Al Jazeera | Πως η Ελλάδα ισσοσκέλισε την καμπύλη του κοροναϊού

Με ένα μακροσκελές άρθρο ο ανταποκριτής του μέσου – Γιάννης Ψαρόπουλος στην Αθήνα – κάνει μία ανασκόπηση των όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα στην πατρίδα μας και τον τρόπου που κατάφερε να έχει λίγα κρούσματα μέχρι στιγμής

Όταν η Ελλάδα ακύρωσε τους καρναβαλικούς εορτασμούς στα τέλη Φεβρουαρίου, πολλοί πίστευαν ότι το μέτρο είναι υπερβολικό. Στην πόλη της Πάτρας, η οποία φιλοξενεί την πιο μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Ελλάδας, χιλιάδες αψήφησαν την απαγόρευση και βγήκαν στους δρόμους.

“Η κυβέρνηση διέταξε τον τερματισμό όλων των δημοτικών καρναβαλικών δραστηριοτήτων … αλλά αυτή είναι μια ιδιωτική επιχείρηση, κανείς δεν μπορεί να την κλείσει”, δήλωσε ένας εφήβος σε έναν δημοσιογράφο τοπική τηλεόρασης μπροστά σε μία ομάδα ντυμένη καρναβαλιστές.

Λίγες μέρες μετά στις 25 Μαρτίου είναι η Εθνική Εορτή της χώρας.Οι Έλληνες έβαλαν εν τούτοις στην άκρη τις παρελάσεις, και σε μεγάλο βαθμό έδωσαν προσοχή στις κυβερνητικές συμβουλές για να παραμείνουν στο σπίτι τους. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακά καθώς χαμηλός αριθμός θανάτων – 81 την Τρίτη – σε σύγκριση με πάνω από 17.000 στη γειτονική Ιταλία. Ακόμη και προσαρμοσμένο για τα μεγέθη του πληθυσμού, το ποσοστό θνησιμότητας της Ιταλίας είναι σχεδόν 40 φορές μεγαλύτερο.

Σε σύγκριση όμως και με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα έχει βελτιωθεί. Οι θάνατοι είναι πολύ χαμηλότεροι από ό, τι στο Βέλγιο (2.035) ή στις Κάτω Χώρες (1.867), οι οποίοι έχουν παρόμοιους πληθυσμούς, αλλά πολύ μεγαλύτερο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ).

«Η κρατική ευαισθησία, ο συντονισμός, η αποφασιστικότητα, η ταχύτητα, φαίνεται να μην είναι θέματα οικονομικού μεγέθους», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συγκλονιστική συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

«Τα σχολεία μας έκλεισαν πριν από την πρώτο θάνατο στην χώρα», δήλωσε. «Οι περισσότερες χώρες ακολούθησαν μια εβδομάδα ή δύο αργότερα, αφού θρηνούσαν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων».

Ξεκινώντας από αδύναμη θέση

Ο πολιτικός οικονομολόγος Γεώργιος Παγουλάτος, επικεφαλής του think-tank του Ελληνικού Ιδρύματος για την Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική (ΕΛΙΑΜΕΠ), συμφωνεί ότι η κυβέρνηση επέδειξε “μια πολύ επαγγελματική, διαχειριστική προσέγγιση από νωρίς”, αν και υπαγορευόταν σε μεγάλο βαθμό από εγγενείς εθνικές αδυναμίες.

Η Ελλάδα είχε πολύ λίγους πόρους για να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο ξέσπασμα. Σε μια δεκαετία λιτότητας τα εθνικά έξοδα υγείας μειώθηκαν κατά τα τρία τέταρτα. Τα κρεβάτια εντατικής φροντίδας αριθμούσαν μόλις 560 τον περασμένο μήνα, αν και η κυβέρνηση έχει αυξήσει αυτή την τιμή στα 910 και έχει προσλάβει περισσότερους από 4.000 επιπλέον γιατρούς και νοσηλευτές. Μια άλλη αδυναμία είναι ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ελλάδας είναι άνω των 60 ετών και οι ηλικιωμένοι ασθενείς θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του να νοσήσουν.

Όλα αυτά σήμαιναν ότι μια προωθημένη γραμμή άμυνας ήταν η μόνη πραγματική άμυνα της Ελλάδας – αλλά έχει αποδώσει.

Η Ελλάδα σήμερα χρησιμοποιεί μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών εντατικής θεραπείας που διαθέτει.

Η κληρονομιά της οικονομικής κρίσης

Ο Παγουλάτος πιστεύει ότι η λιτότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει να εξηγήσει πώς οι Έλληνες βάζουν στην άκρη την παραδοσιακά αυταρχική τους στάση απέναντι στην εξουσία.

“Ίσως έχει βοηθήσει ότι στην Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή διαχείριση κρίσης από το 2010 … έχουμε περάσει πολύ από το είδος της εφησυχασμού”, λέει. “Μια κοινωνία που έχει υποστεί κακουχίες για μια παρατεταμένη περίοδο ξέρει πότε η προσωπική θυσία είναι απαραίτητη ή αναπόφευκτη“.

Τις ίδιες μέρες υπήρξε ένταση στα σύνορα με την Τουρκία

Ακριβώς τις ημέρες που ακυρώθηκε το καρναβάλι, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα σύνορά της στους πρόσφυγες που προορίζονται για την Ευρώπη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να σφραγίσει τα σύνορα. Αν και γεμάτη από νομικά και ηθικά διλήμματα η πολιτική ήταν αποτελεσματική στο επίκεντρο και κέρδισε ευλάβεια από τους ηγέτες της Ευρώπης, που κάλεσε την Ελλάδα ως «την ευρωπαϊκή μας ασπίδα».

Η αντιμετώπιση δύο ταυτόχρονων κρίσεων με εμπροστοβαρή μέτρα έχει φέρει τη φήμη του πρωθυπουργόυ σε πολύ καλά νούμερα, σε αντίθεση με τους ηγέτες που αντιμετώπιζαν τον κορονοϊό με περιφρόνηση στα αρχικά στάδια και των οποίων οι χώρες αποκομίζουν εκθετικά ποσοστά μόλυνσης εβδομάδες αργότερα.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ (στα Αγγλικά)

πηγή: Al Jazeera | φωτογραφία αρχείου Intime News

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

Ετικέτες:

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...