Από πότε θα είναι επισκέψιμη η Αμφίπολη – Η ιστορία του Τύμβου Καστά

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης θα είναι επισκέψιμος από το 2021, σύμφωνα με την Λίνα Μενδώνη. 

 Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση επιδιώκει την επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης των εργασιών στον Τύμβο Καστά, ενώ αναφέρθηκε και στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η ιστορικότητα της Αμφίπολης χάνεται στα βάθη των αιώνων, στους προϊστορικούς χρόνους και διανύει χιλιάδες χρόνια μέχρι σήμερα. Ο Τύμβος Καστά ονομάζεται ο κυκλικός λόφος στην περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης στην κεντρική Μακεδονία, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα και έγινε παγκοσμίως γνωστός με τις ανασκαφές του 2014. Επίσης το μνημείο είναι γνωστό και ως ο τάφος της Αμφίπολης, ονομασία που προέρχεται από το Μακεδονικό ταφικό μνημείο της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου, που ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό του λόφου.

Ανασκαφές έχουν γίνει και στα μέσα του 1950 και έως την δεκαετία του 1970 πάνω στην επιφάνεια του τύμβου από τον αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη, ο οποίος ανακάλυψε ένα σύνολο από λιτούς τάφους που χρονολογούνται από την εποχή του Σιδήρου. Ο χώρος άρχισε να ανασκάπτεται περιμετρικά ξανά το 2012 από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, ενώ το 2014 τα ευρήματα με τις σφίγγες και τις Καρυάτιδες έκαναν τον γύρω του κόσμου.

Τον Μάιο του 2019 η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη στο newsbomb.gr είχε δηλώσει: «Όταν ξεκίνησα να ψάχνω όλοι μου έλεγαν ότο “άδικα προσπαθείς, δεν υπάρχει τίποτα”» εγώ όμως δεν το έβαλα κάτω είπε η αρχαιολόγος.

Για την σημερινή εικόνα του μνημείου είπε «Αισθάνομαι πολύ μεγάλη πίκρα. Δεν με αφήνουν ούτε εμένα να μπω μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο».

«Το μνημείο αυτό δεν έχει χρώμα ούτε κόμμα. Είναι ένα μνημείο για όλη την Ελλάδα που πρέπει να σταθεί από επάνω η κάθε κυβέρνηση και να βοηθήσει ώστε να έχει τη σωστή προβολή» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Περιστέρη.

Τα πρώτα ευρήματα

 Το χρονικό σημείο όπου έγιναν και οι αποκαλύψεις των πρώτων ευρημάτων στην νότια πλευρά του τύμβου όπου και βρίσκεται το ταφικό μνημείο των ανασκαφών που είναι σε εξέλιξη. Ανακαλύφθηκαν τρεις θάλαμοι και συνολικά τέσσερις χώροι συνυπολογίζοντας την είσοδο και σκαλιά προς το εσωτερικό του τάφου.

Η συσχέτιση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε συζητηθεί ευρέως από την κοινή γνώμη. Κατά τον Σεπτέμβριο του 2015 και σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφικής ομάδας στον Τύμβο Καστά ανακοινώθηκε πως το μνημείο κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα, με τον κατασκευαστή να είναι ο Δεινοκράτης.

Ο Τύμβος

Ο λόφος Καστά κρατάει καλά κρυμμένα τα μυστικά του Τάφου της Αμφίπολης. Το εξωτερικό Τείχος από ασβεστόλιθο και μάρμαρο είναι ένας σχεδόν τέλειος κύκλος, μήκους 500 μέτρων και ύψους 3 μέτρων.

Ο τοίχος της περιβόλου του Τάφου έχει μήκος 500 μέτρα και σχηματίζει σχεδόν έναν τέλειο κύκλο. Η διάμετρος του Τάφου αγγίζει τα 158.4 μέτρα και αυτό ήταν το στάνταρ του Δεινοκράτη. Αυτός ήταν που κατασκεύασε και τα Τείχη της Αλεξάνδρειας, τα οποία ήταν 15.840 μέτρα. Ο τοίχος είναι σε πολλά σημεία του άθικτος, φτάνει τα 3 μέτρα σε ύψος και είναι καλυμμένος με γείσο. Τα μάρμαρα είναι από την Θάσο.

Το λιοντάρι

Στην κορυφή του τύμβου βρισκόταν ο Λέοντας της Αμφίπολης, με ύψος 5.3 μέτρα που μαζί με τη βάση έφτανε τα 15.84 μέτρα. Ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε τον Λέοντα ήταν ο ίδιος που σκάλισε και τις Σφίγγες, στην είσοδο του Τάφου της Αμφίπολης. Συνήθως, οι Λέοντες στα μνημεία τοποθετούνται είτε λόγω κάποιας μάχης, είτε για κάποιον σπουδαίο Στρατηγό. Από τη στιγμή που την εποχή κατασκευής του μνημείου δεν βρισκόταν σε εξέλιξη κάποια μάχη, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως το άτομο που βρίσκεται μέσα στον Τάφο είναι κάποιος σπουδαίος Στρατηγός.

Από πότε θα είναι επισκέψιμη η Αμφίπολη - Η ιστορία του Τύμβου Καστά

Η… τύχη του μνημείου

Από το 2016 το μνημείο της Αμφίπολης αφέθηκε, όπως αναφέρουν και τοπικοί φορείς ή τουλάχιστον δεν δόθηκε κατά καιρούς η δέουσα προσοχή. Έρημοι δρόμοι και ελάχιστοι κάτοικοι. Οι κάτοικοι στην Μεσσολακιά Σερρών είναι απογοητευμένοι από την αδιαφορία της Πολιτείας.

Η δηλώσεις της Μενδώνη

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τις δηλώσεις της αναπτερώνει ξανά το ηθικό πολλών που ελπίζουν ότι το συγκεκριμένο μνημείο, που μπορεί να… λάμψει σε ολόκληρο τον πλανήτη, όντας επισκέψιμο το 2021.  

Για τα μάρμαρα του Παρθενώνα η κ. Μενδώνη στην ραδιοφωνική της συνέντευξη στον ΣΚΑΪ είπε: «Η Ελλάδα πιέζει και εκθέτει το Βρετανικό Μουσείο ότι κατέχει τα γλυπτά παρανόμως και με αυτή την έννοια το Brexit μπορεί να λειτουργήσει ως αφορμή πίεσης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...