Γιατί δεν έγινε τελικά η άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΣ του ΠΝ

Ερωτηματικά εγείρονται γιατί δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η άσκηση “ΚΑΤΑΙΓΙΣ” του ΠΝ. Ο Θοδωρής Δρίτσας, Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή τους δήλωση θέτουν στην κυβέρνηση ερώτημα για την αναβολή της άσκησης. 

Την απάντηση σας την δίνουμε με το παρακάτω άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε από την εξειδικεύμενη και έγκριτη για θέματα της άμυνας ιστοσελίδα, doureios.com. Για την ιστορία, το συγκεκριμένο άρθρο είχε δημοσιευθεί στις 30 Απριλίου πριν την οριστική απόφαση αναβολής της άσκησης.

Γιατί δεν έγινε τελικά η άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΣ του ΠΝ

Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας εχθές (σ.σ. 29/04/2020) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA και στον Αντώνη Σρόιτερ, αποκάλυψε ότι ο Τούρκος ομόλογός του Χ. Ακάρ τον ενημέρωσε προ ημερών «ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ματαιώσει την διεξαγωγή της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης “Μavi Vatan που είχε προγραμματισθεί γι’ αυτές τις μέρες».

Ο ΥΕΘΑ διευκρίνισε ότι αυτό έλαβε χώρα στο περιθώριο της Έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου με τηλεδιάσκεψη μέσω κρυπτογραφημένου συστήματος επικοινωνίας. Η απόκριση του Έλληνα υπουργού δεν ήταν άμεση αλλά έθεσε στον συνομιλητή του γενικότερα το ζήτημα της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητος στο Αιγαίο: «Του εξέφρασα τη δική μας ευχή να μειωθεί γενικά η δραστηριότητα στο Αιγαίο, δηλαδή κάνοντας λόγο και για υπερπτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των συμπεριφορών. Δεν μιλούμε μόνο για τη διεξαγωγή ή όχι μιας άσκησης, αλλά και για τις υπερπτήσεις, καθώς και τις παραβιάσεις. Αυτό θα θέλαμε εμείς, προκειμένου να πέσουν πραγματικά οι τόνοι κι όχι περιστασιακά ή εξαιτίας μιας δυσμενούς συγκυρίας από τον κορωνοϊό».

Όντως, όπως ανέφερε και ο ΥΕΘΑ, η “Μavi Vatan” που επρόκειτο να διεξαχθεί μεταξύ 21 Απριλίου – 3 Μαΐου, δεν πραγματοποιήθηκε. Τις ημέρες αυτές το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης περιορίσθηκε να προβάλει μικρής κλίμακος αποσπασματικά ναυτικά γυμνάσια, χαρακτηριζόμενα ως “Γυμνάσια Επιχειρησιακής Ετοιμότητος”, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν για τον COVID-19, το Τουρκικό Ναυτικό διατηρεί την ετοιμότητά του στο μέγιστο επίπεδο. Στιςσχετικές ανακοινώσεις, υπήρχαν φωτογραφίες από 2-3 πολεμικά πλοία κάθε φορά αλλά οι επίσημες ανακοινώσεις παρέθεταν τον συνολικό αριθμό των μέσων κάθε είδους που συμμετείχε, προς δημιουργία εντυπώσεων.

Έτσι, στις 23 Απριλίου αναφέρθηκε η συμμετοχή 33 πλοίων, αεροπλάνων, ελικοπτέρων, UAV, μονάδων πεζοναυτών και μονάδων ειδικών δυνάμεων, σε γυμνάσιο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15-17 Απριλίου. Αντιστοίχως, μεταξύ 22-24 Απριλίου ανακοινώθηκε γυμνάσιο με συμμετοχή 27 πλοίων, αεροπλάνων, ελικοπτέρων και UAV.

Γιατί δεν έγινε τελικά η άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΣ του ΠΝ

Φυσικά στο ΓΕΕΘΑ, υπάρχει πλήρης αποτύπωση της δραστηριότητος του Τουρκικού Ναυτικού και η εικόνα ήταν σαφής: ο τουρκικός στόλος παρέμεινε στα λιμάνια. Οι πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν ότι ειδικά στο Τουρκικό Ναυτικό, ο COVID-19 έχει κυριολεκτικά “θερίσει”.

Αυτό που δεν αποκάλυψε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, είναι ότι στην πραγματικότητα ο Χ. Ακάρ δεν τον ενημέρωσε απλώς για την πρόθεσή του να μην πραγματοποιηθεί η “Μavi Vatan”. Του πρότεινε ως “ανταπόδοση”, η Ελλάδα να ματαιώσει την μεγάλη άσκηση “ΚΑΤΑΙΓΙΣ” που πρόκεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 4-8 Μαΐου! Ηκίνηση, φανερώνει πολλά για την τουρκική αντίληψη περί υπεροχής, η οποία επιδιώκεται να διατηρηθεί με κάθε τρόπο στο εσωτερικό και το εξωτερικό ακόμη και σε επικοινωνιακό επίπεδο, φθάνοντας μέχρι του σημείου να προτείνει στην άλλη πλευρά να “κατανοήσει” την πρόσκαιρη αδυναμία της, επιδεικνύοντας…“αυτοσυγκράτηση”. Τυπική περίπτωση τουρκικής αντιλήψεως περί καταστάσεων win-win…

Ο ΥΕΘΑ, δεν διευκρίνισε στην συνέντευξή του στον ALPHA κάτι παραπάνω για την ελληνική στάση, εφόσον μάλιστα δεν ερωτήθη. Ορθώς έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το στοιχείο της αυξημένης εντάσεως που καλλιεργεί στο Αιγαίο με τις υπερπτήσεις που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση εξετάζει διάφορες επιλογές ως προς την πραγματοποίηση της ασκήσεως “ΚΑΤΑΙΓΙΣ”, σε συνδυασμό και με την γνώμη του Υπουργείου Εξωτερικών. Μία σκέψη είναι η πραγματοποίησή της αλλά με διασπασμένες τις δυνάμεις και διήμερα αποσπασματικά σενάρια με άλλη ονομασία ενώ πάντα διατηρείται η επιλογή της κανονικής εκτελέσεως όπως κάθε χρόνο. Θεωρητικώς, σήμερα Πέμπτη, πρόκειται να ληφθεί η οριστική απόφαση.

Το ερώτημα είναι, εφόσον η Τουρκία δεν έπραξε απολύτως τίποτα όλες αυτές τις ημέρες για να περιορίσει έστω και για τυπικούς λόγους τις προκλήσεις της, εάν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να επιδείξει η Ελλάδα στάση η οποία μπορεί κάλλιστα να ερμηνευθεί ως κατευνασμός, αδυναμία και υποχώρηση.

Από Σάββα Δ. Βλάσση

Φωτογραφίες: Intime

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...