Γνωρίστε το βουνό όπου “γεννήθηκαν” οι Έλληνες!

Το Fresh Mag, ταξίδεψε στον υπέροχο Παρνασσό μέσα από τους δρόμους της ιστορίας, και της μυθολογίας, αλλά ταυτόχρονα ακολουθώντας και τα σύγχρονα βήματα των χιλιάδων επισκεπτών του, που ανεβαίνουν στις πλαγιές του για να διδαχθούν αλλά και να διασκεδάσουν. Δεν σας κρύβουμε ότι μέσα από αυτό το ταξίδι γίναμε λάτρεις τον κορυφών του, της ομορφιάς του, των χωριών του, αλλά και των μύθων και της ιστορίας του…

Το βουνό γενέτειρα των Ελλήνων 

Κάποτε, στα χρόνια που οι μύθοι έμπλεκαν με ιστορία δημιουργώντας την Ελληνική μυθολογία, μαθαίνουμε ότι ανάμεσα στις ψηλές κορυφές και τις κοιλάδες του, υπήρχε μία πόλη, όπου αρχηγός της ήταν ο ήρωας Παρνασσός γιος του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα και της νύμφης Κλεοδώρας όπου και έδωσε το όνομα του στο βουνό. Και αν νομίζατε ότι η ιστορία (μύθος) εδώ τελειώνει όμορφα και απλά δεν είναι έτσι τα πράγματα…

διαβάστε λοιπόν τι έγινε: με το πέρασμα του χρόνου οι άνθρωποι που κατοικούσαν πάνω στην γη κατάντησαν διεφθαρμένοι και χωρίς πνευματικά χαρίσματα πια, έτσι ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει το ανθρώπινο είδος, δημιουργώντας έναν χωρίς προηγούμενο κατακλυσμό, έχοντας πριν προειδοποιήσει τον Δευκαλίωνα τον μόνο ενάρετο που είχε απομείνει στον κόσμο, στο να φτιάξει γερό σκαρί και να μπει μέσα για να σωθεί με την οικογένεια του…

Μέρες και νύχτες έβρεχε ασταμάτητα και τα νερά ολοένα και ανέβαιναν, ενώ οι κάτοικοι της πόλης που είχε κτίσει ο Παρνασσός, βλέποντας τα νερά να ανεβαίνουν δεν ήξεραν τι να κάνουν, ακούγοντας τις κραυγές των λύκων από τις κορυφές του βουνού, τρέξανε και εκείνοι ψηλά για να σωθούν (ακόμα και σήμερα μία από τις κορυφές του όρους έχει μείνει με το όνομα Λυκώρεια – Όρος των Λύκων).

Δυστυχώς όμως ακόμα και στις κορυφές ο θάνατος ήταν αναπόφευκτος, μιας που η οργή του Δία ήταν τρομερή. Σύντομα όλος ο γνωστός κόσμος μαζί και οι κορυφές του Παρνασσού, ήταν κάτω από την στάθμη των νερών, όπου είχαν δημιουργήσει ένα ατέλειωτο υγρό τάφο. Μετά από 9 μερόνυχτα συνεχούς καταιγίδας η οργή του Δία κόπασε και η βροχή σταμάτησε και τα νερά άρχισαν να οπισθοχωρούν σιγά-σιγά.

