Επιτέλους, σπίτι μετά τον τοκετό

#μωρό και νέοι γονείς από την Σοφία Γεμεντζοπούλου

Επιτέλους, σπίτι μετά τον τοκετό

Στο σπίτι ο θηλασμός είναι μια μοναδική συναισθηματική εμπειρία. Απολαύστε την ηρεμία σας, όταν το μωρό σας κοιμάται. Σας αξίζει. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξετε τη διατροφή σας, όσο θηλάζετε. Όπως πάντα, εφαρμόζετε το ρητό: “Παν μέτρον άριστον”.

Η περίοδος του θηλασμού είναι ιδιαίτερη, αλλά δεν χρειάζεται να αλλάξετε ή να περιορίσετε τη διατροφή σας. Δεν χρειάζεται να προτιμάτε ούτε να αποφεύγετε συγκεκριμένες τροφές – το αλκοόλ είναι η μόνη εξαίρεση. Ακόμη και οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη επιτρέπεται να καταναλώνεται, με μέτρο. Κάποια μωρά αντιδρούν σε συγκεκριμένες τροφές που καταναλώνει η μητέρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η μητέρα θα πρέπει να αλλάξει αμέσως τις διατροφικές της συνήθειες. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με μια συγκεκριμένη τροφή, απλώς καταναλώστε μικρή ποσότητα και παρατηρήστε το μωρό σας. Αν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας συνεχίζει να είναι ανήσυχο, τότε καλύτερα να την αποφύγετε. Κάποιες φορές, τυχόν αλλεργιογόνα που καταναλώνει η μητέρα, όπως π.χ. πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος, μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις στο μωρό. Εάν μια μητέρα ανησυχεί ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, καλύτερα να διακόψει τελείως την κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής. Ωστόσο, καμία μείζων αλλαγή της διατροφής σας δεν πρέπει να γίνεται χωρίς τη γνώμη ενός επαγγελματία.

Ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή όσο θηλάζετε 

Προσπαθήστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και να επιλέγετε προσεκτικά ό,τι τρώτε και πίνετε, για να έχετε ποικιλία. Τα  φυσικά τρόφιμα είναι ωφέλιμα. Πίνετε τη συνήθη ποσότητα υγρών. Εάν τα ούρα σας είναι άχρωμα ή ελαφρά κίτρινα, αυτό σημαίνει ότι καταναλώνετε αρκετά υγρά. Εάν ακολουθείτε από επιλογή μια συγκεκριμένη διατροφή, π.χ. εάν είστε χορτοφάγος, καλύτερα να ρωτήσετε το γιατρό σας πώς αυτό επηρεάζει το θηλασμό και το γάλα σας. Ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη λήψη επιπλέον βιταμινών. Έχετε επιτύχει πολλά! Οι θηλάζουσες μητέρες συνήθως επανέρχονται γρήγορα στο προ εγκυμοσύνης σωματικό βάρος τους, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν δίαιτα. Αν αυτό πάρει περισσότερο χρόνο, να έχετε υπομονή. Είναι φανταστικό αυτό που έχετε καταφέρει. Δώστε χρόνο στο σώμα σας να συνέλθει. Καλύτερα να μην ακολουθείτε αυστηρή δίαιτα, όσο θηλάζετε. Ένας σταθερός ρυθμός μείωσης του σωματικού βάρους κατά δύο κιλά περίπου το μήνα είναι ό,τι πρέπει.

Συμβουλές

 Να πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το μωρό σας πίνει αρκετό μητρικό γάλα: 

* Στις τέσσερις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή του, το μωρό σας θα πρέπει να παίρνει τουλάχιστον 120-210 γραμμάρια σωματικού βάρους κάθε εβδομάδα. 

* Από τη στιγμή που η παραγωγή γάλακτος θα έχει ξεκινήσει κανονικά και θα έχει σταθεροποιηθεί, θα πρέπει να αλλάζετε τη λερωμένη με ούρα πάνα του μωρού σας 5-6 φορές κάθε 24ωρο. 

