Η NASA δίνει το όνομα της «μητέρας του Χαμπλ» Nancy Grace Roman στο καινούριο της τηλεσκόπιο

Η NASA ονομάζει το διαστημικό τηλεσκόπιο επόμενης γενιάς που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, το τηλεσκόπιο υπέρυθρων ερευνών Wide Field (WFIRST), προς τιμήν της Nancy Grace Roman, της πρώτης επικεφαλής αστρονόμου της NASA, η οποία άνοιξε το δρόμο για τα διαστημικά τηλεσκόπια που εστιάζουν στο ευρύτερο σύμπαν.

Το πρόσφατα ονομαζόμενο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Nancy Grace ή Roman Space Telescope, πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα στα μέσα της δεκαετίας του 2020. Θα διερευνήσει μακροχρόνια αστρονομικά μυστήρια, όπως τη δύναμη πίσω από την επέκταση του σύμπαντος και θα αναζητήσει μακρινούς πλανήτες πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα.

Θεωρείται η «μητέρα» του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA, το οποίο ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια. Η Roman υποστήριξε ακούραστα νέα εργαλεία που θα επέτρεπαν στους επιστήμονες να μελετήσουν το ευρύτερο σύμπαν από το διάστημα. Άφησε μια τεράστια κληρονομιά στην επιστημονική κοινότητα όταν πέθανε το 2018.

«Λόγω της ηγεσίας και του οράματος της Nancy Grace Roman, η NASA έγινε πρωτοπόρος στην αστροφυσική και ξεκίνησε το Hubble, το πιο ισχυρό και παραγωγικό διαστημικό τηλεσκόπιο στον κόσμο», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Jim Bridenstine. «Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα καλύτερο όνομα για το WFIRST, το οποίο θα είναι ο διάδοχος των Τηλεσκοπίων Hubble και Webb της NASA».

Η πρώην γερουσιαστής Barbara Mikulski, η οποία συνεργάστηκε με τη NASA στα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και WFIRST, είπε: «Είναι σωστό ότι καθώς γιορτάζουμε την 100ή επέτειο της ψηφοφορίας των γυναικών, η NASA ανακοίνωσε το όνομα του νέου τηλεσκοπίου WFIRST προς τιμήν τηςDr. Nancy Roman, Μητέρας του Χαμπλ. Αξίζει τον κόπο. Αναγνωρίζει τα απίστευτα επιτεύγματα των γυναικών στην επιστήμη και μας φέρνει ακόμη ώστε να μην υπάρξει πλέον καμία κρυφή φιγούρα και κανένας κρυφός γαλαξίας».

Ποια ήταν η Nancy Grace Roman;

Γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1925, στο Νάσβιλ του Τενεσί, ενώ επέμεινε με συνέπεια στις προκλήσεις που μαστίζουν πολλές γυναίκες της γενιάς της που ενδιαφέρονται για την επιστήμη. Μέχρι την έβδομη τάξη, ήξερε ότι ήθελε να γίνει αστρονόμος. Παρά το ότι αποθαρρύνεται να ακολουθήσει την επιστήμη -ο επικεφαλής του τμήματος φυσικής του Swarthmore College της είπε ότι συνήθως αποθάρρυνε τα κορίτσια να σπουδάσουν στη φυσική, αλλά ότι «μπορεί να το κάνει»- η Roman απέκτησε πτυχίο στην αστρονομία από το Swarthmore το 1946 και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1949.

Έμεινε στο Σικάγο για έξι χρόνια και έκανε ανακαλύψεις σχετικά με τις συνθέσεις των αστεριών που είχαν επιπτώσεις στην εξέλιξη του Γαλαξία μας. Γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητές της να αποκτήσει θητεία σε ένα πανεπιστήμιο ως γυναίκα ήταν περιορισμένες εκείνη την εποχή, πήρε μια θέση στο Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ και έκανε βήματα στην έρευνα κοσμικών ερωτήσεων μέσω ραδιοκυμάτων.

Η Roman ήρθε στη NASA το 1959, μόλις έξι μήνες μετά την ίδρυση του πρακτορείου. Εκείνη την εποχή, υπηρέτησε ως επικεφαλής της αστρονομίας και της σχετικότητας στο Γραφείο Διαστημικής Επιστήμης, διαχειρίζοντας προγράμματα και επιχορηγήσεις που αφορούσαν την αστρονομία.

