Άρθρο ύμνος στο Ελληνικό ελαιόλαδο από το Independent

Μέσα από μεγάλο άρθρο της Clare Finney στον Independent εξυμνεί το Ελληνικό ελαιόλαδο και λέει πολλές αλήθειες για το πως και το γιατί μέχρι σήμερα είχε τα πρωτεία το Ιταλικό ελαιόλαδο.

Ο τίτλος του άρθρου είναι: Ας πάμε στην Ελλάδα: Γιατί η Ελλάδα είναι η λέξη όταν πρόκειται για το ελαιόλαδο

Σκέφτεστε ότι η Ιταλία έχει το καλύτερο παρθένο ελαιόλαδο; Σκεφτείτε ξανά – στην πραγματικότητα εισάγει πολλά από την Ελλάδα. Αλλά τελικά με την καλύτερο marketing και τη διάδοση του brand name Ιταλικό Ελαιόλαδο, είναι τελικά αναγνωρισμένη για την ανώτερη ποιότητα η Ιταλία.

Εάν βάλετε στο μυαλό σας την λέξη ελιά η πρώτη χώρα που θα σας έρθει είναι η Ελλάδα. Αν όμως βάλετε την λέξη ελαιόλαδο, η πρώτη που θα βγεί από την σκέψη σας είναι η Ιταλία“, δηλώνει ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και εμπειρογνώμονας Judy Ridgway. “Ο λόγος για αυτό είναι δύο λέξεις: καλό μάρκετινγκ.”

Άρθρο ύμνος στο Ελληνικό ελαιόλαδο από το Independent

Από τη στιγμή που οι Βρετανοί (ο Independent είναι αγγλικό μέσο) άρχισαν να γνωρίζουν γευστικά αυτό το πράσινο χρυσό της Μεσογείου – ήδη από τον 19ο αιώνα – οι Ιταλοί προετοιμάζαν το έδαφος για τη χώρα τους γενικά (και ιδιαίτερα για την Τοσκάνη) να θεωρείται ο τόπος για καλό λάδι.

Ακούγεται επιφανειακό – και ήταν επιφανειακό, αλλά οι Έλληνες δεν το είχαν συγκεντρώσει πραγματικά στο μέτωπο της συσκευασίας“, λέει ο Charles Carey. «Η εμπορικές μας σχέσεις με την Ιταλία σήμαινε ότι ανέκαθεν θεωρήσαμε ότι το ιταλικό ελαιόλαδο ήταν το καλύτερο».

Ιδρυτής εταιρίας εμπορίου ελαιολάδου στο δυτικό Λονδίνο, ο Carey μιλάει από προσωπική εμπειρία. Αν και σήμερα παράγει ελαιόλαδα από όλη τη Μεσόγειο, όταν ξεκίνησε την προσπάθειά του να φέρει καλό λάδι στο Λονδίνο, η πρώτη του επίσκεψη ήταν Τοσκάνης.

Στην Ελλάδα, ο καθένας χρησιμοποιεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ακόμη και για τα κέικ και το ψήσιμο και των μπισκότων

Τζούντι Ρίνγκγουεϊ


Λίγα χρόνια αργότερα, ο Carey είχε ειαγωγές ελαιολάδου στην Μεγάλη Βρετανία και από την Ισπανία και από την Γαλλία όπως και από την Ιταλία. Επισκέφθηκε και την Ελλάδα και καθώς γύρισε στην Ελλάδα προσπάθησε να εισάγει στην Μεγάλη Βρετανία – «Δεν υπήρχε η αγορά γι ‘αυτό» θυμάται. Η αντίληψη ήταν ότι το ελληνικό ελαιόλαδο ήταν αποκλειστικά για το μαγείρεμα. “Μόνο το παρελθόν έτος, οι άνθρωποι άρχισαν να βλέπουν το ελληνικό ελαιόλαδο με σεβασμό που του αξίζει”.

Άρθρο ύμνος στο Ελληνικό ελαιόλαδο από το Independent

Η οικογένεια Κολοκοτρώνη

Νότια του Τάμεση, η Μαριάννα Κολοκοτρώνη πωλεί το ελληνικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας μέσα από το κατάστημα Ελαιολάδου που έχουν από το 2009. Πολλοί από τους πελάτες της είναι πλέον φανατικοί του Ελληνικού ελαιολάδου

Ο κύριος λόγος για τον οποίο το ελαιόλαδο της Ελλάδας της δεν είναι ευρύτερα γνωστό, λέει, είναι επειδή δεν είχε σωστό marketing. “Εξάγουμε ελαιόλαδο στην Ιταλία χύμα, όπου αναμιγνύεται με άλλα ευρωπαϊκά έλαια, εμφιαλώνεται και πουλιέται ως ιταλικό. Αυτός ήταν ο ευκολότερος τρόπος για τους αγρότες μας να το πουλήσουν, γι ‘αυτό το κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα. Χωρίς τους πόρους ούτε το επιχειρηματικό πνεύμα των ιταλών ομολόγων τους, μόνο λίγοι παραγωγοί ελαιολάδου (οι Κολοκοτρώνιδες μεταξύ αυτών) είχαν τη δυνατότητα να φτιάξουν και να πουλήσουν δικά τους..