* Κατά τους πρώτους μήνες, το μωρό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 κενώσεις ανά 24ωρο. Μετά από 6 εβδομάδες περίπου, μερικά μωρά έχουν λιγότερες αλλά πιο έντονες κενώσεις. 

* Κατά μέσον όρο, το μωρό σας θα πίνει από το στήθος σας 8-12 φορές ανά 24ωρο και θα καταπίνει με θόρυβο. 

* Το μωρό σας είναι εναργές, δείχνει υγιές, έχει σφικτό δέρμα και παρουσιάζει ανάπτυξη καθ’ ύψος και περιφέρεια κεφαλής.

Κάποιες φορές λιγότερο, άλλες περισσότερο Μπορεί το δικό σας μωρό να είναι ένα ήσυχο παιδί, που κοιμάται συχνά και πολύ. Μπορεί όμως και να είναι ένα γεμάτο περιέργεια παιδί που, από την αρχή κιόλας, δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον για το περιβάλλον του. Όποιον τύπο μωρού κι αν έχετε: Να ξέρετε ότι οι συνήθειες ύπνου και τα μοτίβα θηλασμού του θα αλλάζουν συνεχώς. Η συχνή απαίτηση για θηλασμό, οι σύντομες περίοδοι ύπνου και γενικώς η ανήσυχη συμπεριφορά οδηγούν πολλές μητέρες στο συμπέρασμα ότι δεν παράγουν αρκετό γάλα για το μωρό τους. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ανησυχίες τους αυτές είναι αβάσιμες και το στήθος τους παράγει όσο ακριβώς γάλα χρειάζεται το μωρό τους.

Επιπλέον… 

Κάθε φορά που το μωρό σας κλαίει, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πεινάει κιόλας. «πεινάνε» για μια ακόμη αγκαλιά…

Όταν τα μωρά τα παίρνουμε αγκαλιά, ο καρδιακός τους ρυθμός επιβραδύνεται και χαλαρώνουν αυτόματα και βαθιά.
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ήδη ότι τα μωρά αγαπούν να κρατιούνται αγκαλιά και να είναι πάνω μας, και συχνά κλαίνε όταν τα αφήνουμε κάτω.
Μελέτες έδειξαν ότι τα μωρά χαλαρώνουν βαθιά όταν κρατιούνται στην αγκαλιά μας και υπάρχει λόγος για αυτό.

Είναι ένα ένστικτο της εξελικτικής διαδικασίας που κάνει τα μωρά που κλαίνε να ηρεμήσουν όταν τα παίρνουν οι μητέρες ή οι άλλοι φροντιστές τους στα χέρια τους. Ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται και χαλαρώνουν βαθιά ως αποτέλεσμα ενός συντονισμένου συνόλου νευρικών, κινητικών και καρδιακών λειτουργιών.

Πιστεύεται ότι αυτή η απόκριση ηρεμίας είναι ένα χαρακτηριστικό επιβίωσης που παρατηρείται σε πολλά θηλαστικά (συμπεριλαμβανομένων των λιονταριών και των σκίουρων) που καθιστά πιο ευχάριστη τη μεταφορά των μωρών τους δημιουργώντας όφελος τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος.

Ο άνθρωπος (καθώς και πολλά άλλα θηλαστικά) ανήκει στα είδη που μεταφέρει τα μωρά του και τα μωρά μας γεννιούνται με αυτή την έμφυτη επιθυμία.

Δεν κακομαθαίνουμε ένα νεογέννητο κρατώντας το και έχοντας το αγκαλιά! Πάρτε τα μωρά σας αγκαλιά, φορέστε τα, αγκαλιάστε τα. Η φύση το έχει προνοήσει αυτό για σένα και για αυτά. Υπάρχει λόγος που σχεδιαστήκαμε με αυτόν τον τρόπο!

ΘΗΛΑΖΩ = ΔΙΝΩ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΖΩΗ

Την Σοφία θα την βρείτε στο 251 022 4094 και η διεύθυνσή της είναι Φιλικής Εταιρείας 11 στην Καβάλα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι thilazo-logo.jpg

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...