Άραγε, οι κτηνίατροι κάνουν αυτό το επάγγελμα μόνο για τα χρήματα;

# Κατοικίδια από τον Στάθη Συμεωνίδη

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Stathis_Symeonidis.jpg

Πρόσφατα κάποιος με ρώτησε, ποιο είναι το χειρότερο κομμάτι στη δουλειά μου ως κτηνίατρος, σίγουρος ότι περίμενε να πω κάτι σχετικό με για τα ζώα που δεν τα καταφέρνουν να επιβιώσουν από νοσήματα ή τις ευθανασίες, αλλά πραγματικά, το χειρότερο κομμάτι στη δουλειά μου είναι να πρέπει να ακούω πελάτες να μου λένε πως είμαστε κτηνίατροι μόνο και μόνο για τα χρήματα και ότι δεν ενδιαφερόμαστε αρκετά για τα κατοικίδιά τους επειδή χρεώνουμε για ό,τι κάνουμε. Ας το δούμε από την πλευρά μας.

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: Η αληθινή αγάπη για τα ζώα είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί ως κτηνίατρος. Και πλέον οι σχολές έχουν φοιτητές που συνειδητά διάλεξαν αυτό το επάγγελμα.

Ξεπερνώντας το θέμα των σπουδών και των μεταπτυχιακών (όχι γιατί δεν είναι σημαντικό αλλά γιατί στην Ελλάδα η οικογένεια συνεισφέρει σε αυτά οπότε είναι σπάνια τα φοιτητικά δάνεια) πολλοί κτηνίατροι γίνονται ιδιοκτήτες μικρών ιατρείων ζώων. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνουν για την επαγγελματική τους στέγη, τον εξοπλισμό τους, τις προμήθειές τους, το προσωπικό τους, την ασφάλειά τους και περισσότερους φόρους.

Ιδανικά, όλοι σκέφτονται ότι πρέπει να πάρουμε όσα το δυνατόν περισσότερα χρήματα μπορούμε από τους πελάτες μας.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Ποια είναι τα θέματα προς συζήτηση με τον κτηνίατρο σας, μόλις αποκτήσετε ένα ζώο; Το πρώτo είναι οι εμβολιασμοί (εμποδίζουν την εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών, οι οποίες, ναι μεν δεν τις θέλετε για τo κατοικίδιό σας) και η στείρωση (η οποία θα εμποδίσει τυχαίες εγκυμοσύνες ή τραυματισμούς στο ζευγάρωμα). Θα μιλήσετε για λοιμώξεις απειλητικές για τη ζωή του ζώου σας και για τον καρκίνο. Θα σας μιλήσει επίσης για την προστασία από το σκουλήκι της καρδιάς, δηλ. τη Διροφιλαρίωση και τη σημασία της χορήγησης αντιπαρασιτικής αγωγής όλο το χρόνο. Επίσης, μπορεί να συστήσει ειδική διατροφή για το κατοικίδιό σας. Θα σκεφτεί κανείς ότι έγινε πολύ δαπανηρή η απόκτηση του ζώου και η επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Λοιπόν, ας δούμε όμως λίγο διαφορετικά:

Εάν ο κτηνίατρός σας το έκανε μόνο για τα χρήματα, δεν θα σας σύστηνε κάποιον εμβολιασμό. Θα έβγαζε πολλά περισσότερα χρήματα εάν θεράπευε αυτές τις ασθένειες απ’ ότι βγάζει με τα εμβόλια.

Η θεραπεία της παρβοίωσης είναι μια περίπλοκή διαδικασία με νοσηλεία πολλών ημερών και την παράλληλη χορήγηση ενδοφλέβιων διαλυμάτων και φαρμάκων για να βοηθήσουμε τον οργανισμό του ζώου να αντιμετωπίσει τον ιό (με όχι πάντα επιτυχές αποτέλεσμα) και έχει κόστος . Το εμβόλιο κατά του τύφου κοστίζει συνήθως το ένα δέκατο της θεραπείας. Εάν ο κτηνίατρός σας το έκανε μόνο για τα λεφτά, δεν θα σύστηνε να κάνετε στείρωση στο κατοικίδιό σας.

Το κόστος της χρήσης των αντισυλληπτικών, το κόστος της χειρουργικής θεραπείας της πυομήτρας (μια σημαντική μόλυνση στη μήτρα) ή η θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου του προστάτη και των όρχεων (αρσενικά) ή του μαστού (θηλυκά) πρόκειται να στοιχίσει πολλά περισσότερα απ’ ότι στοιχίζει το χειρουργείο της στείρωσης. Τεράστια τα πλεονεκτήματα όταν γίνονται οι διαδικασίες αυτές προγραμματισμένα, προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση (δυσεύρετων πολλές φορές) πόρων.

