Η επιστροφή στην χώρα μας των μαρμάρων του Παρθενώνα βρίσκεται στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το BREXIT

Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον Αγγλικό τύπο που αφορούν την επιστροφή των μαρμάρων, που με την βία απομάκρυνε ο Έλγιν και σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στα πλαίσια της συμφωνίας που διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Βρετανική κυβέρνηση για το BREXIT.

Διάβαζωντας λοιπόν την συμφωνία αποχώρησης, για να μπορέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει τις συναλλαγές του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια μάρμαρα στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα που ενσωματώνεται σε μια ρήτρα που προστέθηκε πρόσφατα στην εντολή διαπραγμάτευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει “να ασχοληθεί με θέματα επιστροφής ή αποκατάστασης παράνομα απομακρυσμένων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες καταγωγής τους”.

Πώς προστέθηκε η ρήτρα

Οι υπάλληλοι που εμπλέκονται στη συμφωνία και από τις δύο πλευρές αναφέρουν ότι η ρήτρα ερμηνεύεται ευρέως ως άμεση αναφορά στα αρχαία αντικείμενα που ελήφθησαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα. Η ρήτρα προστέθηκε στην εντολή ήδη την περασμένη εβδομάδα κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας με την υποστήριξη της Ιταλίας, της Κύπρου και της Ισπανίας. Το αναθεωρημένο σχέδιο κυκλοφόρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο καθορίζει την ατζέντα πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στελεχώνεται από τους ηγέτες του κάθε κράτους μέλους που λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις.

Λίγη Ιστορία

Η χώρα μας ζητά την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της κατοχής των αρχαιοτήτων από τον Λόρδο Έλγιν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία βρισκόταν τότε υπό την κυριαρχία της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε έως τώρα να προχωρήσει στη θέση της ή να διαπραγματευτεί όρους επαναπατρισμού. Το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο άνοιξε το 2009 μετά από την κατασκευή ενός 175 εκατομμυρίων δολαρίων, εξακολουθεί να διατηρεί χώρο για τα αγνοούμενα μάρμαρα στον τρίτο όροφο του Παρθενώνα, παρουσιάζοντας φαξ των απουσιάτων αρχαιοτήτων.

Η επιστροφή στην χώρα μας των μαρμάρων του Παρθενώνα βρίσκεται στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το BREXIT

Εντύπωση προκαλεί πάντως σε ομιλία του στο Bloomberg, Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε ότι η ρήτρα σχετίζεται με τα μάρμαρα Elgin, λέγοντας ότι η δυνατότητα επιστροφής των γλυπτών παραμένει διμερές θέμα μεταξύ των δύο χωρών. Ο αξιωματούχος είπε ότι ήταν μια αναφορά σε κλαπέντα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού ζωγραφικών έργων του 18ου και του 19ου αιώνα που συχνά εμφανίζονται σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

Τον περασμένο μήνα, η υπουργός Πολιτισμού της χώρας μας δήλωσε ότι η Αθήνα θα ενισχύσει την εκστρατεία της για την επιστροφή των μαρμάρων του Έλγιν και πιστεύει ότι οι ευρωπαίοι γείτονές της θα υποστηρίξουν την υπόθεση. “Είναι η νοοτροπία που έχει αλλάξει, το γεγονός ότι η Βρετανία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση”, δήλωσε στο Reuters η Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού της χώρας. “Νομίζω ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για τη μόνιμη επιστροφή τους”.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε σε σημερινή δήλωσή της ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδίαζει να κρατήσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Λονδίνο. Τα έργα, δήλωσε η δήλωση, είναι “νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου”. Και κατέληξε λέγοντας: “Αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης ως μέρος των εμπορικών μας διαπραγματεύσεων”

Η επιστροφή στην χώρα μας των μαρμάρων του Παρθενώνα βρίσκεται στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το BREXIT

Πηγή: Art News

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιόπουλος | Intime News

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...