Η βάρκα που μέσα της ήταν ο Δευκαλίωνας βρέθηκε σε μία από τις πλαγιές του Παρνασσού, έτσι ο Δευκαλίων βγήκε έξω από αυτήν και έκανε αμέσως θυσία στον Δία για την εύνοια που του έδειξε χαρίζοντας του την ζωή. Ο θεός για ευχαριστημένος από την θυσία αυτή, έστειλε τον φτερωτό Ερμή με μήνυμα να πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη του επιθυμία. Ο Δευκαλίων ζήτησε την ανάσταση του ανθρωπίνου γένους αλλά η επιθυμία του δεν εισακούστηκε, για αυτό λοιπόν παρακάλεσε την Θέμιδα ιέρεια του ιερού μαντείου να του δοθεί μία λύση σε αυτή του την επιθυμία και έτσι του δόθηκε η διαταγή να σκεπάσουν το πρόσωπο τους και να πετάξουν πέτρες στην γη, η κάθε πέτρα που ακουμπούσε στο έδαφος μετά από την ρίψη της από τον Δευκαλίωνα ήταν και μία γέννηση άντρα και κάθε πέτρα που έρριπτε η γυναίκα του Δευκαλίωνα, η Πύρρα ήταν γέννηση γυναίκας… Η πρώτη πέτρα που ακούμπησε την γη, δημιούργησε των Έλληνα γενάρχη του λαού μας. Και τέλος για να γνωρίζουμε όλοι μας η λέξη λαός είναι παραφθορά της λέξης λάος που σήμαινε πέτρα στις απαρχές της ιστορίας.

Μία βόλτα στον Παρνασσό

Ο Παρνασσός, δεσπόζει στο κέντρο της Στερεάς Ελλάδας και οι κορυφές του Λιάκουρα με ύψος 2457 μέτρα και Τσάρκος με ύψος 2416 μέτρα, να είναι ανάμεσα στις ψηλότερες της χώρας. Ο ορεινός του όγκος βρίσκεται στις νότιες παρυφές της οροσειράς της Πίνδου και καθώς πλησιάζεις σε αυτόν το μεγαλείο του φαντάζει υπέροχο στην ματιά του ταξιδευτή. Η διαδρομή που ακολουθήσαμε για να τον πλησιάσουμε ήταν μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης όπου και στον κόμβο του Κάστρου ακολουθήσαμε την επαρχιακή οδό στα ίχνη της χαμένης πια λίμνης Κωπαΐδας, φτάνοντας έτσι στα ριζά του βουνού…

Όσιος Λουκάς

H πρώτη στάση μας στον ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στον Παρνασσό, είναι το μοναστήρι του Οσίου Λουκά που βρίσκεται χτισμένο στις υπώρειες του Ελικώνα. Χτισμένο στα μέσα του 11ου αιώνα πριν την παρακμή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας, ενώ πολλοί του δίνουν τον τίτλο του πιο σημαντικού Βυζαντινού μνημείου της Ελλάδας και όσοι το λένε έχουν μεγάλη δόση αλήθειας στα λεγόμενα τους.

Το μοναστήρι είναι επιβλητικό, με υπέροχη αρχιτεκτονική, με δυο εκκλησιές μέσα του κτισμένες, τα μοναδικά ψηφιδωτά του. Όλο το συγκρότημα είναι επιβλητικό και ιδιαίτερο, ενώ ιστορικά έχει συνδεθεί με τον Ελληνισμό και την διάδοση του Ελληνικού πνεύματος και του Ελληνικού πολιτισμού.

H Αράχωβα

Η Αράχωβα είναι χτισμένη στις πλαγιές του Παρνασσού και σε υψόμετρο 968 μέτρων και η αμφιθεατρική δομή της, τα μικρά στενάκια της, τα γραφικά χτισμένα με πέτρα σπίτια της, το εντυπωσιακό ρολόι της, αλλά και η εύκολη προσέγγιση στις ψηλές κορυφές του βουνού όπου λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα του βουνού, την έκαναν να είναι σήμερα η πιο ανεπτυγμένη τουριστικά χειμερινή περιοχή της Ελλάδας.

Η διαμονή σε πολλά σαλέ και ξενοδοχεία, το άπλετο λευκό τοπίο τους χειμερινούς μήνες και η διασκέδαση όλη την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Αράχοβας, αλλά και η δική μας βάση μιας που εδώ θα είναι ο τόπος διαμονής μας για σήμερα το βράδυ. Αφού αφήσαμε τα αυτοκίνητα στο ξενοδοχείο και τακτοποιηθήκαμε, βγήκαμε μία βόλτα και εμείς στον κεντρικό δρόμο που τα Σαββατοκύριακα έχει τόση κίνηση όση και σε μία μεγαλούπολη και χωθήκαμε μέσα στα σοκάκια της πόλης.

