένα ήταν τα ορατόρια του Μπαχ. Εκεί που έχουμε τις άριες, τα ρετσιτατίβα και τα κοράλ.

Το άλλο ήταν η λειτουργία, όπου έχουμε τις ψαλμωδίες των ιερέων, την ανάγνωση των Ευαγγελίων και τα τροπάρια του δεξιού και του αριστερού ψάλτη. Τρία βασικά στοιχεία και στις δύο περιπτώσεις. Αυτά υπήρχαν στο ποίημα του Ελύτη. Έπρεπε τώρα η τελική επιλογή μου να επεκταθεί σε όλο το έργο, ώστε να μη χαθεί η ενότητά του και να μην προδοθεί ο στόχος του ποιητή : Η ΓΕΝΕΣΙΣ, ΤΑ ΠΑΘΗ και ΤΟ ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΝ θα έπρεπε να αντιπροσωπεύονται αναλογικά έτσι ώστε να μη χαλάσει η ισορροπία του έργου».

Ο Μητροπολίτης Κ. Στέφανος μιλάει για την συναυλία

«Συγχαίρω ιδιαίτερα και εγκάρδια όλους τους συντελεστές και όλους τους μετέχοντες στην παρουσίαση του μεγάλου και μοναδικού αυτού έργου του πολιτισμού, της ιστορίας, της πίστεως και της πατρίδος μας, το οποίο παρουσιάζει και διοργανώνει η τοπική μας Εκκλησία στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, συνδέοντας με τον τρόπο αυτό την παράδοση με το σήμερα, την μουσική με την τέχνη, την θρησκεία με την ποίηση, την ομορφιά του λόγου με την δύναμη της εικόνος, την φωνή με την σκέψη, την ιστορία με το μέλλον μας, τους προγόνους μας με την νεολαία μας.

Όλοι μας ευρισκόμενοι μπροστά στο ΄ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ΄, στο συγκλονιστικό αυτό μελούργημα και παγ¬κο-σμίου αξίας εμβληματικό έργο του μεγάλου μουσουργού και μοναδικού μουσικοσυνθέτου Μίκη Θεοδωράκη που έκαμε γνωστή την Ελλάδα μας σε ολόκληρο τον κόσμο, και του μεγάλου νομπελίστα ποιητού της Ελλάδος μας Οδυσσέα Ελύτη, υποδεχόμεθα τους συντελεστές και τους επισκέπτες μας, και καλοσωρίζομε όλους στην πρώτη Αποστολική και Χριστιανική Εκκλησία των Φιλίππων, πού ίδρυσε ο άγιος Απόστολος Παύλος, στην Εὐρώπη και στην Ελληνική Μακεδονία μας.

Η νεολαία μας, η ελπίδα μας, το μέλλον μας, τα παιδιά μας ας γίνουν συνεχιστές αυτού του μεγαλείου του ελληνισμού και της χριστιανοσύνης έχοντας σαν πρότυπα και ινδάλματα όλους εκείνους που αφιέρωσαν την ζωή τους στην επιστήμη και στον πολιτισμό, στην ιστορική αλήθεια και την τέχνη, στην αγάπη για την πατρίδα τους και την βαθειά θρησκευτικότητά τους και τον σεβασμό τους στην αγία μας εκκλησία, στην αξιοσύνη και την προκοπή, στην ομόνοια και την ειρήνη, στην φιλανθρωπία και την χριστιανική αγάπη, στην αφιέρωσή τους στον πληγωμένο συνάνθρωπο και στην αλληλεγγύη και την συναντίληψη όλων των ανθρώπων και των λαών, στην μοναδική γλώσσα της μουσικής και της ποιήσεως, στο Ευαγγέλιο της Αγάπης και στον Χριστό.


Ας θυμώμαστε αυτή την νύκτα του ΄ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ΄ στην Καβάλα και στους αρχαίους Φιλίππους, σαν ημέρα ιδική μας, των παιδιών μας και της ζωής μας…».

Συντελεστές Συναυλίας

Ερμηνευτές: Γιάννης Κότσιρας και Ανδρέας Ζένιος

Αφηγητής: Βασίλης Σπυρόπουλος

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
• Διεύθυνση Ορχήστρας: Κωνσταντίνος Δημηνάκης.

Μεικτή Χορωδία Νέων Αγ. Ιω. Χρυσόστομου Θεσ/νίκης,
• Διεύθυνση – Διδασκαλία: Χρυσόστομος Σταμούλης,
• Τραγουδούν : Γιάννης Κότσιρας – Ανδρέας Ζένιος,
• Αφηγητής: Βασίλης Σπυρόπουλος,
• Μπουζούκι: Ηλίας Βελλής – Χρήστος Τσαϊρίδης,
• Κιθάρα: Μάριος Μακρής,
• Σαντούρι: Βαγγέλης Πασχαλίδης,
• Πιάνο: Βαλέρια Χαριτίδου,
• Ήχος – Φως: Q SOUND AND LIGHT,
• Ηχοληψία : Δημήτριος Μπουρμπούλης,
• Τεχνική Υποστήριξη : Γεώργιος Παρασκευόπουλος.

Με την υποστήριξη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Λίγο πιο ελαστικά φαίνεται ότι θα είναι από το Πάσχα που περάσαμε τα φετινά Χριστούγεννα. Στο γιορτινό τραπέζι θα μπορούν...

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο της Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα περιστατικά κορονοϊού από την περιοχή, ενώ υποστηρίζονται και ασθενείς από τη Δράμα και...