Γιορτάστε την Πτώση!

#Decotime με την Ελισάβετ Καραντενιζλή

Γιορτάστε την Πτώση!

….Γενικά ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της αναδιοργάνωσης, μάλιστα παρομοιάζεται ως δεύτερη πρωτοχρονιά του έτους αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με νέα ξεκινήματα (σχολείο, εργασία, σπίτι) είναι ένας μήνας που προσφέρεται για ανακαίνιση ή μικρές αλλαγές… καθώς πλέον μαζευόμαστε σπίτι μετά τις καλοκαιρινές βόλτες και σκεφτόμαστε πως θα ανανεώσουμε τους χώρους μας. Όπως η ζωή μας έχει φάσεις ή στάδια έτσι και η φύση έχει εποχές. Όλη η τέχνη έγκειται στο να αποδεχόμαστε τη ροή αυτών, κυριολεκτικά να αγκαλιάσουμε κάθε εποχή, αφού κάθε εποχή είναι πολύτιμη για εκείνον που γνωρίζει να τη ζει και να την απολαμβάνει στο έπακρο.

Πως μπορούμε να γιορτάσουμε την πτώση των φύλλων και γενικότερα τη μετάλλαξη
του φυσικού τοπίου
(ώστε να υποδεχτούμε τον χειμώνα) με την εσωτερική αλλά και
εξωτερική διακόσμηση του σπιτιού μας;
Τα δέντρα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή, στολίζονται ώστε να υποδεχθούν τη νέα εποχή… μιμούμενοι τη σοφία τους εναρμονίζουμε τη διακόσμηση βάσει των εποχικών αλλαγών.

Τι υλικά μας δίνει το φθινόπωρο;

Ξύλα κανέλας, μοσχοκάρυδο, κρόκοι, χρυσάνθεμα, κυκλάμινα, κολοκύθες, ρόδια, καρύδια, βελανίδια, κάστανα, τουλίπες, χρυσοκόκκινα ξερά φύλλα κ.ά. Όλα αυτά, μπορούν να αποτελέσουν τα «διακοσμητικά» μας αντικείμενα!

Γιορτάστε την Πτώση!

Τι χρώματα έχουν τα «διακοσμητικά» της φύσης;

Τα χρώματα του φθινοπώρου ίσως να είναι και από τα πιο ζεστά για την ανθρώπινη ψυχή. Το καφέ, το πράσινο, το φούξια υπό συνθήκες, το σμαραγδί, το κίτρινο, αποχρώσεις του κόκκινου και κυρίως το πορτοκαλί είναι τα χρώματα που «προτείνει» αυτή η εποχή!

Πώς να εντάξουμε τη φθινοπωρινή διάθεση στο εσωτερικό και εξωτερικό του σπιτιού μας χωρίς σπατάλες, γρήγορα και εύκολα;

● Αλλαγές στις κουρτίνες, λόγω της μεγάλης έκτασης που καταλαμβάνουν στο χώρο, η αλλαγή θα ‘ναι άμεσα αισθητή (π.χ. μια κουρτίνα στην κουζίνα σε τόνους του πορτοκαλί)

● Με υφάσματα, μαξιλάρια σε διαφορετικά σχήματα και υφές.., ίσως και με κάποιο σχετικό με την εποχή μοτίβο, πουφ με πλέξη εποχής και ριχτάρια καρό με κρόσια, καθώς και μονόχρωμα πλεκτά για τα βράδια που θα αναζητούμε θαλπωρή.

● Ένας μεγάλος ξύλινος δίσκος στο τραπέζι σαλονιού, στον οποίο μπορούμε να τοποθετήσουμε κεριά, βιβλία μόδας, τους καρπούς που περιγράψαμε παραπάνω (βελανίδια, κουκουνάρια, φύλλα πλατάνου σε μια κανάτα μεταλλική ή βάζο, αποξηραμένα ρόδια, πορτοκάλια τρυπημένα με γαρύφαλλα που θα εγχέουν τα αρώματά τους καθώς θα θερμαίνονται από τα κεριά του δίσκου μας.)

● Σε διάφανα βάζα διαφόρων μεγεθών και χρήσεων τοποθετήστε ρόδια και άνθη ροδιάς γύρω – γύρω, αρωματικά κεριά στο κέντρο τους, αποτελεί μια άκρως ελληνική επιλογή έναντι της κολοκύθας που τιμάται στις Η.Π.Α.

● Στο μπαλκόνι, μεταλλικά αντιανεμικά φαναράκια διαφόρων μεγεθών, μαξιλάρια, ριχτάρια, κεριά votive (: σε διακοσμητικό ποτήρι ή βαζάκι με άρωμα και χρώμα), λουλούδια φθινοπωρινά, ένα στεφάνι (με στάχυα, κάστανα, βελανίδια, φύλλα και κλαδάκια από πλατανόφυλλα στην εξώθυρα), καρό ασπρόμαυρο ύφασμα σαν (βάση -πατάκι) και πάνω του ένα ψάθινο πατάκι εισόδου με κάποιο μήνυμα επίκαιρο (hello fall)!

