FT: Success story η Ελλάδα στην πανδημία – κίνδυνος όμως για την οικονομία

Για τον αντίκτυπο του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού στον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία κάνουν λόγο σε δημοσίευμά τους σήμερα, Παρασκευή, οι Financial Times. Αναφέρονται, ωστόσο, και στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που είχε μέχρι στιγμής η διαχείριση της επιδημίας στη χώρα μας.

Οι τουρίστες που πρόκειται να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά φέτος το καλοκαίρι ίσως συνειδητοποιήσουν ότι έχουν έρθει τα πάνω κάτω στο παραδοσιακό πακέτο διακοπών στην Ελλάδα εξαιτίας του κορονοϊού, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει, επίσης, ότι οι απαγορεύσεις που έχει επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση στα ταξίδια προς τα νησιά έχουν οδηγήσει στο να ερημώσουν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη στο ξεκίνημα μίας σεζόν που ενισχύει σημαντικά την οικονομία της χώρας.

Επιπλέον, όπως τονίζεται, η χώρα κινδυνεύει ακόμα από τον οικονομικό αντίκτυπο, ιδιαίτερα αφότου αξιωματούχοι της ΕΕ μετρίασαν τις ελπίδες για καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη στους συνηθισμένους ρυθμούς. 

Ωστόσο, οι FT αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής μία σπάνια «ιστορία επιτυχίας» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της επιδημίας.

Η Ελλάδα έλαβε από νωρίς δράση, επιβάλλοντας μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων στις 16 Μαρτίου, 13 ημέρες αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού, εξηγεί το άρθρο.

«Ο πρωθυπουργός (…) έδρασε πολύ γρήγορα και πήρε τις σωστές αποφάσεις πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες», λέει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics.

Μάλιστα στο άρθρο συμπεριλαμβάνεται ένα γράφημα, στο οποίο συγκρίνεται ο ρυθμός θνησιμότητας από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες.

Η ελληνική καμπύλη των θανάτων από την COVID-19 είναι πολύ μικρότερη από αυτές των άλλων νοτιοευρωπαϊκών χωρών, εξηγεί το δημοσίευμα.

FT: Success story η Ελλάδα στην πανδημία - κίνδυνος όμως για την οικονομία
Πηγή: FT analysis of European Centre for Disease Prevention and Control; Ερευνα FT

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία, οι FT γράφουν ότι η κυβέρνηση παρέχει προσωρινή στήριξη στα ξενοδοχεία κατά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, προσφέροντας επιχορηγήσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης του προσωπικού καθώς και μία τετράμηνη αναστολή αποπληρωμής δανείων και επιστροφής φόρων.

Ωστόσο, δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στην προειδοποίηση του παρόχου συμβουλευτικών υπηρεσιών, Deloitte τον Μάιο, ότι εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν σοβαρά ξεσπάσματα του ιού καθ’όλη τη διάρκεια του 2020, πολλά ελληνικά ξενοδοχεία θα έρθουν αντιμέτωπα με τη χρεωκοπία.

Στην Κρήτη, μέχρι και το 40% των επιχειρήσεων ενδέχεται να μην ανοίξουν φέτος, αναφέρει ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων.

Πολλά θέρετρα στην Κρήτη επλήγησαν σοβαρά από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού Τόμας Κουκ τον Οκτώβριο του 2019 καθώς συνεργαζόταν με περισσότερους από 700 ιδιοκτήτες στο νησί, τονίζεται.

Φωτογραφία: Intime News | Πηγή: FT

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...