«Επιφυλακτικός» ο Χάρης Θεοχάρης για την επιστροφή Τούρκων τουριστών στην Καβάλα

Ο Υπουργός σημείωσε πως η απόφαση για το άνοιγμα του τουρισμού προς τη γείτονα «ξεφεύγει από το πλαίσιο των απλών τουριστικών αποφάσεων»

«Επιφυλακτικός» ο Χάρης Θεοχάρης για την επιστροφή Τούρκων τουριστών στην Καβάλα

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, απέναντι στο ενδεχόμενο της επανόδου τουριστών από την Τουρκία στον Έβρο, το ανατολικό Αιγαίο, και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, φέτος το καλοκαίρι. Παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε την συμβολή των επισκεπτών από τη γείτονα στην τοπική οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα μετά από ένα χρόνο τουριστικής «ερημιάς», λόγω πανδημίας, σημείωσε πως η απόφαση για άνοιγμα του τουρισμού προς την Τουρκία «ξεφεύγει από το πλαίσιο των απλών τουριστικών αποφάσεων».

Τη δήλωση αυτή του υπουργού εκμαίευσε με ερώτηση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Άκης Παρασκευόπουλος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των  Προέδρων ΔΕΕΠ από όλη τη χώρα και στελεχών της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ, με τον Υπουργό Τουρισμού, στο πλαίσιο της Διάδρασης που διοργάνωσε η Γραμματεία Οργανωτικού και συντόνισε ο Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης. Θέμα της συζήτησης ήταν: «Οι προκλήσεις του ελληνικού τουρισμού στη μετά Covid εποχή».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις προοπτικές του ελληνικού Τουρισμού για το 2021, στις προσδοκίες, αλλά και στις απαραίτητες προϋποθέσεις για το άνοιγμα του κλάδου. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί το μέσον επιστροφής στην ελευθερία των μετακινήσεων.

Σε ερωτήσεις που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Έβρου, σχετικά με το άνοιγμα των βόρειων Πυλών εισόδου, αλλά και αυτών προς την γείτονα Τουρκία, απάντησε ότι σκοπός της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι βόρειες Πύλες εισόδου της χώρας. Ωστόσο, όσον αφορά για αυτές προς την Τουρκία, δήλωσε ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του, καθώς η απόφαση για το άνοιγμα ξεφεύγει από το πλαίσιο των απλών τουριστικών αποφάσεων. Όπως είπε, περιμένει απαντήσεις και δεσμεύσεις σε υψηλό επίπεδο, τονίζοντας, ότι από άποψη τουριστική θεωρεί αναγκαία την είσοδο τουριστών από την Τουρκία, κυρίως για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο.

Σε σχέση με την τουριστική περίοδο του 2021, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι, κατά την εκτίμησή του, η έκβαση θα είναι θετική και τόνισε ότι η ζήτηση θα αυξάνεται όσο προχωρούν τα προγράμματα εμβολιασμού καθώς ο πληθυσμός θα νιώθει πιο ασφαλής και θα αρχίζει να σκέφτεται τις διακοπές.

Επίσης μας μετέφερε την αισιοδοξία του ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή βασιζόμενος στην περυσινή επιτυχία καθώς το 2020 καταφέραμε να ανοίξουμε με ασφάλεια, αφού διαχειριστήκαμε την κατάσταση καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δήλωσε ότι αποτελεί ο περασμένος Σεπτέμβριος όπου ενώ ο τουρισμός ήταν ενεργός, στην Κρήτη πετύχαμε χαμηλότερο δείκτη R κατά 2/3 σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και αποδείξαμε ότι ο τουρισμός και η νόσος Covid-19 μπορούν να συνυπάρξουν.

Τέλος τόνισε ότι στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια την επιδημιολογική κατάσταση ενώ κρατάμε τα σύνορα ανοικτά και το ίδιο θα κάνουμε και φέτος.

Κλείνοντας σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με την προβολή – προώθηση του οδικού τουρισμού στις Βαλκανικές Χώρες απάντησε ότι το Υπουργείο έχει ξεκινήσει να κινείται προς την κατεύθυνση αυτή και στο πλαίσιο αυτό θα επισκεφθεί και την Σερβία την Κυριακή όπου θα τους γίνει εκεί γνωστό ότι η χώρα μας θα δεχθεί τουριστικό πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί και με εμβόλια τρίτων χωρών (Ρώσικο, Κινέζικο), μας ενημέρωσε δε ότι θα συνεχίσουν τα voucher του εσωτερικού και φέτος, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας με την εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων σε συνεργασία με το Υπουργείο καθώς δήλωσε ότι η Τουριστική Ανάπτυξη είναι σε μεγάλο βαθμό Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Οι ξενοδόχοι ελπίζουν και στο άνοιγμα προς Τουρκία

Σημειώνεται πως πριν περίπου 3 εβδομάδες,  ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης, από την Ξάνθη, όπου βρέθηκε, δήλωσε στο «Εμπρός» πως, για φέτος το καλοκαίρι, θα πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα με Βουλγαρία και με Τουρκία.

«Αυτό που ζητάμε από τους βουλευτές μας είναι να είναι στο πλευρό μας στο αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα από την Νυμφαία και  από την Τουρκία για τουρισμό και να παραμείνουν ανοιχτά. Να αναδείξουν το θέμα και να πιέσουν την κυβέρνηση. Δεν αντέχουμε για δεύτερο χρόνο με κλειστά τα σύνορα».

Για την ώρα, υπάρχει υπουργική δέσμευση πως μέσα στον επόμενο μήνα θα ανοίξει η Νυμφαία.

Της Κικής Ηπειρώτου

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

Ετικέτες:

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Όλη η λίστα με τους κωδικούς των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση

Γέφυρα 2: Από 5 Απριλίου μέχρι 9 Μαΐου οι αιτήσεις. Εως 90% το ποσοστό επιδότησης.

Άρθρο της Μαρίας ΔαλκίτσηΟικονομολόγος ΑΠΘ Λογίστρια Ά Τάξης Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση Επιχειρηματικών δανείων. Πως αντιμετωπίζονται...