Άρθρο ύμνος στο Ελληνικό ελαιόλαδο από το Independent

Το οποίο είναι κρίμα, εξηγεί ο Ridgwayγιατί όταν πρόκειται για την ποιότητα, το ελληνικό ελαιόλαδο ήταν πάντα πολύ αξιόλογο. “Είμαι ακριβώς πίσω από την ιδέα να πάω για ελληνικό ελαιόλαδο. Δεν έχει τη φήμη ή την αναγνωρισημότητα της ιταλικής – αλλά αυτό ταυτόχρονα σημαίνει ότι προσφέρει καλύτερη αξία για τα χρήματα που δίνεις», συνεχίζει.

Είναι επίσης ευπροσάρμοστο, είναι γενικά “πιο ήπιο και πιο λεπτό στη γεύση”. Η κ. Κολοκοτρώνη συμφωνεί: «Είμαι προκατειλημμένος φυσικά, επειδή είμαι Έλληνας και συνηθισμένος σε αυτό που μεγάλωσα, αλλά έχω πάει σε πολλές εμπορικές εκθέσεις, και βρίσκω τα ελληνικά ελαιόλαδα λίγο πιο ομαλά, λίγο πιο εύκολο στην γεύση. Λατρεύω τα πεντανόστιμα ιταλικά ελαιόλαδα, αλλά πιθανότατα θα τα χρησιμοποιούσα περισσότερο για σαλάτα – ενώ το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πάντα ».

Έλληνικό Ελαιόλαδο = Εξαιρετικό Παθρένο Ελαιόλαδο

Με περισσότερα από 24 λίτρα ελαιολάδου κατά κεφαλή, ετησίως, οι Έλληνες είναι μακράν οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ελαιολάδου στον κόσμο. Είναι επίσης οι μεγαλύτεροι παραγωγοί εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου όπου είναι ο υψηλότερος βαθμός ποιοτικής ταξινόμησης του ελαιολάδου, ο οποίος πρέπει να εξαχθεί εξ ολοκλήρου με μηχανικά μέσα – δηλαδή, χωρίς τη χρήση οποιωνδήποτε διαλυτών – και σε θερμοκρασίες που δεν θα υποβαθμίσουν την ποιότητά του.

“Το τοπίο της Ελλάδας είναι τόσο ορεινό, δεν μπορείτε να πάρετε μεγάλα μηχανήματα γύρω από τους ελαιώνες. Οι παραγωγοί πρέπει ακόμα να επιλέξουν τις ελιές και να επεξεργαστούν με το χέρι: δεν υπάρχει μεγάλης κλίμακας εμπορική παραγωγή και αυτό δημιουργεί τις συνθήκες για καλύτερη ποιότητα ” αναφέρει η κ. Κολοκοτρώνη.

Το άρθρο συνεχίζει με συνεντεύξεις από σεφ που έχουν εστιατόρια στο city του Λονδίνου και που κάθε χρόνο όλο και ποιο πολλοί επιλέγουν το Ελληνικό ελαιόλαδο σε σχέση με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την γνώμη του Ben Cooke “Πρόσφατα μας έστειλαν ένα δωρεάν δείγμα Ελληνικού ελαιολάδου και το αγαπήσαμε τόσο πολύ που άρχισα να το αγοράζω και να το χρησιμοποιώ σε μερικά από τα πιάτα ζυμαρικών μας – παρακαλώ να μην το πείτε στους Ιταλούς!”

πηγή: Independent.com | Φωτογραφίες: Intime News, Λιάκος Γιάννης

διαβάστε ολόκληρο το άρθρο κάνωντας click ΕΔΩ

Η αλήθεια είναι πως το Ελληνικό ελαιόλαδο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται στο εξωτερικό και χρειάζεται διαρκής προσπάθεια για ακόμα καλύτερη προβολή μιας που είναι στην κορυφή της ποιότητας σε όλο τον κόσμο!

Άρθρο ύμνος στο Ελληνικό ελαιόλαδο από το Independent

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...