Η Καβάλα πίνει κρασί από το 4.200 π.Χ! Εντυπωσιακή ανακάλυψη στο Ντικιλί Τας


Ναι είναι αλήθεια πως το πιο παλιό κρασί φτιάχτηκε στους Φιλίππους της Καβάλας, καθώς ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο δείγμα οίνου που έχει βρεθεί ποτέ σε ανασκαφές στην Ευρώπη, με ηλικία 6.200 ετών, καθώς οι ερευνητές οι οποίοι εργάζονται στην ανασκαφή στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων ανακοίνωσαν ότι τα τελικά αποτελέσματα της ανάλυσης των υπολειμμάτων κρασιού τα οποία βρέθηκαν σε αρχαία κεραμικά χρονολογούνται από το 4.200 π.Χ.

Η ανασκαφή, η οποία βρίσκεται στον προϊστορικό οικισμό Ντικιλί Τας ή «Μεγάλο Λιθάρι», βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα από την αρχαία πόλη των Φιλίππων και κατοικούνταν από το 6.500 π.Χ., σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ανακάλυψη έχει τεράστια σημασία, καθώς ανατρέπει τα δεδομένα τα οποία αφορούν τη ζωή των ανθρώπων κατά τη Νεολιθική Περίοδο, ενώ δυνητικά θα μπορούσε να καταστήσει την περιοχή ως ένα παγκόσμιο κέντρο της Ιστορίας του κρασιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για κρασί το οποίο παράγεται από τους τοπικούς οινοπαραγωγούς και ευρύτερα τους Έλληνες οινοπαραγωγούς.

Η ανάλυση, ωστόσο, δεν έγινε σε υγρό κρασί, αφού το πέρασμα των χιλιετιών εξαφάνισε το κρασί από τα αγγεία, όπως αναφέρει στη Huffington Post η Δήμητρα Μαλαμίδου, συν-επικεφαλής της πρόσφατης ανασκαφής.

Η κ. Μαλαμίδου συμμετέχει στην κοινή Ελληνογαλλική ανασκαφή η οποία ξεκίνησε το 2008. Η ομάδα πρόσφατα ολοκλήρωσε τις ανασκαφές σε μία νεολιθική οικία του 4500 π.Χ. στην οποία βρήκαν ίχνη κρασιού και απανθρακωμένα κουκούτσια σταφυλιού μαζί με δέρματα που χρησιμοποιήθηκαν για το πάτημα των σταφυλιών.

«Ο,τι έχει απομείνει από το υγρό μέρος είναι τα υπολείμματα στην επιφάνεια των κεραμικών αγγείων. Πρόσφατες αναλύσεις υπολειμμάτων σε κεραμικά πιστοποιούν την παρουσία τρυγικού οξέος, προϊόντος ζύμωσης», αναφέρει η κ. Μαλαμίδου.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι έχουν βρει τα παλαιότερα γνωστά ίχνη κρασιού στην Ευρώπη. Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει ένα Αρμένικο οινοποιείο ηλικίας 6.100 ετών, καθώς και ίχνη από ένα κινέζικο ποτό ηλικίας 9.000 ετών που κατασκευαζόταν από ρύζι, μέλι και φρούτα.

«Το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Προϊστορία, διότι είναι προς το παρόν η παλαιότερη ένδειξη οινοποιείας στην Ευρώπη. Η ιστορική σημασία της ανακάλυψης μας είναι σημαντική για το Αιγαίο και την Ευρωπαϊκή Προϊστορία, καθώς δίνει τα στοιχεία της εξέλιξης των γεωργικών πρακτικών και της διατροφής που επηρεάζουν τις κοινωνικές διαδικασίες», δήλωσε η Μαλαμίδου.

*Πηγή: Huffington Post-iefimerida.gr | φωτογραφία: Intime News

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Στις 7 Μαΐου η τελευταία υπερπανσέληνος του 2020 με το γλυκό όνομα “Super Flower Moon”

Καβάλα: νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις με άγνωστο δημόσιο κτήριο της αρχαιότητας αλλά και δρόμοι προς το θέατρο των Φιλίππων

Ένα μεγάλο οικοδόμημα, που το μέγεθός του το ανάγει στην κατηγορία των δημοσίων κτηρίων και για το οποίο μέχρι σήμερα...

Όλη η λίστα με τους κωδικούς των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση

Γέφυρα 2: Από 5 Απριλίου μέχρι 9 Μαΐου οι αιτήσεις. Εως 90% το ποσοστό επιδότησης.

Άρθρο της Μαρίας ΔαλκίτσηΟικονομολόγος ΑΠΘ Λογίστρια Ά Τάξης Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση Επιχειρηματικών δανείων. Πως αντιμετωπίζονται...