Φθινοπωρινό Παγγαίο (Φωτογραφικό Οδοιπορικό)

Το καλοκαίρι σιγά – σιγά μας αποχαιρέτισε για να δώσει την θέση του στα υπέροχα χρώματα του φθινοπώρου, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το καφέ, το κόκκινο παίρνουν την σκυτάλη από το μπλε, το πράσινο και το γαλάζιο. Αλλά για να καταλάβεις αυτή την ομορφιά, να ζήσεις την εμπειρία του πρώτου δροσερού αέρα, να θαυμάσεις την καθάρια θέα, πρέπει να βρεθείς στην φύση.
Αυτό κάναμε και εμείς στο Fresh ανεβαίνοντας στο βουνό της περιοχής μας, το μυθικό Παγγαίο, όπου ο τραγοπόδαρος αρχαίος θεός Παν είχε σαν ερωτικό ορμητήριο του, όπου ο καλύτερος αρχαίος μουσικός, ο Ορφέας καλοσώριζε τον ήλιο από τις κορυφές του!

Το Παγγαίο είναι πολύ κοντά στην Καβάλα! Αλλά και από όλες τις περιοχές του νομού το βουνό είναι δίπλα, δεσπόζει στο τοπίο. Και αυτό είναι ευτύχημα για όλους εμάς που ζούμε σε αυτή την πόλη αλλά και στα χωριά και τις πόλεις του νομού μας.

Με αυτοκίνητο στις κορυφές

Για να «μπεις» στο βουνό ο κύριος δρόμος είναι από το χωριό Ακροβούνι και αφού περάσεις και τα τελευταία σπίτια αρχίζει ο δρόμος να τραβά την ανηφόρα! Στην αρχή το τοπίο είναι γεμάτο βελανιδιές και χαμηλή βλάστηση από θάμνους, αλλά όσο ανηφορίζεις το τοπίο μεταβάλλεται και πανύψηλες οξιές κυριαρχούν πια στην ματιά μας.
Όσο πιο κρύος ο καιρός τόσο και τα φύλλα τους θα αφήνουν απογυμνωμένους τους κορμούς, ενώ ταυτόχρονα θα γεμίζουν υπέροχα χρώματα την ματιά του επισκέπτη. Σε μερικά χιλιόμετρα συναντάμε το πρώτο σημείο αναφοράς το δασικό χωριό Παγγαίου που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει πάλι ζωή μιας που μια ομάδα ανθρώπων το διαχειρίζεται και το αναπτύσει!

Εδώ μπορείς να κάνεις μία στάση για ένα ζεστό ρόφημα έχοντας θέα τα τενάγη των Φιλίππων, το Σύμβολο όρος και τα βουνά της Λεκάνης. Ουσιαστικά από το σημείο πριν το δασικό χωριό και μέχρι τις κορυφές του όρους βρισκόμαστε κάτω από τα δέντρα και το δάσος που αγκαλιάζει το βουνό σχεδόν περιμετρικά.
Αφήνοντας πίσω μας το δασικό, συναντάμε πολλές μικρές πτυχώσεις που δίνουν άριστα φωτογραφικά στιγμιότυπα ακριβώς δίπλα από τον δρόμο που ανηφορίζει φιδίσια το βουνό.
Εκτός από την πανέμορφη φύση στον δρόμο συναντάμε δύο παιδικές χαρές, μία αρκετά χαμηλά και μία ψηλά στο σημείο που έχουν χτιστεί οι ξύλινες καλύβες (που δυστυχώς είναι παρατημένες), σημεία εκκίνησης ή συνάντησης μονοπατιών που ανηφορίζουν και αυτά προς τις κορυφές ή πηγαίνουν προς πηγές ή ακόμα και προς καταφύγια και σημεία, όπου οι υλοτόμοι έχουν την ξυλεία τους αφήσει παράλληλα στον δρόμο για να την μεταφέρουν.