Γιορτάστε την Πτώση!

Τι μας προσφέρει ένας σωστά διαμορφωμένος χώρος ,που αλλάζει,μεταμορφώνεται και ακολουθεί τη ροή της ζωής μας αλλά και της φύσης;

Παύει να είναι βαρετός, μονότονος και ίδιος 12 μήνες του έτους, όταν το περιβάλλον που βιώνουμε δεν είναι απόλυτα αποδεκτό, γίνεται αρνητικό για την ψυχολογία μας, επηρεάζει με λάθος τρόπο τη διάθεσή μας και ασκεί μια συνεχή πίεση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην κακή διακόσμηση σε κακούς ή λάθος χρωματισμούς ή όταν δεν αλλάζει ο χώρος και δεν προσαρμόζεται το περιβάλλον!
Πράγμα που μπορεί να προκαλέσει θλίψη,ανασφάλεια, έχει αρνητικό αντίκτυπο στο επάγγελμά μας, ακόμη επιδρά στην προσωπική μας διάθεση, δίχως πολλές φορές να αντιλαμβανόμαστε τα προφανή αίτια. Αντίθετα ένα ισορροπημένο περιβάλλον, δημιουργεί μέσα μας αρμονία, παίρνουμε δύναμη, νιώθουμε ευχάριστα, οικεία, αποτελεί το αγχολυτικό, μετά την εργασία μας.

Η διακόσμηση που εκφράζει την προσωπική μας αισθητική, αφήνει εύκολα τα συναισθήματά μας να διαχέονται στον χώρο, νιώθουμε ευφορία καλυπτόμαστε απόλυτα, εμείς, η οικογένειά μας αλλά και οι εκάστοτε προσκεκλημένοι μας!

Είμαστε εμείς!!!

Αξίζει, ναι αξίζει να του δώσουμε τη σημασία που του αρμόζει και θα ανταμειφθούμε με μια ποιοτικότερη ζωή! Η σημασία του και η συμβολή είναι τεράστια, αφού εκεί τοποθετούμε εμείς και τα παιδιά μας, τις προσωπικές μας στιγμές, τα μυστικά μας, εκεί εξωτερικεύουμε με
ευκολία τα βαθύτερα συναισθήματα μας και τις μύχιες σκέψεις μας! Μαγειρεύουμε, βλέπουμε τηλεόραση, διαβάζουμε, κοιμόμαστε, ξεκουραζόμαστε και το σημαντικότερο, διαμορφώνουμε
σχέσεις και στιγμές με τα σημαντικότερα πρόσωπα της ζωής μας…!

Γιορτάστε την Πτώση!

Πηγαίνει η σκέψη μας πιο πάνω, αποτελεί το προσωπικό μας καταφύγιο! Άρα σίγουρα αξίζει τον κόπο και το χρόνο μας! Τώρα περισσότερο από ποτέ, όλοι έχουμε ανάγκη την επαφή με τη φύση, δεν χρειαζόμαστε τόσο τα πολυτελή σπίτια, δίχως να δαιμονοποιούμε φυσικά τους έχοντες τέτοια, ο άνθρωπος πέρα και πάνω απ ‘όλα, χρειάζεται να συνδεθεί με την αλήθεια του!
Άρα χρειαζόμαστε σπίτια αληθινά, ζωντανά, ζωηρά όχι απαραίτητα τέλεια. Φέρνοντας τη φύση και το Φθινόπωρο μέσα σε αυτό, το επιτυγχάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Δανειζόμαστε τη φράση του Αλμπέρ Καμύ: “Το Φθινόπωρο είναι μια δεύτερη Άνοιξη, όπου το κάθε φύλλο είναι ένα λουλούδι! Άρα δεν υπάρχει λόγος φθινοπωρινής μελαγχολίας, αν εστιάσουμε στην αλλαγή, την ανανέωση, τη μετάλλαξη που επιτελείται! Τουναντίον, είναι ώρα αναδιοργάνωσης και ανανέωσης του σπιτιού μας! Είναι ώρα που επικεντρωνόμαστε στο τι έχει να μας δώσει αυτή η χρονική συγκυρία! Ώρα να γεμίσουμε εσωτερικά και εξωτερικά, από τα χρώματα, τα αρώματα και τα συστατικά στοιχεία του Φθινοπώρου!”
Καλό Φθινόπωρο!

Γιορτάστε την Πτώση!

Με αγάπη,
ΚΕ

Ομονοίας 23, Καβάλα | 2513010456
Γιορτάστε την Πτώση!

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Λίγο πιο ελαστικά φαίνεται ότι θα είναι από το Πάσχα που περάσαμε τα φετινά Χριστούγεννα. Στο γιορτινό τραπέζι θα μπορούν...

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο της Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα περιστατικά κορονοϊού από την περιοχή, ενώ υποστηρίζονται και ασθενείς από τη Δράμα και...