Η βόλτα μέσα στα πέτρινα καλντερίμια, με τα γραφικά σπίτια, τα μικρά εστιατόρια, τα μπαρ, τα καφέ και τα γεμάτα λουλούδια σε πολύχρωμες γλάστρες και τα μεγάλα έλατα είναι πραγματικά αξέχαστη εμπειρία. Το βράδυ μετά από το ποτό μας σε ένα από τα κεντρικά μπαρ της πόλης ολοκληρώνει την εικόνα αυτής της ζωντανής πόλης και η ξεκούραση κρίνεται απαραίτητη γιατί την ημέρα που ξημερώνει έχουμε πολλά να δούμε ακόμα..

Οι Δελφοί

Το επόμενο πρωινό είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο, θα επισκεφθούμε τους Δελφούς, όπου σύντομα θα έχουμε και αναλυτικό οδοιπορικό για ένα ιδιαίτερο και ιστορικό σημείο, που είναι και σημείο αναφοράς για όλο τον Ελληνισμό.

Οι Δελφοί είναι ο ομφαλός της γης, είναι το σημείο που ένωνε όλες τις πόλεις κράτη της αρχαίας Ελληνικής οικουμένης, είναι το επιστέγασμα της ζωής και της σχέσης των αρχαίων προγόνων μας με τους θεούς και τους ανθρώπους. Είναι ένας χώρος μυστηριακός, ιδιαίτερος, μοναδικός, δημιουργημένος από χιλιάδες χρόνια μύθων και ιστορίας… αυτός είναι ο πρώτος μας προορισμός για σήμερα.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών χωρίζεται σε δύο μέρη από τον επαρχιακό δρόμο, από την κάτω μεριά δεσπόζει ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας, το διάσημο κυκλικό κτίσμα που την δομή του ελάχιστα ακόμα κτίσματα έχουν ακόμα και από την πάνω μεριά είναι και ο κυρίως χώρος των Δελφών, ο οποίος αναπτύσσεται βαθμιδωτά ακολουθώντας το τραχύ ανάγλυφο του εδάφους, ανεβαίνοντας και εμείς λοιπόν προς τα πάνω όλη η αρχαία ιστορία ξεδιπλώνεται σε κάθε μας βήμα. Στην αρχή συναντάμε τα ιερά και τις σπονδές που έκαναν οι πόλεις – κράτη προς το ιερό  μαντείο και προς τον Απόλλωνα τον προστάτη του, όπου ο ναός του αντέχει με κάποιους κίονες να δεσπόζουν ακόμα όρθιοι… σταματάμε στον ομφαλό της γης και του κόσμου όπου ο συμβολισμός και η θέση όπου βρίσκεται είναι πάντα στο επίκεντρο επιστημονικών και όχι μόνο μελετών.

Να λίγο πιο ψηλά ξεπροβάλλει το αρχαίο θέατρο, μεγαλόπρεπο και με ιδιαίτερα ακουστικά χαρίσματα, ενώ ακόμα πιο μακριά, βρίσκεται το στάδιο όπου γινόντουσαν αγώνες σχεδόν ισάξιοι της Ολυμπίας.

Οι Δελφοί είναι ένας τόπος μυθικός όπου οι ενδείξεις και οι ιστορικές αποδείξεις, χάνονται στο βάθος των αιώνων εκεί που η μυθολογία ήταν ιστορία. Έτσι λοιπόν γνωρίζουμε ότι εκείνα τα χρόνια υπήρχε ιερό αφιερωμένο στην αρχέγονη θεότητα της Γαίας και φύλακας του ιερού ήταν ο τεράστιος δράκος με το όνομα Πύθων, ο θεός Απόλλων όμως κατάφερε και τον σκότωσε και έτσι έγινε αυτός ο κύριος του χώρου μέχρι και το τέλος της λειτουργίας του μαντείου που έγινε τον 4ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο τον Μέγα.

