Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει “δίπλα” από την Γη στις 29 Απριλίου | Δείτε την τροχιά του

Ο αστεροειδής 1998 OR2 θα περάσει δίπλα από τον πλανήτη μας στις 29 Απριλίου 2020. Είναι ένας μεγάλος αστεροειδής, ένα τεράστιο κομμάτι βράχου που έχει έκταση όσο το πλάτος του Μανχάταν και διάμετρο από 1,8 έως 4,1 χιλιόμετρα.

Ένας αστεροειδής αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή εάν η τροχιά του ήταν σε πορεία σύγκρουσς με τη Γη.

Το κοντινό πέρασμα του 1998 OR2 έχει προκαλέσει ορισμένες ανησυχητικές και λανθασμένες πληροφορίες αναφορές στο internet και θεωρίες συνομοσιολογίας αλλά δεν αποτελεί απειλή σε αυτό το πέρασμά του.

Στην πλησιέστερη προσέγγισή του με τον πλανήτη μας, η οποία θα συμβεί στις 5:56 π.μ. EDT (0956 GMT), ο αστεροειδής 1998 OR2 θα απέχει 6,3 εκατομμύρια χλμ από τη Γη. Αυτή η απόσταση είναι 16 φορές μεγαλύτερη από τη μέση απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης

Η NASA έχει χαρακτηρίσει τον αστεροειδή 1998 OR2 ως «δυνητικά επικίνδυνο» όχι επειδή θέτει τη Γη σε κίνδυνο, αλλά επειδή πληροί ορισμένα κριτήρια στο κατάσταση ταξινόμησης του οργανισμού. Σύμφωνα με τη NASA, ένας αστεροειδής χαρακτηρίζεται ως «δυνητικά επικίνδυνος» εάν η τροχιά του τέμνει την τροχιά της Γης σε απόσταση μικρότερη 7,5 εκατομμύρια χλμ ή 0,05 αστρονομικές μονάδες, τη μέση απόσταση μεταξύ της Γης και του ήλιου.

Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει "δίπλα" από την Γη στις 29 Απριλίου | Δείτε την τροχιά του

Τα περάσματά του στο μέλλον

Ο αστεροειδής 1998 OR2, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο ανάμεσα στις τροχιές της Γης και του Άρη, δεν θα περάσει ξανά από τη Γη μέχρι τις 18 Μαΐου 2031 όπου και θα βρίσκεται πιο μακριά από ότι σε αυτό το πέρασμα, περνώντας περίπου 19 εκατομμύρια χλμ από τον πλανήτη μας , σύμφωνα με τη NASA.

Τα επόμενα δύο περάσματά του, το 2048 και το 2062, θα είναι ακόμη πιο μακριά. Το κοντινότερο πέρασμα θα έρθει στις 16 Απριλίου 2079, όταν θα απέχει από την Γη μόλις 1,8 εκατομμύρια χλμ.

Η NASA και παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σαρώνει τον ουρανό για δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς και μελετάει τρόπους εκτροπής ενός αστεροειδούς που μπορεί να έρθει σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη. Μέχρι στιγμής, έχουν ανακαλυφθεί περίπου το ένα τρίτο των 25.000 μεγάλων αστεροειδών που πιστεύεται ότι ζουν γύρω στην κοσμική γειτονιά.

Δείτε την τροχιά του 1998 ΟR2

Με πληροφορίες από την NASA

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...