Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο: “Το σύστημα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είναι εν μέρη αντισυνταγματικό”

Βόβμα από το Γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο το οποίο απεφάνθει πως το σύστημα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είναι εν μέρη αντισυνταγματικό!

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να μην δικαίωσε όσους κατηγορούσαν την ΕΚΤ ότι χρηματοδοτούσε τις κυβερνήσεις των κρατών με υψηλό χρέος παραβιάζοντας την εντολή της, δημιουργεί ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαντικά προβλήματα σε ό,τι αφορά την λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η σημερινή απόφαση ήταν το αποτέλεσμα πολυετούς αντιπαράθεσης σχετικά με τον ρόλο της ΕΚΤ, ωστόσο διευκρινίζεται ότι δεν αφορά το τρέχον πρόγραμμα της Τράπεζας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά είναι πιθανόν να επιρρεάσει οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα! Οι συνταγματικοί δικαστές είχαν ήδη το 2017 εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο το πρόγραμμα PSPP να συνιστά εμπλοκή της ΕΚΤ στην άσκηση οικονομικής πολιτικής και απευθείας χρηματοδότηση κυβερνήσεων – και τα δύο απαγορεύονται από την εντολή της ΕΚΤ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφασή του δηλώνει ότι δεν βρήκε αποδείξεις απευθείας χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, αλλά έκρινε ότι η γερμανική κυβέρνηση και η Βουλή απέτυχαν να διερευνήσουν τους στόχους και τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Οι δικαστές δήλωσαν ότι δεν υπήρξε ποτέ ενδελεχής ανάλυση του κατά πόσον το σύστημα PSPP της ΕΚΤ ήταν πραγματικά ένα κατάλληλο μέτρο για την ενίσχυση των οικονομιών της ευρωζώνης με 19 μέλη.
Έτσι, το δικαστήριο συμμετείχε σε πολλές ομάδες ενάγων, συμπεριλαμβανομένου του οικονομολόγου και του πρώην ακροδεξιού ηγέτη AfD Bernd Lucke, καθώς και του Peter Gauweiler, πρώην ανώτερου μέλους του συντηρητικού κόμματος CSU της Βαυαρίας. Ισχυρίστηκαν ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας δεν εμπίπτει στην αποκλειστική του εντολή να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.

Η προσφυγή είχε κατατεθεί το 2015, μεταξύ άλλων από τον πρώην αντιπρόεδρο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ και πρώην στελέχη της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι υποστήριζαν ότι η ΕΚΤ είχε παραβιάσει την εντολή της.

Το 2017 κάποιοι από τους δικαστές στην Καρλσρούη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σε σχέση με το κατά πόσο το PSPP αποτελούσε πράγματι παραβίαση της εντολής της ΕΚΤ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέλαβε την υπόθεση και το 2018 αποφάσισε ότι η ΕΚΤ ενεργούσε εντός του πλαισίου της εντολής της. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στην σημερινή του απόφαση αναφέρει ότι «απλώς δεν μπορεί πλέον να κατανοήσει» την απόφαση του 2018 και την κηρύσσει έτσι αυθαίρετη και μη δεσμευτική. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Συνταγματικό Δικαστήριο αποκλίνει από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενέχει τον κίνδυνο σύγκρουσης σχετικά με τις αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχολιάζει η Sueddeutsche Zeitung.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Jörg Krämer είναι βέβαιος, ωστόσο, ότι το σχέδιο αγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί. “Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποδείξει τώρα ότι το πρόγραμμα είναι πραγματικά αναλογικό, ώστε να κερδίσει την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης και των νομοθετών – δεδομένης της μεγάλης ομάδας εμπειρογνωμόνων στην ΕΚΤ, αυτό δεν θα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.”

πηγές: AFP, Reuters, dpa

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...