Σήμερα είναι ένας από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως αρχαιολογικούς χώρους και περιλαμβάνεται στην λίστα με των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η περιήγηση μας στον χώρο ολοκληρώνεται με την επίσκεψη μας στο αρχαιολογικό μουσείο, όπου η συλλογή του περιλαμβάνει υπέροχα και ιδιαίτερα εκθέματα με πρώτο μεταξύ ίσων το υπέροχο άγαλμα του Ηνίοχου… Η σύντομη πρώτη αναδρομή μας στους Δελφούς τελειώνει με ένα γεύμα στα ομώνυμο χωριό δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο.

Γνωρίστε το βουνό όπου "γεννήθηκαν" οι Έλληνες!

Στο βουνό

Μετά την επίσκεψη μας στους Δελφούς, ήρθε η ώρα να πάρουμε τα βουνά και να ανέβουμε προς τις κορυφές του Παρνασσού, γυρνώντας προς την Αράχωβα και στρίβοντας με το που φτάνουμε στην είσοδο της πόλης.

Μέσα από έναν βατό δρόμο που ανηφορίζει τις πλαγιές φτάνουμε σε μία μεγάλη κοιλάδα που χωρίζει το βουνό στα δύο, προς τα δυτικά υπάρχει ένα τεράστιο δάσος και προς τα ανατολικά το βουνό υψώνεται και φτάνει μέχρι τα 2457 μέτρα. Στην μέση της κοιλάδας είναι χτισμένα τα Καλύβια Αράχωβας που χάρη στην τουριστική αξιοποίηση του τόπου, τα Καλύβια έχουν πια πολλά ξενοδοχεία, σαλέ, μαγαζιά με είδη χειμερινών σπορ καθώς και πολλά καφέ και εστιατόρια.

Δεν το γνωρίζουμε αλλά σύντομα το μαθαίνουμε ότι είμαστε στην καρδιά ενός από τους πιο παλιούς Εθνικούς Δρυμούς της χώρας μας και η αλήθεια είναι ότι το τοπίο, είναι πραγματικά εξωτικό, με το σκούρο πράσινο της Ελάτης να κυριαρχεί και τις χιονισμένες πλαγιές να είναι εντυπωσιακές στην ματιά μας.

Αφήνουμε τα Καλύβια πίσω μας και μετά από λίγα χιλιόμετρα ο δρόμος χωρίζει και δεξιά ανηφορίζει προς τα χιονοδρομικά κέντρα του βουνού, τα οποία είναι πολύ καλά εξοπλισμένα και διαθέτουν πίστες για κάθε γούστο αλλά και για κάθε βαθμό δυσκολίας και εμπειρίας. Από εδώ περνάνε, το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και το πιο γνωστό Ελληνικό μονοπάτι Ε22. Ανάμεσα από Έλατα, και γυμνές χιονισμένες κορυφές εκατοντάδες κόσμου χαίρεται τα χειμερινά σπορ σε αυτό το μέρος, ενώ αν είσαι τυχερός και έχει καλή ατμόσφαιρα, τα βουνά της Πελοποννήσου και η οροσειρά της Πίνδου είναι μια αγκαλιά με τα χέρια σου.

Αφήνοντας μετά από ώρες τα ορεινά μονοπάτια και τα χιονισμένα τοπία επιστρέφουμε στην βάση μας κουρασμένοι αλλά γεμάτοι από ιστορία, ομορφιά και στιγμές γεμάτες. 

Φωτογραφίες: Ηλίας Κοτσιρέας – Χρήστος Κοτσιρέας | Κείμενο Ηλίας Κοτσιρέας

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...