Η αγορά ξεκινά να δουλεύει μουδιασμένη μπροστά στην νέα κανονικότητα

Από σήμερα Δευτέρα στις 6 το πρωί τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας μπήκαν σε αναστολή και πλέον όλοι μας μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα αλλά με πολλούς νέους κανόνες υγιεινής και αποστασιοποίησης. Η αγορά ξεκινά να δουλεύει μουδιασμένη και η νέα μέρα ίσως να αποδειχθεί πιο δύσκολη από το μένουμε σπίτι τις προηγούμενης περιόδου που κράτησε 42 ημέρες.

Μπροστά στην νέα κανονικότητα λοιπόν, με τα πρώτα καταστήματα να ανοίγουν ρολά και να περιμένουν να προσαρμοστούμε σιγά – σιγά σε μία ακόμα δύσκολη περίοδο. Τα καταστήματα άνοιξαν με νέο ωράριο λειτουργίας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας που η μή χρήση της εκεί που είναι απαραίτητη υπόκειτε σε πρόστιμο 150 ευρώ ενώ και έως τις 18 Μαΐου δεν επιτρέπεται να φεύγουμε εκτός νομού όπου βρίσκεται η πρώτη κατοικία, ούτε να μαζευόμαστε σε παρέες άνω των 10 ατόμων. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί ο ιός είναι εδώ και το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο και εξαιρετικά σημαντικό τουλάχιστον μέχρι να έρθει πάλι το φθινόπωρο.

Οι πρώτες εικόνες

Χαμηλή είναι η κίνηση στα καταστήματα που άνοιξαν. Ταυτόχρονα μουδιασμένοι οι πολίτες σήμερα πρώτη μέρα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού. Τόσο στο Μετρό, όσο και στον Ηλεκτρικό και στα λεωφορεία, αλλά και στο Μετρό, κανείς δεν μπαίνει χωρίς μάσκα και η κίνηση είναι πολύ χαμηλή. Μην ξεχνάμε πως μόνο το 10% των εργαζομένων επέστρεψε σήμερα στην δουλειά του.

Η αγορά ξεκινά να δουλεύει μουδιασμένη μπροστά στην νέα κανονικότητα

Τι λειτουργεί από σήμερα

 • Βιβλιοπωλεία
 • καταστήματα με γραφική ύλη 
 • καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού 
 • τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
 • αθλητικών ειδών
 • ανθοπωλεία
 • ΚΤΕΟ
 • κομμωτήρια 
 • κέντρα αισθητικής 
 • καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων 
 • καταστήματα οπτικών
 • και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας

το σύνολο των εργαζομένων που επιστρέφει σήμερα στην δουλειά του είναι το 10% όσων οι επιχειρήσεις έκλεισαν.

Το νέο ωράριο

Το νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη είναι από τις 10:00 το πρωί. Πιο αναλυτικά:

– η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είναι ‪στις 10 π.μ. Σημειώνεται ότι το εν λόγω μέτρο λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης στους δήμους, δηλαδή που το απαρτίζουν.

– Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων, π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις ‪9 Μαΐου, ‪από τη Δευτέρα έως Παρασκευή από τις ‪7 το πρωί έως τις ‪9 το βράδυ και Σάββατο από τις ‪7 το πρωί έως τις ‪8 το απόγευμα.

 – Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιοδήποτε κωδικό δραστηριότητας που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς δραστηριότητας.

– Η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό που χειρίζεται μη τυποποιημένα προϊόντα και τρόφιμα, ενώ ισχύει η σύσταση για το υπόλοιπο προσωπικό και τους πελάτες.

– Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ. Οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.

Η αγορά ξεκινά να δουλεύει μουδιασμένη μπροστά στην νέα κανονικότητα

Τα πρόστιμα για την μη τήρηση των μέτρων όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις

Μεγάλα είναι τα πρόστιμα που πρόκειτε να πληρώσουν οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν την χρήση μάσκας όπως και τα μέτρα προστασίαε. Τα πρόστιμα ξεκινάνε από 150 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο.

Η αγορά ξεκινά να δουλεύει μουδιασμένη μπροστά στην νέα κανονικότητα

Ηλίας Κοτσιρέας για το Fresh Post | Φωτογραφίες Intime News

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...