Η Έρση Χριστοδούλου μιλάει στην FreshPost

Πρωτοποριακή έρευνα απο την Καβαλιώτισσα επιστήμονα Έρση Χριστοδούλου σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Η Έρση Χριστοδούλου μιλάει στην FreshPost
Η Έρση Χριστοδούλου

Η μελέτη της κυρίας Χριστοδούλου αφορά την πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Το Fresh Post συνομίλησε με τη νεαρή επιστήμονα και της ζήτησε να περιγράψει στους αναγνώστες μας για το πεδίο έρευνας της μελέτης της.

Η πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες της γενικότερης ανάπτυξης των παιδιών και συνδέεται με τη μεταγενέστερη γνωστική, ακαδημαϊκή, και ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Χαρακτηρίζεται, ωστόσο, από μεγάλες ατομικές διαφορές και σημαντικές χρονικές αποκλίσεις, οι αιτίες των οποίων δεν έχουν ακόμη επαρκώς αποσαφηνιστεί.

Πλην κάποιων δημογραφικών χαρακτηριστικών που έχουν φανεί να επηρεάζουν σε μικρό βαθμό την πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη (π.χ. φύλο, αριθμός αδερφών, μορφωτικό επίπεδο μητέρας, κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο οικογένειας), πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν την επίδραση κάποιων ποιοτικών χαρακτηριστικών του οικογενειακού περιβάλλοντος και του πλαισίου προσχολικής αγωγής στη γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Τέτοιοι παράγοντες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την έκθεση των παιδιών σε πλούσια γλωσσικά ερεθίσματα, ενηλίκους που αποδίδουν αξία στον ρόλο τους για την ενίσχυση της πρώιμης γλωσσικής ανάπτυξης, ή την αφθονία γλωσσικών και, γενικότερα, μαθησιακών ευκαιριών και δραστηριοτήτων στο περιβάλλον των παιδιών.

Μέχρι στιγμής, ελάχιστες μελέτες –κυρίως σχετικές με την ανάπτυξη της αγγλικής γλώσσας- έχουν διερευνήσει την συνδυαστική επίδραση πολλών παραγόντων ταυτόχρονα, ενώ κάποιες φορές παρουσιάζουν αντιφατικά αποτελέσματα.

Η πρώτη σχετική έρευνα στην χώρα μας διεξάγεται από μία ερευνητική ομάδα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην οποία συμμετέχει μια Καβαλιώτισσα, η Έρση Χριστοδούλου. Στόχος της έρευνας είναι να μελετήσει όλους εκείνους τους παράγοντες που αλληλεπιδρούν αλλά και δρουν ενισχυτικά στη γλωσσική ανάπτυξη παιδιών βρεφικής και νηπιακής ηλικίας.

Η έρευνα αυτή απευθύνεται σε γονείς παιδιών 6 έως 36 μηνών οι οποίοι καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας των παιδιών, καθώς και κάποια χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν (π.χ. οικογένεια, βρεφονηπιακός σταθμός).

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://teatest.gr/online_research.html

Για περαιτέρω ενημέρωση, καθώς και για τα αποτελέσματα της έρευνας, μπορείτε να παρακολουθείτε τη σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/TEAtest.gr

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...