H Γ.Σ. Ελευθερούπολη στα σαλόνια του Ελληνικού μπάσκετ

Η ομάδα της Ελευθερούπολης στο μπάσκετ έχει καταπλήξει τους πάντες ευχάριστα με τις συνεχόμενες ανόδους κατηγοριών τα τελευταία χρόνια. Από τα τοπικά πρωταθλήματα βρίσκεται πλέον στην Α2 και στόχος είναι να ανέβει και στην μεγαλύτερη εγχώρια κατηγορία τα επόμενα χρόνια. Το γήπεδο γεμίζει κάθε φορά που η ομάδα αγωνίζεται παρέχοντας μία αθλητική γιορτή στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή.

Εμείς παρακολουθήσαμε την προπόνηση της ομάδας καθώς η προετοιμασία για τον επόμενο αγώνα δεν σταματάει ποτέ, αφουγραστήκαμε το πάθος και την όρεξη των παικτών και του προπονητή Κυριάκου Παπαδόπουλου και μιλήσαμε με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ομάδας αυτής που κάθε μέρα που περνά την κάνει πιο γνωστή στην χώρα με τις επιτυχίες της.

Βρισκόμαστε μαζί με τον Βασίλη Μουλλάκη και είναι χαρά για όλους εμάς στο Fresh Mag να σε έχουμε κοντά μας και το πρώτο πράγμα που θέλουμε να σε ρωτήσουμε είναι για τις συνεχείς ανόδους κατηγοριών της ομάδας και να μας πεις το μυστικό της επιτυχίας.

Έχει πραγματικά εκπλήξει η Ελευθερούπολη, αλλά εγώ από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβα πόστο στην διοίκησή της, αν και τότε ήταν παρακινδυνευμένο να το κάνω είχα πει πως σε μερικά χρόνια η ομάδα θα είναι στις πρώτες κατηγορίες του Ελληνικού μπάσκετ και όταν με ρωτούσαν αν αυτό σημαίνει την άνοδο στην Γ. Εθνική, τους έλεγα όχι μόνο εκεί αλλά ψηλότερα στην Α2. Κάποιοι γέλασαν τότε, κάποιοι το θεώρησαν πολύ δύσκολο, κάποιοι πίστεψαν ότι θα κάνουμε πίσω.

Και να σου πω το μυστικό της επιτυχίας που νομίζω πως είναι πρώτα από όλα η υπομονή, η πίστη στο πλάνο ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα επιθυμείς, ο προπονητής μας που έχουμε τον ίδιο από την αρχή της ανόδου μας και νιώθουμε πέρα για πέρα δικαιομένοι για την επιλογή μας αυτή. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η οικονομική συνέπεια της ομάδας προς όλους αλλά και πάσης φύσεως συνέπεια και σε αυτά που λέμε και σε αυτά που υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε. 

Ο κόσμος το έχει στηρίξει το εγχείρημα και οι τοπικοί φορείς;

Ναι. Και ο κόσμος το έχει στηρίξει όπως και ο Δήμος Παγγαίου μέχρι στιγμής το έχει στηρίξει, και χρειαζόμαστε αυτή την στήριξη εφέτος ειδικά γιατί είμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατηγορία, μία κατηγορία που έχει πάρα πολλά έξοδα και δεν έχει έσοδα, μία κατηγορία που έχει πάρα πολλά ταξίδια και μετακινήσεις. 

H Γ.Σ. Ελευθερούπολη στα σαλόνια του Ελληνικού μπάσκετ

Φέτος στην Α2 παίζει και η ομάδα του Ολυμπιακού. Δεν έχει φέρει αυτό λίγη περισσότερη αίγλη στο πρωτάθλημα;

Ο Ολυμπιακός είναι από μόνος του μία μεγάλη συζήτηση, δεν ξέρω αν έχει φέρει κάτι στην Α2 αλλά σίγουρα έχει στερήσει κάτι από την Α1. Το Ελληνικό πρωτάθλημα μόνο έχασε από αυτές τις κινήσεις του Ολυμπιακού. 

