Η Βρετανία δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των «ασφαλών χωρών» για διακοπές στην Ελλάδα

Η Βρετανία δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των «ασφαλών χωρών» για διακοπές στην Ελλάδα
Αμμόλοφοι Καβάλας

Η Ελλάδα μπορεί να είναι ψηλά στη λίστα των προορισμών για τις καλοκαιρινές διακοπές πολλών ανθρώπων, αλλά για τους Βρετανούς που ονειρεύονται να ξεφύγουν, η χώρα θα είναι εκτός εμβέλειας για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμπεριλήφθηκε σε μια λίστα με 29 χώρες που κυκλοφόρησε από την Αθήνα την Παρασκευή 29 Μαΐου. Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται χώρες οι οποίες ταιριάζουν με ένα «επιδημιολογικό προφίλ» που καθιστά τα ταξίδια από αυτές σχετικά ασφαλή.

Άτομα από ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, της Αυστρίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας -που, όπως η Ελλάδα, έχουν διατηρήσει τα ποσοστά μόλυνσης και τα θύματα χαμηλά- θα επιτρέπεται να επισκέπτονται την Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου.

Και από πιο μακριά όπως οι κάτοικοι της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας επίσης ότι μπορούν να την επισκεφθούν.

Ωστόσο, το επιδημιολογικό προφίλ «δυστυχώς» δεν ισχύει για τη Βρετανία, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, γνωρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Ελλάδας. Πέρυσι, περίπου 4 εκατομμύρια Βρετανοί ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με τους περισσότερους να κατευθύνονται στο εκτεταμένο αρχιπέλαγος, το οποίο παρέμεινε εξαιρετικά χωρίς Covid.

Ένας εξέχων επισκέπτης ήταν ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει μείνει συχνά στη βίλα που κατέχει ο πατέρας του στο Πήλιο.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Αθήνας, που θεωρήθηκε ότι χειρίστηκε με επιτυχία την πανδημία, εφάρμοσε δρακόντιους περιορισμούς από νωρίς, μπαίνοντας στο lockdown προτού η χώρα καταγράψει τονπρώτο θάνατο από τον κορονοϊό. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει καταγράψει λιγότερες από 3.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού και αριθμό θανάτων 175.

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι και από τις 29 χώρες θα μπορούν να πετάξουν είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη από τα μέσα Ιουνίου.

Ανέφερε ότι «δείγματα δοκιμών θα διεξαχθούν σε επισκέπτες από τις (καταχωρημένες) χώρες. Για όλες τις άλλες χώρες, οι ισχύοντες κανονισμοί εξακολουθούν να υπάρχουν».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο κατάλογος είναι υπό συνεχή επανεξέταση και πιθανότατα θα επεκταθεί τη στιγμή που θα αποκατασταθούν οι άμεσες διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις με νησιά και άλλους ηπειρωτικούς προορισμούς την 1η Ιουλίου.

Ο τουρισμός είναι η πιο ζωτική βιομηχανία της Ελλάδας, που αντιπροσωπεύει μία στις πέντε θέσεις εργασίας και σχεδόν το 25% της οικονομικής παραγωγής.

Η χώρα αντιμετωπίζει διψήφια ύφεση εάν αποτύχει να σώσει τουλάχιστον μέρος των καλοκαιρινών διακοπών, με περίπου το 65% των ξενοδοχείων να αντιμετωπίζουν την πιθανότητα πτώχευσης εάν δεν προσελκύσουν επισκέπτες. Η Ryanair έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει εκ νέου δρομολόγια προς την Ελλάδα τον Ιούλιο.

Έλληνες αξιωματούχοι που έχουν απογοητευτεί από τον χειρισμό της πανδημίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζουν ότι μέχρι τότε θα μπορέσουν να συμπεριλάβουν το Ηνωμένο Βασίλειο στη νέα τους λίστα.

Πηγή: theguardian.com

Φωτογραφίες: Ηλίας Κοτσιρέας

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Λίγο πιο ελαστικά φαίνεται ότι θα είναι από το Πάσχα που περάσαμε τα φετινά Χριστούγεννα. Στο γιορτινό τραπέζι θα μπορούν...

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο της Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα περιστατικά κορονοϊού από την περιοχή, ενώ υποστηρίζονται και ασθενείς από τη Δράμα και...