Σταύρος Κοτσιρέας | Ο Έλληνας ζωγράφος που ζει στην Αγγλία δημιούργησε εικονική έκθεση με μέρος των εσόδων να πηγαίνει στην Κιβωτό του Κόσμου

Ο Σταύρος Κοτσιρέας ζει και εργάζεται στην Αγγλία από το 1994, έχει στο ενεργητικό του δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τόσο στον τόπο όπου ζει όσο και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Την περίοδο που άρχισαν να κλείνουν η μία χώρα μετά την άλλη τα σύνορά τους και που τα μέτρα έφτασαν μέχρι και την απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές περιοχές του κόσμου ο Σταύρος είχε προετοιμάσει μία έκθεση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Chili Art Gallery της Αθήνας. Όπως ήταν λογικό, λόγω των μέτρων η έκθεση αναβλήθηκε για το μέλλον.

Ο Σταύρος όμως βρήκε τον τρόπο να επικοινωνήσει με τον κόσμο δημιουργώντας μία εικονική έκθεση όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει τα έργα, να αντλήσει πληροφορίες αλλά και να αγοράσει τα έργα του καλλιτέχνη. Μέρος των εσόδων θα πάνε στην Κιβωτό του Κόσμου γιατί οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί όπως μας είπε και ο ίδιος στην συνομιλία που είχαμε μαζί του.

Ο Σταύρος μας μίλησε και για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην χώρα και τις επιπτώσεις του κορονοιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σταύρος Κοτσιρέας | Ο Έλληνας ζωγράφος που ζει στην Αγγλία δημιούργησε εικονική έκθεση με μέρος των εσόδων να πηγαίνει στην Κιβωτό του Κόσμου

Σταύρο είσαι  Έλληνας που ζει και δημιουργεί χρόνια στην Αγγλία, πως είναι η κατάσταση αυτή την στιγμή στην χώρα.

Πριν από περίπου ένα μήνα στις 12 Μαρτίου είχα ακούσει μια συνέντευξη στο ράδιο του Rory Stewart (πρώην βουλευτή) που έκανε ανάλυση της κατάστασης και είχε τότε αναφέρει να κλείσουν τα σχολεία και να απαγορευτούν οι μεγάλες συνγκεντρώσεις και να υπομείνουμε το κόστος αυτό ώστε για να μην εξαπλωθεί ο ιός και μάλιστα εκτός των άλλων επίσης είπε πόσο ανεύθυνος ήταν ο Πρωθυπουργός και ο Δήμαρχος του Λονδίνου.

Το πόσο σωστός ήταν θα το δούμε ιστορικά αργότερα. Τα βήματα δεν ήταν μονάχα μικρά αλλά και αργά, καθυστέρησαν, και όλο αυτό εγώ πιστεύω ώστε να μην υποφέρει μεταξύ και άλλων και η οικονομία. Όμως, χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχει εξέλιξη, δεν υπάρχει μέλλον. Αυτή την στιγμή η προσπάθεια είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Η ζωή του καθενός είναι πολύτιμη και μοναδική.

Εγώ θεωρώ ανήθικο τα κράτη που προσπάθησαν ή προσπαθούν να βάλουν πρώτα σε τάξει τον οικονομικό αντίκτυπo της κατάστασης και να σώσουν τι; αυτή τη σφαλιάρα δεν θα την αποφύγει κανένας και σε αυτές τις δεδομένες στιγμές, το ερώτημα είναι; Τι έχει μεγαλύτερη αξία από τη ζωή την ίδια; 

Σταύρος Κοτσιρέας | Ο Έλληνας ζωγράφος που ζει στην Αγγλία δημιούργησε εικονική έκθεση με μέρος των εσόδων να πηγαίνει στην Κιβωτό του Κόσμου

Υπάρχουν κρούσματα στο νομό του Surrey που ζεις και συγκεκριμένα στο Farnham.

Έχω ακούσει για κρούσματα στην πόλη που ζω, και όσοι χρειάζονται νοσηλεία πηγαίνουν σε ένα από τα δύο νοσοκομεία κοντά μας στο Guildford ή στο Frimley. Στον νομό του Surrey, πριν από μια εβδομάδα υπήρχαν γύρω στις 5000 κρούσματα και γύρω στους 300 ανθρώπους που έχουν χάσει την ζωή τους. 