Εάν ο κτηνίατρός σας εποφθαλμιούσε τα χρήματά σας, δεν θα σας έλεγε για την πρόληψη από το σκουλήκι της καρδιάς. Η θεραπεία από το παράσιτο, εάν το κατοικίδιό σας προσβληθεί, έχει κόστος και είναι μια δύσκολη διαδικασία λόγω της πολυπλοκότητας του θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Η πρόληψη στοιχίζει, συγκριτικά, ελάχιστα. Θεραπεύοντας την ασθένεια αποφέρει σίγουρα περισσότερα χρήματα σε εμάς.

Εάν ο κτηνίατρός σας το έκανε μόνο για τα λεφτά, θα σας έλεγε να ταΐσετε το κατοικίδιό σας τη φθηνότερη τροφή που θα βρίσκατε. Θα σας ενθάρρυνε να του δίνετε τα δικά σας περισσέματα φαγητού και κόκκαλα. Γιατί; Διότι η διατροφή είναι το κλειδί για τη λύση τόσων πολλών προβλημάτων. Θα έβγαζε πολλά περισσότερα χρήματα θεραπεύοντας αυτά τα προβλήματα, όπως να προχωρά σε χειρουργική απομάκρυνση των κόκκαλων που ο σκύλος σας έχει καταπιεί.

Άραγε, οι κτηνίατροι κάνουν αυτό το επάγγελμα μόνο για τα χρήματα;

Οι κτηνίατροι επιλέγουν αυτό το επάγγελμα διότι αγαπούν τα ζώα και θέλουν να είναι η φωνή αυτών που δεν μπορούν να μιλήσουν μόνοι τους. Αναπτύσσουν δεσμούς με τα κατοικίδια ζώα σας, όπως και αγαπούν να βλέπουν τους δεσμούς που έχουν τα κατοικίδια με τις οικογένειές τους. Πιστεύουν αληθινά στο δεσμό ανθρώπου – ζώου και κατανοούν πλήρως τη σημασία που έχουν οι τετράποδοι φίλοι στη ζωή σας. Δακρύζουν όταν φτάνει η ώρα να πουν το τελικό αντίο, ίσως όχι μπροστά σας, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή προσπαθούν να είναι δυνατοί για εσάς.

Έτσι, κάνουν συστάσεις με βάση του τι θα είναι το καλύτερο για το κατοικίδιό σας, επειδή ο στόχος τους σε τελική ανάλυση είναι να το κρατήσετε μαζί σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι συνιστούν εμβολιασμούς, αντιπαρασιτικές αγωγές, στειρώσεις, οδοντικούς καθαρισμούς και τροφή υψηλής ποιότητας. Όλα αυτά κοστίζουν, αλλά κοστίζουν λιγότερα από το να μην το έκαναν καθόλου.

Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν κτηνίατροι που δεν έχουν πέσει στην παγίδα του εύκολου χρήματος, εφευρίσκοντας νοσήματα που δεν έχουν διαγνώσει ή που
συστήνουν θεραπείες και ειδικές δίαιτες που δε χρειάζονται. Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά μπορώ να πω, πως από όλους τους συναδέλφους που έχω την ευχαρίστηση να γνωρίζω και να συνεργάζομαι, όλοι μεριμνούν πρωτίστως για την ευημερία των ζώων και έπειτα για τη δική τους. Επίσης, έχω δει συνάδελφο να παύει τις επαγγελματικές της δραστηριότητες, επειδή πολλές από τις υπηρεσίες που πρόσφερε ήταν δωρεάν.

Για εμάς στόχος είναι η προσαρμογή στις οικονομικές δυνατότητες που έχει ο κηδεμόνας του ζώου, που προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Τα πάντα μπορούν να γίνουν θεραπευτικά αλλά υπάρχει πάντα ένα οικονομικό όριο. Και κάθε φορά, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα της απόλυτης λύσης ενός προβλήματος, θα σκεφτόμαστε αν υπήρχε ένα τρόπος να κάνουμε περισσότερα ξεπερνώντας τον οικονομικό περιορισμό.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε ότι “ο κτηνίατρός μου το κάνει μόνο για τα χρήματα”, παρακαλώ, πάρτε λίγο χρόνο και αναλογιστείτε το.

Φιλικά,
Στάθης Συμεωνίδης

Γαλλικής Δημοκρατίας 29

Τηλ. 251 083 5135

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://symeonidisvet.gr

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...