Bloomberg | Η επιβίωση της ευρωζώνης κινδυνεύει από το άνισο οικονομικό σοκ

Η επιβίωση της ευρωζώνης κινδυνεύει από το άνισο οικονομικό σοκ, προειδοποιεί η ΕΕ. Σύμφωνα με το άρθρο του Bloomberg πιο αναλυτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη βαθύτερη οικονομική ύφεση στην ιστορία της, η οποία απειλεί το μέλλον του κοινού νομίσματος του ευρώ εφόσον οι συνέπειες της πανδημίας δεν αντιμετωπιστούν με σωστό τρόπο, προειδοποίησε το εκτελεστικό σκέλος της Ε.Ε.

Ύφεση 7.7% το 2020

Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί 7,7% φέτος, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων ανεργίας και δημόσιου χρέους, αφού οι κυβερνήσεις θέσπισαν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, δήλωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Bloomberg | Η επιβίωση της ευρωζώνης κινδυνεύει από το άνισο οικονομικό σοκ
H μέιωση της τουριστικής κίνησης το 2020 | πηγή E.E & Bloomberg | στην Ελλάδα ξεπερνάει το 9%

Αξιωματούχοι επίσης προειδοποίησαν ότι η κρίση κινδυνεύει να διευρύνει το χάσμα μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου και να ωθήσει την ένωση σε αδιέξοδο όπως στο σημείο διακοπής συνομιλιών λόγω των διαφορετικών εκθέσεων στην τουριστική βιομηχανία αλλά και την ικανότητα των κυβερνήσεων να υποστηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η παραγωγή στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία – όπου τα επίπεδα χρέους ήταν ήδη υψηλότερα από το μέσο όρο πριν από την κρίση – προβλέπεται να μειωθεί περισσότερο από 9% φέτος, ενώ θα είναι μικρότερη από 7% σε χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών. Χωρίς κάποια μορφή κοινού σχεδίου διάσωσης, οι στρεβλώσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τη σταθερότητα της ένωσης, δήλωσε η ΕΕ.

Bloomberg | Η επιβίωση της ευρωζώνης κινδυνεύει από το άνισο οικονομικό σοκ
Η αύξηση του χρέους στις χώρες της Ευρώπης

«Αυτή η απόκλιση αποτελεί απειλή για την ενιαία αγορά και τη ζώνη του ευρώ – ωστόσο μπορεί να μετριαστεί μέσω αποφασιστικής και κοινής ευρωπαϊκής δράσης», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων Paolo Gentiloni.

Η πρόβλεψη υπογραμμίζει πόσο δραστικά οι αξιωματούχοι έπρεπε να αναθεωρήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης μετά από το κλείσιμο των οικονομικών δραστηριωτήτων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Μόλις πριν από τρεις μήνες, η επιτροπή προέβλεψε αύξηση της ζώνης του ευρώ κατά 1,2% φέτος, αν και χαρακτήρισε την ασθένεια που τότε βρισκόταν στην Κίνα ως «βασικό κίνδυνο μείωσης».

Η τελευταία προβολή – σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τους πρόσφατους αριθμούς του ΔΝΤ – εξακολουθεί να υπόκειται σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας και ο κίνδυνος μιας ακόμη βαθύτερης πτώσης είναι “πολύ πραγματικός”, σύμφωνα με τον Maarten Verwey, επικεφαλή οικονομολόγου της επιτροπής.

Μια ακόμα αύξηση των κρουσμάτων στο εγγύς μέλλον θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή κατά ακόμα 3 ποσοστιαίες μονάδες, είπε. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε προηγουμένως ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 12% ετησίως, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η επιδημία.

Το παρόν

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν αναπτύξει τρισεκατομμύρια ευρώ ως κίνητρο για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις ανοιχτές και να περιορίσουν την αύξηση της ανεργίας. Ωστόσο, η απάντηση ήταν ανισομερής για τις χώρες της Ευρώπης και οι συνομιλίες σχετικά με μια κοινή προσέγγιση έρχονται πολλές φορές σε σύγκρουση σχετικά με το βαθμό στον οποίο τα κράτη πρέπει να μοιράζονται το βάρος.

Οι ηγέτες ζήτησαν από την επιτροπή να παρουσιάσει ένα σχέδιο ανάκαμψης που βασίζεται στον κοινό προϋπολογισμό του μπλοκ ως τρόπο χρηματοδότησης μιας οικονομικής ανάκαμψης. Οι χώρες είναι διαιρεμένες σχετικά με το κατά πόσον η βοήθεια πρέπει να λάβει τη μορφή επιχορηγήσεων ή δανείων, με την Ιταλία και την Ισπανία να υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες εκδηλώνουν την αντίθεσή τους όμως στο σενάριο αυτό.

Ο κίνδυνος να βασιστούμε σε μεγάλο βαθμό στην ΕΚΤ για μια κοινή απάντηση εκτέθηκε την Τρίτη, όταν το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας εξέδωσε μια εκπληκτικά κριτική απόφαση για ένα από τα παλαιότερα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων του ιδρύματος (του 2015).

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το ίδρυμα θα αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης τους επόμενους μήνες εν μέσω των ζοφερών οικονομικών προοπτικών. Ο πληθωρισμός στο μπλοκ των 19 εθνών που μοιράζονται το κοινό νόμισμα θα επιβραδυνθεί σε μόλις 0,2% φέτος, προβλέπει η ΕΕ.

Έχοντας μια πτωτική τάση από την κορυφή του το 2014, το χρέος της ζώνης του ευρώ ως μερίδιο της οικονομικής παραγωγής αναμένεται να αντιστραφεί φέτος και να διευρυνθεί σε περισσότερο από 100%. Η Ελλάδα, η χώρα της ζώνης του ευρώ που πλήττεται περισσότερο από την προηγούμενη κρίση, θα δει τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ να φθάσει στο 196,4% φέτος, το υψηλότερο σε ολόκληρο το μπλοκ, ενώ η Ιταλία θα βρίσκεται κοντά στο 160%.

Χώρες όπως στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Γερμανία και στην Αυστρία άρχισαν πρόσφατα να χαλαρώνουν τους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή, αν και ορισμένα τμήματα της οικονομίας, όπως καφετέριες και εστιατόρια, θα παραμείνουν κλειστά για περισσότερο καιρό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ, η ζώνη του ευρώ θα ανακάμψει κατά 6,3% το επόμενο έτος, σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο από το 4,7% που προέβλεπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον προηγούμενο μήνα.

πηγή: Bloomberg | Φωτογραφία: Intime News

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...