Ας γυρίσουμε στην ομάδα. Πιστεύεις ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί σε αυτή την κατηγορία; Πιστεύεις πως αν της δοθεί η ευκαιρία τώρα θα διεκδικήσει την άνοδο;

Η ομάδα αυτή την στιγμή έχει ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από το γήπεδο. Αν το γήπεδο ήταν αύριο έτοιμο η ομάδα θα είχε στηθεί διαφορετικά στην αρχή της χρονιάς, θα στηνόταν πάλι με στόχο την άνοδο. Φέτος όμως ήταν η πρώτη χρονιά που στο πλάνο μας δεν ορίσαμε την άνοδο, αλλά το πλάνο μας μας είναι να μείνουμε στην κατηγορία, να σταθεροποιηθούμε σε αυτήν και να αποκτήσουμε εμπειρία. Φαντάσου στην αρχή της χρονιάς είχαμε κάποια ατυχή αποτελέσματα τα οποία ήταν καθαρά έλλειψη εμπειρίας αγώνων σε αυτή την κατηγορία.  

Τι γίνεται λοιπόν με το γηπεδικό;

Θα πρέπει όλοι να επιληφθούν ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Όλοι οι αρμόδιοι, είναι ο Δήμος; είναι η Περιφέρεια; είναι το Ελληνικό κράτος; Πρέπει να λυθεί το γηπεδικό άμεσα. Αυτή τη στιγμή το γήπεδο έχει πάρει μία έγκριση για ένα κονδύλι γύρω στο 1 εκ ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση. Τώρα σε αυτό το κονδύλι προσπαθούμε αφού θα μείνει μόνο ο σκελετός του γηπέδου και τίποτα άλλο να βάλουμε και νέα κερκίδα, έτσι από τους 800 που χωράει αυτή την στιγμή να αυξηθεί η χωρητικότητα στα 1200-1500 άτομα.  

Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα στο έργο; 

Αυτή την στιγμή γνωρίζω ότι η ενεργειακή αναβάθμιση θα ξεκινήσει ή τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο του 2020, οπότε ένα άλλο πρόβλημα προστίθεται του χρόνου στην ομάδα που δεν είναι άλλο από το ποια θα είναι η έδρα. Θα πρέπει να ξενιτευτούμε για κάποιο διάστημα και να παίζουμε είτε στην Νικήσιανη, είτε στην Καβάλα. 

Ποιο είναι το όνειρο σου για αυτή την ομάδα;

Μα φυσικά να την δω να παίζει στην Α1. Αυτή την στιγμή όπως είναι το μπασκετικό τοπίο δεν είναι κάτι το ουτοπικό, είναι κάτι που μπορεί να γίνει αρκεί να είμαστε όλοι συσπειρωμένοι γύρω από την ομάδα, κόσμος, διοίκηση, παίκτες, δήμος, περιφέρεια, επιχειρήσεις της περιοχής. 

Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ομάδες από την επαρχία να ανεβαίνουν επίπεδο, όπως ο Προμηθέας, το Αγρίνιο και μεγάλες ομάδες όπως εφέτος ο Άρης και ο ΠΑΟΚ να έχουν πρόβλημα. Ζούμε εποχή ανακατατάξεων στο Ελληνικό μπάσκετ; 

Το θέμα με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη είναι το εξής. Μπορεί να στηθεί πολύ εύκολα μία ομάδα που να ανταποκρίνεται στην Α2 παίρνοντας όλα τα ταλέντα που βρίσκονται στην περιοχή σου λόγω μεγάλης πυκνότητας πληθυσμού. Ενώ στην επαρχία είναι πολύ πιο δύσκολο να στήσεις μία ομάδα και να βρεις τόσα ταλέντα. Από την άλλη όμως όταν παίζει η ομάδα αυτή στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη και δεν μιλάω για τις ομάδες που έχουν τον κόσμο τους όπως αυτές που ανέφερες πριν αλλά για τις υπόλοιπες.

Σε αυτές τις ομάδες όταν παίζουν το γήπεδο δεν έχει κόσμο, ενώ στις επαρχιακές ομάδες επειδή ο κόσμος διψάει για αθλητισμό υψηλού επιπέδου οι κερκίδες είναι πάντα γεμάτες. Είναι μεγάλη η χαρά μου όταν περπατάω στην πόλη και με σταματάνε ρωτώντας με πότε είναι ο επόμενος αγώνας, τι ώρα και τα σχετικά. 