Μετά από μια δεξιά στροφή του δρόμου, εντελώς ξαφνικά, σαν με μαχαίρι να χωρίστηκε το βουνό, αρχίζει το αλπικό τοπίο καθώς μπαίνουμε κιόλας στην κοιλάδα του Ορφέα. Στην ματιά μας δεξιά δεσπόζει η κορυφή Αυγό (1835μ.) και αριστερά μας οι υπόλοιπες κορυφές Δίκορφο ή Τρίκορφο (1940μ.), Βοσκός (1858μ.) και η ψηλότερη που είναι το Μάτι (1940μ.) και που έχει τοποθετηθεί κεραία τηλεόρασης και τηλεπικοινωνιών.
Σε λίγα μέτρα ο βατός δρόμος (ασφάλτινος κατά 90%) με αρκετά σημεία που πρέπει να προσέχουμε τις λακούβες βέβαια, σταματάει ακριβώς μπροστά από το ορειβατικό καταφύγιο «Στέργιος Χατζηγεωργίου» που κυριαρχεί μιας που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 60 άτομα. Διανύσαμε 25 χλμ. με τα πιο πολλά να είναι μέσα στο δάσος!
Η ματιά μας βλέπει και την εγκαταλελειμμένη μικρή πίστα σκι που μας λένε πως δεν δούλεψε ποτέ. Για εσάς που έχετε 4×4 βέβαια υπάρχουν πολλοί δρόμοι που χάνονται στα δάση του βουνού αλλά και την κορυφή του Παγγαίου.

Τα μονοπάτια του

Το βουνό έχει πολλά μονοπάτια για να δει κανείς την φθινοπωρινή φύση στο μεγαλείο της.
Είναι το μονοπάτι της Αυλής που ξεκινάει από την παλιά Αυλή και ανηφορίζει στο δάσος μέχρι τις κορυφές, το μονοπάτι της Εικοσιφοίνισσας μια μαγευτική διαδρομή σε όλη την διάρκειά της, το μονοπάτι της Νικήσιανης το πιο άγριο και απότομο που χρειάζεται και ορειβατικές γνώσεις, αλλά και τα μονοπάτια του Ροδολίβους, τα «Μαύρα Νερά», της Πρώτης Σερρών αλλά και της Μεσορόπης που ακολουθεί μία πορεία μέσα από τρεχούμενα νερά και γεφύρια μέχρι το σπήλαιο που βρίσκεται στα όρια του αλπικού χώρου του βουνού.
Για τα μονοπάτια του θα αναφερθούμε και σε επόμενα τεύχη του fresh εκτενέστερα!

Τι άλλο πρέπει να δείτε?

Τα υπέροχα μικρά και μεγάλα χωριουδάκια, γεμάτα με γεφύρια, πετρόχτιστα σπίτια, γραφικές πλατείες, μοναδικής ομορφιάς εκκλησίες και ξωκλήσια.

Τα μοναστήρια που βρίσκονται κοντά στην Νικήσιανη και που έδωσαν στην περιοχή το όνομα μικρό Άγιο Όρος με ιστορικότερο την μονή Εικοσιφοίνισσας όπου μετράει ζωή από τον 4ο αιώνα μ.Χ. και συγκαταλέγεται στα παλαιότερα και ιστορικότερα της χώρας μας.

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Κου Κοκκινίδη στο χωριό Κηπιά, που σε ταξιδεύει με την τέχνη του σε μορφές της τέχνης και του πολιτισμού που σημάδεψαν όχι μόνο την χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Φαγητό! Ναι στα πολλά ταβερνάκια που βρίσκονται στα χωριά και ειδικά στα κεφαλοχώρια Μουσθένη με το Μποστάνι να ξεχωρίζει αλλά και τις Δύο Βρύσες έξω από το Ακροβούνι, τις Καστανιές στην Μεσορόπη  και τις ομώνυμες Καστανιές στην Νικήσιανη.

Να επισκεφθείτε τα οινοποιεία της περιοχής με το Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι  να παράγει κρασί που συγκαταλέγεται όχι μόνο στα καλύτερα της χώρας μας αλλά και στα πιο καλά παγκοσμίως.

Τις περιβόητες βραχογραφίες που όμως για να τις βρείτε θα πρέπει να έχετε μαζί σας κάποιον που γνωρίζει το που βρίσκονται.

Εμείς κάναμε την φθινοπωρινή εξόρμησή μας στο βουνό, προτρέποντας όλους εσάς έστω για λίγες ώρες να την κάνετε και εσείς γιατί η φύση είναι το μεγάλο μας σπίτι. Αν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε και κανένα ζαρκάδι στην διαδρομή σας προς τις κορυφές. Βέβαια το κεφάλαιο Παγγαίο δεν τελειώνει με ένα μόνο άρθρο! Είναι ανεξάντλητο και σύντομα θα επανέλθουμε παρουσιάζοντας και άλλες υπέροχες εικόνες από αυτό το μαγικό βουνό! Καλό φθινόπωρο.

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...