Για τους ναύτες του αεροπλανοφόρου Ρούζβελτ ο πλοίαρχος που καθαιρέθηκε είναι ήρωας (video)

Φώναζαν ρυθμικά το όνομα του πλοιάρχου που απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του μετά την δημοσίευση στον τύπο της τραγικής κατάστασης που είχε περιέλθει το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου.

Ο Μπρετ Κροζίερ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του στο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, ναύτες του USS Theodore Roosevelt χειροκροτούν τον πλοίαρχο και φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του, την ώρα που εκείνος αποβιβάζεται.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ, Τόμας Μόντλι, ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Κροζίερ από το αεροπλανοφόρο, το οποίο έχει πλήρωμα 5.000 ανθρώπων. Ο Μόντλι κατηγόρησε τον πλοίαρχο ότι επέδειξε κακή κρίση, επειδή κοινοποίησε την επιστολή προς τους ανωτέρους του.

Στην τετρασέλιδη επιστολή, ο Κροζίερ περιέγραφε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο αεροπλανοφόρο, όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του κορωνοϊού. Ζητούσε ανάληψη αποφασιστικής δράσης και εκκένωση. «Δεν είμαστε σε πόλεμο. Οι ναύτες δεν χρειάζεται να πεθάνουν. Αν δεν δράσουμε τώρα, θα αποτύχουμε να φροντίσουμε επαρκώς το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο μας, τους ναύτες μας», είχε αναφέρει… Όμως, η επιστολή του έφερε σε δύσκολη θέση το Πεντάγωνο, που αποφάσισε τελικά την απομάκρυνσή του. Όταν ρωτήθηκε αν ο πλοίαρχος τιμωρήθηκε επειδή προσπάθησε να σώσει τις ζωές των ναυτών, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό, ούτε στο ελάχιστο».   Αλλά η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τη διοίκηση Τραμπ ότι επέδειξε κακή κρίση απομακρύνοντας έναν διοικητή αεροπλανοφόρου ο οποίος προσπαθούσε να συγκρατήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στο πλήρωμά του. «Ο Μόντλι πυροβόλησε τον αγγελιοφόρο», ανέφερε χαρακτηριστικά, για τον αρμόδιο υπουργό.

Αβέβαιο το μέλλον του Κροζίερ

Παρότι έφυγε σαν ήρωας από το αεροπλανοφόρο, το μέλλον του Κροζίερ είναι αβέβαιο, αφού ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτικού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πειθαρχικών κυρώσεων. «Θα τοποθετηθεί αλλού, ενώ θα γίνει έρευνα για να αποφασιστεί αν πρέπει να αντιμετωπίσει πειθαρχικές κυρώσεις», δήλωσε στο Reuters ο Τόμας Μόντλι, ενώ συμπλήρωσε ότι η επιστολή του πλοιάρχου κυκλοφόρησε ευρέως, προτού καν τη δει ο ίδιος.   «Δεν τον διώχνουμε από το ναυτικό», συμπλήρωσε ο υπουργός, ενώ σχετικά με την έρευνα είπε: «Δεν θα τους κατευθύνω να κάνουν κάτι άλλο πέρα από το να ερευνήσουν τα γεγονότα. Δεν μπορώ να ασκήσω αδικαιολόγητη πίεση σε αυτή την έρευνα».   Οι ναύτες του αεροπλανοφόρου έχουν διαφορετική άποψη όμως. «Ο πλοίαρχός μας έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατεύσει εμάς και την υγεία μας. Με την απομάκρυνσή του είναι σαν να λένε ότι δεν ενδιαφέρονται για εμάς. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από το πώς το χειρίστηκαν. Θέλουμε τον διοικητή μας πίσω», ανέφερε μέλος του πληρώματος.

με πληροφορίες από το Reuters

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...