Η πανδημία έχει αλλάξει εντελώς την ζωή μας, εσύ αυτή την περίοδο θα είχες την έκθεση σου στην Αθήνα (Chili Art Gallery). Είναι μια δύσκολη περίοδος όμως κατάφερες να δημιουργήσεις κάτι φρέσκο και να φέρεις τους επισκέπτες σου τελικά στην έκθεση, με ποιόν τρόπο;

Η απογοήτευσή μου ήταν φανερή και ένα μήνα πριν την έκθεση προστέθηκε και ο χαμός της αγαπημένης μας μητέρας που μαζί με τον πατέρα μας ήταν πάντα στις σκέψεις μου και ιδιαίτερα σε περιόδους που προετοιμαζόμουνα για παρουσίες και το πόσο θα ήθελα να είναι μαζί μας.

Ο κόσμος που είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση της έκθεσης ήταν άνευ προηγουμένου, έπρεπε να βρω ένα τρόπο να ανταποκριθώ σε αυτή την εκδήλωση ενδιαφέροντος και αγάπης. Ο κόσμος άρχισε να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες επιβίωσης και συμβίωσης.

Σκέφτηκα να προσκαλέσω τον κόσμο να δει την έκθεση μέσα στο σπίτι του, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που έκανα, αλλά έκατσα έστησα μια εικονική περιήγηση και ένα ηλεκτρονικό κατάλογο που μπορείς επίσης να επισκεφτείς και μέσω της ιστοσελίδας μου και σκοπός μου υπό αυτές τις συνθήκες ήταν η έκθεση να επισκεφτεί το κοινό και όχι το κοινό την έκθεση.

Επιπλέον συνέχισα την ξενάγηση και στον εξωτερικό χώρο, και αυτό που έχει για μένα ιδιαίτερη σημασία είναι ότι δεν τοποθέτησα συμβολικά, σκεπή και πόρτες στην γκαλερί. Ανάμεσα στα έργα τέχνης, ανοιχτοί ουρανοί και ορίζοντες και μια θάλασσα αγαπημένη να μας ταξιδεύει. 

Σταύρος Κοτσιρέας | Ο Έλληνας ζωγράφος που ζει στην Αγγλία δημιούργησε εικονική έκθεση με μέρος των εσόδων να πηγαίνει στην Κιβωτό του Κόσμου

Μάθαμε ότι θα δώσεις και μέρος των εσόδων των πωλήσεων σε ιδρύματα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, για πες λίγα παραπάνω λόγια για αυτό;

Σε αυτή την εποχή της οικονομικής αβεβαιότητας και λόγω του Covid 19, προσπάθησα να κάνω την τέχνη μου όσο το δυνατόν πιο προσιτή, προσαρμόζοντας σημαντικά τις τιμές σε πολλά από τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα έχουνε άμεσα ανάγκη υποστήριξης λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τον κοροναϊό. Θα δωρίσω το 20% όλων των πωλήσεων στην Κιβωτό του κόσμου για παιδιά που ζουν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης και εύχομαι να μπορώ να υποστηρίξω επίσης και επιπλέον ίδρυμα που έχει επηρεαστεί από αυτές τις συνθήκες. Οι σκέψεις αυτές προϋπήρχαν αρκετά πριν την έκθεση και θα ισχύουν για το όποτε μπορέσουμε να την πραγματοποιήσουμε και ζωντανά.

5 Τι μπορούμε να δούμε σε αυτή την εικονική περιήγηση που έχεις δημιουργήσει;

Η έκθεση στην Chili Art Gallery στην Αθήνα ήταν προγραμματισμένη από τις 2-16 Απριλίου με εγκαίνια στις 4 Απριλίου. Ο λόγοι που θα έκανα την έκθεση αυτή ήταν αρκετοί. Πρώτον, δεν είχα παρουσιάσει δουλειά μου στο κοινό της Αθήνας σε ατομική έκθεση για περισσότερο από 10 χρόνια.