Εσύ προσωπικά πώς και ασχολήθηκες με τα διοικητικά; Από ότι ξέρουμε έπαιζες μπάσκετ.

Ασχολήθηκα ξέροντας πως ξεκινάει μία υγιή προσπάθεια και πιστεύω επίσης πως όταν από κάπου παίρνεις κάτι μεγαλώνοντας κάποια στιγμή έρχεται και η ώρα να δώσεις πίσω. Έτσι λοιπόν μέσα μου νιώθω ότι στο μπάσκετ χρωστάω και πρέπει να δώσω πράγματα, ότι μπορώ να δώσω θα το δώσω μέσα στα αθλητικά πλαίσια. 

Πόσο εύκολο είναι να έρθει ένας παίκτης από το εξωτερικό στην Ελευθερούπολη; Μπορεί να μην την έχει ακούσει ποτέ του την πόλη ή την περιοχή.

Σε αυτό έχεις ένα δίκιο. Εκτός από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη πολλοί δεν γνωρίζουν κάτι παραπάνω. Την περιοχή μας θα ψάχνουν να την βρουν στο χάρτη. Το καλό είναι όμως ότι εμείς έχουμε φτιάξει ένα όνομα και αυτό χάρη στους παίκτες που έχουν έρθει εδώ και έχουν αγωνιστεί. Οι παλιοί μας αθλητές είναι η καλύτερη διαφήμιση μας για αυτόν το νέο παίκτη που θέλουμε να έρθει εδώ και να αγωνιστεί.  

H Γ.Σ. Ελευθερούπολη στα σαλόνια του Ελληνικού μπάσκετ

Γενικά το μέλλον του Ελληνικού μπάσκετ πώς το βλέπεις; Είναι σε φθίνουσα τροχιά ή σε ανοδική;

Θεωρώ ότι ακόμα είμαστε σε φθίνουσα πορεία. Δεν έχει αρχίσει η άνοδος. Για να αρχίσει η άνοδος θα πρέπει να δυναμώσουν οι κάτω κατηγορίες. Το επίπεδο είναι δυστυχώς χαμηλό και αυτό εξηγεί πως παίκτες που είναι γύρω στα 40 πια ακόμα διαπρέπουν εκεί που αγωνίζονται. Κάποια εποχή είχαμε το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη, είχαμε πάρα πολλές επιτυχίες και σε ομαδικό επίπεδο και στο επίπεδο εθνικών ομάδων.

Νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλη συζήτηση για τα στραβά του αθλήματος και πρέπει επιτέλους οι μεγάλοι του Ελληνικού μπάσκετ να ασχοληθούν σοβαρά με αυτά, όπως θα πρέπει να ασχοληθούν και οι παλιοί παίκτες της Εθνικής, όλοι γενικά όσοι πήρανε από το άθλημα πρέπει να δώσουν πράγματα πίσω σε αυτό. Μην ξεχνάς ότι ακόμα και τώρα οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης έχουν Έλληνες προπονητές αλλά στην εθνική δεν έχουμε Έλληνα. 

Μια τελευταία ερώτηση πριν σε ευχαριστήσουμε. Η Ελευθερούπολη έχει μπει γερά στον μπασκετικό εγχώριο χάρτη, τι σημαίνει για εσένα αυτό;

Είναι μία δικαίωση για εμένα, ότι μέσω της ομάδας η πόλη και η περιοχή ακούγεται σε όλη την χώρα. Πραγματικά με μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι άνθρωποι που δεν γνώριζαν την περιοχή τώρα την ξέρουν και πολλοί θέλουν να την επισκεφθούν. 

Σε ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ομάδα και προσωπικά σε εσένα.

Εγώ ευχαριστώ, καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας.

Φωτογραφίες: Ηλίας Κοτσιρέας | Αρχείο Γ.Σ. Ελευθερούπολης

Η συνέντευξη δώθηκε στα πλαίσια της έκδοσης του Fresh Mag 04 στον Ηλία Κοτσιρέα

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...