Μέσω της ηγετικής φυσιογνωμίας της, η NASA ξεκίνησε τέσσερα αστρονομικά παρατηρητήρια σε τροχιά μεταξύ του 1966 και του 1972. Ενώ μόνο δύο από τα τέσσερα ήταν επιτυχημένα, έδειξαν την αξία της αστροφυσικής στο διάστημα και εκπροσώπησαν τους προδρόμους του Χαμπλ. Υπήρξε επίσης πρωταθλητής του International Ultraviolet Explorer, ο οποίος χτίστηκε τη δεκαετία του 1970 ως κοινό έργο μεταξύ της NASA, της ESA (European Space Agency) και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και του Cosmic Background Explorer, η οποία μέτρησε την υπολειπόμενη ακτινοβολία από το big bang και οδήγησε σε δύο από τους κορυφαίους επιστήμονες που έλαβαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2006.

Πάνω απ ‘όλα, η Roman πιστώνεται ότι έκανε το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble πραγματικότητα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ίδρυσε μια επιτροπή αστρονόμων και μηχανικών για να οραματίσει ένα τηλεσκόπιο που θα μπορούσε να επιτύχει σημαντικούς επιστημονικούς στόχους. Έπεισε τη NASA και το Κογκρέσο ότι ήταν προτεραιότητα η εκτόξευση του πιο ισχυρού διαστημικού τηλεσκοπίου που είχε δει ποτέ ο κόσμος.

Η NASA δίνει το όνομα της «μητέρας του Χαμπλ» Nancy Grace Roman στο καινούριο της τηλεσκόπιο

Τι είναι το τηλεσκόπιο Roman Space;

Το Τηλεσκόπιο Roman Space θα είναι ένα παρατηρητήριο της NASA που έχει σχεδιαστεί για τη διευθέτηση βασικών ερωτήσεων στους τομείς της σκοτεινής ενέργειας, των εξωπλανητών και της αστροφυσικής υπέρυθρης ακτινοβολίας. Το τηλεσκόπιο έχει έναν κύριο καθρέφτη διαμέτρου 2,4 μέτρων και έχει το ίδιο μέγεθος με τον κύριο καθρέφτη του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble. Το Roman Space Telescope έχει σχεδιαστεί για να έχει δύο όργανα, το Όργανο Ευρείας Πεδίας και ένα Τεχνολογικής Επίδειξης Coronagraph Instrument. Το Wide Field Instrument θα έχει οπτικό πεδίο που είναι 100 φορές μεγαλύτερο από το υπέρυθρο όργανο Hubble, επιτρέποντάς του να συλλάβει περισσότερο τμήμα από τον ουρανό με λιγότερο χρόνο παρατήρησης. Το Coronagraph Instrument θα εκτελεί απεικόνιση υψηλής αντίθεσης και φασματοσκοπία μεμονωμένων κοντινών εξωπλανητών.

Το έργο WFIRST πέρασε ένα κρίσιμο προγραμματικό και τεχνικό ορόσημο τον Φεβρουάριο, δίνοντας στην αποστολή το επίσημο πράσινο φως για να ξεκινήσει η ανάπτυξη και δοκιμή υλικού. Με το πέρασμα αυτού του τελευταίου βασικού ορόσημου, η ομάδα θα αρχίσει να ολοκληρώνει το σχεδιασμό της αποστολής, κατασκευάζοντας μηχανικές δοκιμές και μοντέλα για να διασφαλίσει ότι ο σχεδιασμός θα διατηρηθεί υπό τις ακραίες συνθήκες κατά την εκτόξευση και ενώ βρίσκεται στο διάστημα.

Ο νόμος περί ενοποιημένων πιστώσεων για το οικονομικό έτος 2020 της NASA χρηματοδοτεί το πρόγραμμα WFIRST έως το Σεπτέμβριο του 2020. Δεν περιλαμβάνεται στο αίτημα προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2021, καθώς η διοίκηση θέλει να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.

Πηγή: NASA

Φωτογραφία: NASA

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...