14-15 Σεπτεμβρίου 2019 καθιερώνονται ως ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Καβάλα

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ο Δήμος Καβάλας και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας συνδράμουν με σειρά εκδηλώσεων ώστε να αποτίσουν ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων αλλά και των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν στην Σμύρνη αλλά και σε όλη την περιοχή της Ανατολίας. Από τον Δήμο Καβάλας θα δοθεί την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη και τους εκπροσώπους του Συλλόγου Λόγιας, Παραδοσιακής και Βυζαντινής μουσικής “Ρωμανός ο Μελωδός” με θέμα την εκδήλωση μνήμης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στην παραλία της Καβάλας.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου

Πιο αναλυτικά Τα μέλη του συλλόγου «ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Καβάλας, προκειμένου να τιμήσουν τις ψυχές των χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων που σφαγιάστηκαν, βασανίστηκαν και ξεριζώθηκαν από τον Κεμαλικό στρατό στην καταστροφή της Σμύρνης, θα αποτίσουν φόρο τιμής το ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 και ώρα 19:30 στην παραλία της Καβάλας. Ο Δήμος Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου με τα κατηχητικά σχολεία των ενοριών, μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και άλλων σχολείων, μέλη όλων των προσφυγικών συλλόγων της πόλης που έχουν ενημερωθεί, ο σύλλογος Αγίας Βαρβάρας και Πεντακοσίων, ο Πολιτιστικός σύλλογος Δάτου, μαζί με όλους εσάς τους πολίτες, κρατώντας ένα κερί ή μια λαμπάδα στο χέρι, θα συναντηθούμε στην παραλία της Καβάλας, απέναντι από την ταβέρνα ΖΑΦΕΙΡΑ, πρώην τέρμα αστικών λεωφορείων.

Στη συνέχεια τραγουδώντας όλοι μαζί θα κατευθυνθούμε από την οδό
Κουντουριώτου προς τις Καμάρες και από το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, όπου και θα καταλήξουμε. Είναι χρέος μας να συμμετέχουμε όλοι σε εκδηλώσεις μνήμης και τιμής γιατί ο λαός μας… ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ!!!

Σας περιμένουμε με το κεράκι σας, σιωπηλά και κατανυκτικά, όλοι μαζί να θυμηθούμε και να τραγουδήσουμε για τις ψυχές των προσφύγων μας…

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου

Όσον αφορά την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας θα τιμήσει την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος με τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

  • 08:00 Επίσημη Έπαρση Σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας
  • 09:45 Απόδοση Τιμών με μέριμνα της ΧΧΤΘΜ και της Φιλαρμονικής του Δήμου Καβάλας
  • 10:00 Τέλεση Μνημοσύνου μετά την Θεία Λειτουργία, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στεφάνου. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», κα ΣοφίαΤσίγκου.
  • 10:30 Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης Καβάλας, από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον Στρατηγό Διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, τον Δήμαρχο Καβάλας, τον Αντιπρόεδρο ΔΙ.ΠΑ.Ε., τον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας, τον Διοικητή της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καβάλας, Προέδρους Παραρτημάτων Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, Προέδρους Αναπηρικών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, Εκπροσώπους Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Νήσων Βορείου Αιγαίου, τον Πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, τους Προέδρους των Αντιστασιακών Οργανώσεων, Προσφυγικών Σωματείων, Οργανώσεων των γυναικών και Πολιτιστικών Συλλόγων. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων, και θα πραγματοποιηθεί η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
  • 18:50 Υποστολή Σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας

Ταυτόχρονα η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ανακοίνωσε τον:

  • Γενικό Σημαιοστολισμό όλων των Δημοσίων Καταστημάτων, Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών, Οργανισμών, οικιών και ιδιωτικών καταστημάτων από τις 08:00 της 15ης Σεπτεμβρίου έως και την δύση του ηλίου της ίδιας μέρας
  • Φωταγώγηση του Φρουρίου της πόλης και όλων των Δημοσίων Καταστημάτων, Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών, Οργανισμών από τις 08:00 της 15ης Σεπτεμβρίου έως και την δύση του ηλίου

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Λίγο πιο ελαστικά φαίνεται ότι θα είναι από το Πάσχα που περάσαμε τα φετινά Χριστούγεννα. Στο γιορτινό τραπέζι θα μπορούν...

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο της Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα περιστατικά κορονοϊού από την περιοχή, ενώ υποστηρίζονται και ασθενείς από τη Δράμα και...