Διατροφή και Ψυχολογία

#Διαιτολογία & Ευεξία από τον Θεόφιλο Κωστούλα

Διατροφή και Ψυχολογία

Τις τελευταίες δεκαετίες ο άνθρωπος έχει εξοικειωθεί με τις έννοιες τόσο της διατροφής όσο και της ψυχολογίας. Το κοινό πλαίσιο συνύπαρξης των δύο αυτών εννοιών τις καθιστά συνδεδεμένες λειτουργικά με το φαινόμενο των συγκοινωνούντων δοχείων.

Η συναισθηματική υπερφαγία είναι η κατανάλωση φαγητού ή γλυκού σε καταστάσεις stress ώστε να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Συγκεκριμένα, οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που εκκρίνονται όταν αισθανόμαστε ευθυμία και ικανοποίηση. Η κατανάλωση φαγητού ενεργοποιεί την παραγωγή αυτών των ουσιών και μάλιστα υπάρχουν συστατικά τροφίμων όπως οι υδατάνθρακες, το φολικό οξύ και οι πρωτεΐνες που βοηθούν στην αύξηση της διάθεσής μας μέσω της πρόκλησης υψηλής παραγωγής ποσοτήτων νευροδιαβιβαστών.

Σύγρονος τρόπος ζωής

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας θέλει εγκλωβισμένους σε μία καρέκλα όπου περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας καθισμένοι. Δυστυχώς, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πέρα από τις χαμηλές τιμές της HDL και αύξηση κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Είναι γεγονός ότι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μειώνει τα επίπεδα άγχους λόγω ενασχόλησης του μυαλού με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής που του δημιουργεί ευεξία. Επιπλέον, η έλλειψη ξεκούρασης που είναι χαρακτηριστικό του σύγχρονου τρόπου ζωής δεν επιτρέπει ούτε το σώμα αλλά ούτε και το μυαλό να είναι αποδοτικά, κάτι που αυξάνει τους στρεσογόνους παράγοντες και κατ’ επέκταση οδηγεί σε συναισθηματική υπερφαγία. Επομένως, μείωση άγχους μπορεί και προκληθεί με προσθήκη κάποιας φυσικής δραστηριότητας και με σωματική ξεκούραση τουλάχιστον 6 ωρών συνεχόμενου ύπνου σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες.

Θρεπτικά Συστατικά

Η πιο γνωστή ουσία που παράγεται στο ανθρώπινο σώμα και είναι συνδεδεμένη με τη πρόκληση ηρεμίας και χαλάρωσης λόγω της αντικαταθλιπτικής δράσης της είναι η σεροτονίνη. Η σεροτονίνη προέρχεται από τη διάσπαση των υδατανθράκων και κατ’ επέκταση μειώνει το άγχος. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες είναι τα γλυκά, το ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι, οι πατάτες και τα φρούτα.

Επίσης, τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D όπως το μουρουνέλαιο, το βοδινό, το μοσχάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια (τόνος, σαρδέλες) αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα, άρα μειώνουν και τα επίπεδα άγχους. Ενώ η έλλειψη φολικού οξέος οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή σεροτονίνης και αύξηση άγχους. Τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ είναι τα όσπρια, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα φιστίκια, το αβοκάντο και τα αυγά.

Κατά τη διαδικασία της πέψης, οι πρωτεΐνες διασπώνται σε αμινοξέα. Ένα από τα αμινοξέα αυτά, η τυροσίνη, βοηθάει στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης και της επινεφρίνης που προκαλούν ευδιαθεσία στον οργανισμό και τον έχουν σε εγρήγορση. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι το κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και το κοτόπουλο.

Συμπέρασμα

Οι διατροφικές μας συνήθειες είναι αδιαμφισβήτητα συνδεδεμένες με την ψυχική υγεία. Η επιστημονική κοινότητα προωθώντας το
«ευ ζην» προτρέπει την αλλαγή τόσο της διατροφικής συμπεριφοράς όσο και των παράπλευρων οδών (ύπνος, φυσική δραστηριότητα) με τελικό σκοπό την ευεξία και την ομοιόσταση. Οι επαγγελματίες ειδικοί, και μόνο αυτοί, θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν ώστε να αγαπήσετε το σώμα και τον εαυτό σας έτσι ώστε να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Διατροφή και Ψυχολογία

Φιλικής Εταιρίας 8Β | 5ος Όροφος
Τηλ. 2514 000 008 | 6932 560 833
kostoulastheofilos@gmail.com

Αθλητική, Παιδική, Κλινική Διατροφή
Διατροφή, Εγκυμοσύνη, Θηλασμός, Εφηβεία
Ανάλυση Σώματος
Αδυνάτισμα
Τροποποίηση Διατροφικής Συμπεριφοράς
Αποκατάσταση μεταβολισμού
Λιπομέτρηση
Μέτρηση μεταβολισμού

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Λίγο πιο ελαστικά φαίνεται ότι θα είναι από το Πάσχα που περάσαμε τα φετινά Χριστούγεννα. Στο γιορτινό τραπέζι θα μπορούν...

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο της Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα περιστατικά κορονοϊού από την περιοχή, ενώ υποστηρίζονται και ασθενείς από τη Δράμα και...