Ασύλληπτη ταχύτητα στο διαδίκτυο καταγράφηκε στην Αυστραλία

Ερευνητές στην Αυστραλία ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει την μεγαλύτερη ταχύτητα δεδομένων στο διαδίκτυο.

Μια ομάδα λοιπόν από τα πανεπιστήμια Monash, Swinburne και RMIT κατέγραψε ταχύτητα δεδομένων που άγγιξε τα 44,2 terabits ανά δευτερόλεπτο (Tbps). Με αυτήν την ταχύτητα, οι χρήστες θα μπορούσαν να κατεβάσουν περισσότερες από 1.000 ταινίες υψηλής ευκρίνειας σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με την Ofcom, η μέση ευρυζωνική ταχύτητα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σήμερα περίπου 64 megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps) – ένα κλάσμα αυτού που καταγράφηκε στην πρόσφατη μελέτη. Στην Ελλάδα η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να δωθεί στους καταναλωτές είναι 100Mbps.

Η Αυστραλία βρίσκεται στη μέση της παγκόσμιας κατάταξης για ταχύτητες Διαδικτύου και οι αργές συνδέσεις αποτελούν τακτική πηγή καταγγελιών από χρήστες. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πέτυχαν τη νέα ταχύτητα ρεκόρ χρησιμοποιώντας μια συσκευή που αντικαθιστά περίπου 80 λέιζερ που βρέθηκαν σε κάποιο υπάρχον υλικό τηλεπικοινωνιών, με ένα μόνο κομμάτι εξοπλισμού γνωστό ως «μικρο-χτένα».

Η μικρο-χτένα τοποθετήθηκε και δοκιμάστηκε – έξω από το εργαστήριο – χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή, παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποίησε το Εθνικό Ευρυζωνικό Δίκτυο της Αυστραλίας (NBN).

Το αποτέλεσμα ήταν η υψηλότερη ποσότητα δεδομένων που παρήχθη ποτέ από μία μόνο οπτική ίνα. Οι οπτικές ίνες ήδη χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα ευρυζωνικά συστήματα σε όλο τον κόσμο.
Η Αυστραλιανή ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματά τους προσφέρουν μια ματιά στο πώς θα μπορούσαν να φαίνονται οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο στο μέλλον. Ενώ η ταχύτητα των δεδομένων ξεπερνά κατά πολύ τις εύλογες ανάγκες των καταναλωτών στον σημερινό κόσμο, ο Bill Corcoran, λέκτορας ηλεκτρικών και υπολογιστικών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Monash, δήλωσε ότι μπορεί τελικά να βοηθήσει στη μετατροπή μιας ευρείας ποικιλίας βιομηχανιών – καθώς η σύγχρονη ζωή συνεχίζει να ασκεί αυξανόμενη πίεση στην υποδομή εύρους ζώνης .

“Τεράστια ανακάλυψη”

Τα παγκόσμια μέτρα κλεισίματος που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού έχουν δει την υποδομή του Διαδικτύου να υφίσταται άνευ προηγουμένου πίεση σε όλο τον κόσμο.

“Αυτήν τη στιγμή ρίχνουμε μια ματιά στο πώς μπορεί διατηρηθεί η υπάρχουσα υποδομή για το διαδίκτυο το πολύ σε δύο έως τρία χρόνια από σήμερα. Και αυτό λόγω της άνευ προηγουμένου αριθμού ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για απομακρυσμένη εργασία, κοινωνικοποίηση και ροή”, δήλωσε ο κ. Corcoran.
“Αυτό που δείχνει η έρευνά μας είναι η ικανότητα των ινών που έχουμε ήδη στο έδαφος … να είναι η ραχοκοκαλιά των δικτύων επικοινωνιών τώρα και στο μέλλον.
“Και δεν μιλάμε μόνο για το Netflix εδώ”, πρόσθεσε. “Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και μελλοντικές μεταφορές και μπορούν να βοηθήσουν τις βιομηχανίες ιατρικής, εκπαίδευσης, χρηματοδότησης και ηλεκτρονικού εμπορίου – καθώς και να μας βοηθήσουν να διαβάσουμε με τα εγγόνια μας από χιλιόμετρα μακριά.”
Ο καθηγητής David Moss, του Πανεπιστημίου Swinburne, περιέγραψε τα ευρήματα ως «μια τεράστια ανακάλυψη».
Οι μικρο-χτένες προσφέρουν μία τεράστια υπόσχεση ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην ζήτηση για λειτουργικό εύρος ζώνης σε όλο τον κόσμο κατέληξε.”

με πληροφορίες από το ΒΒC | φωτογραφία αρχείου

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...