Από το 2009 και έπειτα δεν έχω παρουσιάσει τοπιογραφία μου, για τον απλούστατο λόγο ότι δουλεύω από το 2007 με την νέα μου θεματική “Σιωπηλή Φύση”, όπου συνεχίζω να πειραματίζομαι. Δεύτερον, τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργώ μια εικαστική εγκατάσταση που είναι προγραμματισμένη να την παρουσιάσω μαζί με έργα του Sir Peter Blake, ενός αγαπημένο μου καλλιτέχνη που είναι και παγκοσμίως γνωστός ως και ο νονός της Ποπ Αρτ, στο Μουσείο Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Σκέψη μου ήταν να υποστηρίξω με την έκθεσή μου στην Αθήνα και αυτή την προσπάθεια. 

Ο τίτλος της έκθεσης “ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ” όπου θα δούμε στην πρώτη ενότητα ‘Τοπιογραφία μου’ στην δεύτερη ενότητα έργα από την ‘Σιωπηλή φύση’ και στην τρίτη ενότητα, παρουσιάζω ως προάγγελμα της έκθεσης στο ‘Μουσείο Αβέρωφ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ’ ένα μέρος από τα μπρούτζινα γλυπτά. 

Επίσης για να κάνω την εικονική περιήγηση λίγο πιο ενδιαφέρουσα, συνέχισα την περιήγηση και στους εξωτερικούς χώρους, με παρουσίαση γλυπτών μου και ένα τοίχο που θα παρουσιάζω σε ταχτικά διαστήματα διαφορετικά έργα από τη παλιά μου δουλειά που βρίσκονται σε συλλογές. 

Σκέφτομαι αυτή την περιήγηση να την κρατήσω ζωντανή μέχρι με το καλό να είμαστε και υγιείς και να μας δοθεί και η δυνατότητα να την παρουσιάσουμε και ζωντανά στην γκαλερί. 

Ο κορονοϊός πόσο σε έχει επηρεάσει στην ζωή σου.

Ο κορονοϊός έχει αναμφισβήτητα επηρεάσει κάθε ανθρώπινη πτυχή ζωής και θανάτου, και τα πράγματα δεν είναι όπως τα είχαμε συνηθίσει. Καταλαβαίνουμε πιο συνειδητά πόσο σημαντική είναι η υγεία μας, και πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε, πως όλος ο πλούτος είναι η στιγμή που ζούμε. Ίσως αρχίσουμε πιο συνειδητά να εκτιμάμε τα απλά και τα όμορφα.

Δεν χρειάζεται να φτάνει ο κόμπος στο χτένι. Ένα θετικό μέσα από το έλεος του ιού είναι η ανάσα που παίρνει το περιβάλον και η φύση από αυτή την στάση ρυθμού και ρουτίνας. Ο άνθρωπός μέσα στο περιβάλλον πρέπει να μάθει να συμβιβάζεται για να συζήσει αρμονικά. Έπρεπε να ζήσουμε την εμπειρία μιας πανδημίας, γιατί όπως και να ’χει από κάπου ξεκινάει, για να μας ταρακουνήσει;

Έχουμε τόσα παραδείγματα από το παρελθόν που μπορούμε να αποφύγουμε την επανάληψη της ιστορίας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον. Δυστυχώς όμως κάνουμε τα ίδια λάθη. Εύχομαι μονάχα αφού παρέλθει αυτή η τρικυμία να γίνουμε πιο σοφοί. 

Σταύρος Κοτσιρέας | Ο Έλληνας ζωγράφος που ζει στην Αγγλία δημιούργησε εικονική έκθεση με μέρος των εσόδων να πηγαίνει στην Κιβωτό του Κόσμου

Υπάρχει έμπνευση σε μια τέτοια συγκυρία ή και η έμπνευση ακολουθεί το lockdown;

Μπορώ να σου πω, πως ως καλλιτέχνης ζεις την απομόνωση στον χώρο που δημιουργείς καθημερινά. Ζεις τις δημιουργικές σου αξίες και την πνευματική σου αναθεώρηση σε αυτές τις ώρες. Πολλές φορές η απομόνωση μπορεί να λειτουργήσει ως μια θετική επανεκκίνηση και δεύτερη ευκαιρία.

Ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει με διαφορετικό ψυχικό και φυσικό τρόπο αυτά που του επιβάλλονται για το (καλό του;). Αυτή την στιγμή η απομόνωση είναι μια ανάγκη επιβίωσης που ο ανθρώπινος νους ανάλογα το πως θα την εκμεταλλευτεί και την αναλύσει, θα τον εμπνεύσει για να δει τι θετικά μπορούν να συμβούν ή να παραπονιέται όλο αυτό το διάστημα της απομόνωσης και τελικά να βρίσκεται κλασικά στο 0 που ξεκίνησε. 

Είμαι της γνώμης ένα lockdown πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε πως να είμαστε πιο αυθόρμητα δημιουργικοί. Θα ήθελα να πιστεύω για όλα τα όμορφα που μας λείπουν, η έμπνευση να διεγείρει τις ανθρώπινες αισθήσεις. Ως καλλιτέχνης θα συμφωνήσω εάν και είμαι πλήρως οπτιμιστής με αυτό που έγραψε ο φιλόσοφος Σοπενχάουερ: “Η ζωή είναι πόνος, η τέχνη είναι η μόνη διαφυγή”.

Ο διάσημος καλλιτέχνης Sir peter Blake όπου θα εκθέσετε μαζί στο Μουσείο Αβέρωφ ανέφερε πρόσφατα για την έκθεσή σου ‘Αντιπαραθέσεις’ στο Λονδίνο, “αυτή είναι μια νέα και συναρπαστική προσθήκη στο χώρο της νεκρής φύσης, ειδικά όταν συνδυάζονται ζωγραφική και γλυπτά. Αυτή είναι μια μοναδική και έξυπνη ιδέα”. Τι έχεις να πεις για αυτή την παράθεση για σένα.

Αυτή η προσέγγιση στο πως αντιμετωπίζω την νεκρή φύση (που προσωπικά την έχω μετονομάσει ‘Σιωπηλή Φύση’ γιατί ο όρος νεκρή φύση δεν μου αρέσει), προκαλεί την εφήμερη φύση της πηγής έμπνευσης. Στο έργο μου, η πηγή έμπνευσης, εκείνα τα προσεκτικά επιλεγμένα άψυχα αντικείμενα, διατηρούνται και συνδέονται με το τελικό ολοκληρωμένο ζωγραφικό έργο.

Αυτή η αξιοσημείωτη προσέγγιση στη σιωπηλή φύση αμφισβητεί την ιδέα ότι υπάρχει μια ιεραρχία αξίας μεταξύ της ζωγραφικής και του αντικειμένου. Μέσα από την παράξενη και ανησυχητική αντιπαράθεση της πηγής έμπνευσης και της ζωγραφικής, αποκαλύπτεται η πραγματική αξία και η δύναμη ζωής του έργου, ως ο χώρος μεταξύ των δύο. . . η δημιουργική διαδικασία.

«Η δημιουργικότητα είναι μέρος της ανθρωπότητάς μας – θέλω οι άνθρωποι να δουν τι με ενέπνευσε να δημιουργήσω – γι’ αυτό φέρνω τις συνθέσεις της σιωπηλής φύσης, έξω από το στούντιο μέσα στον εκθεσιακό χώρο. Θέλω να απομυθοποιήσω τις πτυχές της δημιουργικής διαδικασίας»

Τελειώνοντας, μπορεί να μας αποχαιρετίσεις με μια σκέψη σου;

Στην απομόνωση που ζούμε μπορεί να μην μας επιτρέπουν για το καλό μας, να κάνουμε αυτά που είχαμε συνηθίσει, αλλά εάν σηκώσουμε τα μάτια μας στον ουρανό βλέπω αυτό που βλέπεις, αρχίζω να σκέφτομαι αυτά που σκέφτεσαι, εκτιμάω τα όμορφα και τα απλά που εκτιμάς. ΤΟ ΑΠΟΨΙΝΟ ΜΙΣΟΦΕΓΓΑΡΟ
30-03-2020 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΡΥΟ ΟΥΡΑΝΟ, άστο να σε μαγέψει γιατί εκεί δεν έχει δικαιοδοσία η κάθε…

Σταύρο σε ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε να συνομιλήσουμε σύντομα μαζί ξανά.

Δείτε την εικονική έκθεση του Σταύρου Κοτσιρέα ΕΔΩ

Εδώ μπορείτε να δείτε επίσης την ιστοσελίδα του εικαστικού

Fresh Post 2020

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...