Και μετά το lockdown τι;

Και μετά το lockdown τι; Στην ιστορία του ανθρώπου υπάρχουν πολλές στιγμές που έχει φτάσει στα όρια του. Στιγμές που μένουν χαραγμένες σε όσους ζουν την συγκεκριμένη περίοδο αλλά και ξεχασμένες από τις μεταγενέστερες γενιές. Μέχρι να έρθει η επόμενη δύσκολη στιγμή και να ξαναθυμηθεί ο άνθρωπος τα προηγούμενα, αλλά και να φοβηθεί για τα επερχόμενα.

Διδασκόμενοι από το παρελθόν

Στην ιστορία έχουν συμβεί πολλές πανδημίες. Ο Μάυρος Θάνατος του 14ου αιώνα σκότωσε πάνω από 150εκ ανθρώπους στην Ευρώπη στην Ασία και την Αφρική αφήνοντας το στίγμα της για πολλά χρόνια. Η μεγάλη απώλεια πληθυσμού προκάλεσε αναδιοργάνωση της κοινωνίας, ερημοποίηση πολλών περιοχών, ενώ πολύ αργότερα η ιστορία έμελλε να αποβεί θετική. Οι μισθοί στις πόλεις ανέβηκαν, ενώ η αγορά για αγροτικές μισθώσεις κατέρρεε. Μετά τον Μαύρο Θάνατο άρχισε να ανατέλλει μία νέα εποχή που έβαλε τις βάσεις για την επερχόμενη αναγέννηση, μία αναγέννηση που άλλαξε τον κόσμο αλλά ήρθε μετά από την χειρότερη ίσως πανδημία στην ιστορία.

Και μετά το lockdown τι;
Θάβοντας θύματα του Μαύρου Θανάτου

Ο λοιμός των Αθηνών εμφανίστηκε στην πόλη κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου (430 π.Χ). Αποδεκάτισε χιλιάδες ανθρώπους ενώ και ο ίδιος ο Περικλής έχασε την ζωή του από την ασθένεια. Οι φλόγες που απανθράκωναν τους ανθρώπους έκαιγαν για μέρες και εβδομάδες. Μακροπρόθεσμα ο λοιμός έγειρε την πλάστιγκα υπέρ των Σπαρτιατών για την τελική τους νίκη. Μία νίκη όμως που άφησε και τις δύο Ελληνικές πόλεις – κράτη αποδυναμωμένες και ευάλωτες.

Και μετά το lockdown τι;
Ανακατασκευή του προσώπου της Μύρτιδος, ενός εντεκάχρονου κοριτσιού που πέθανε κατά το λοιμό και το κρανίο της βρέθηκε στον ομαδικό τάφο του Κεραμεικού κατά τις εργασίες κατασκευής του Μετρό Αθηνών. Φωτογραφία του Tilemahos Efthimiadis – https://www.flickr.com/photos/telemax/5042093759/, CC BY-SA 2.0

Η Ισπανική γρίπη είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη πανδημία και συντάραξε τον κόσμο που βρισκόταν ακόμα στο τέλος της δίνης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1918). Μπορεί να ακολούθησαν ακόμα δύο μεγάλες πανδημίες αυτή του 1957 και του 1968 αλλά η Ισπανική γρίπη θεωρείτε πως αφαίρεσε την ζωή έως και 40εκ ανθρώπων, ενώ οι υπόλοιπες δύο που ακολούθησαν 6εκ ανθρώπων. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την αντιμετώπισή της γρίπης που και στην σημερινή πανδημία εφαρμόζονται όπως η αποστασιωποίηση και η χρήση μάσκας, Μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη και η Φιλαδέλφεια, ουσιαστικά παρέλυσαν προσωρινά καθώς είχαν αρρωστήσει πολλοί κάτοικοι. Όπως συμβαίνει και τώρα σε αρκετές χώρες του πλανήτη, επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, ακυρώθηκαν αθλητικές συναντήσεις και δημόσιες συναθροίσεις για να σταματήσει η διασπορά του ιού της γρίπης. Το κακό είναι πως πολλές κυβερνήσεις στο αρχικό στάδιο είχαν αποκρύψει το μέγεθος της εξάπλωσης.

Και μετά το lockdown τι;

Οι οικονομικές συνέπειες εκείνης της πανδημίας περιλάμβαναν σημαντικές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, αλλά και αυξανόμενη χρήση των κρατικών συστημάτων Πρόνοιας.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της ασθένειας αποδείχθηκαν τρομακτικές. Όπως έδειξαν έρευνες, το μορφωτικό επίπεδο της γενιάς που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία της ισπανικής γρίπης ήταν χαμηλό, πολλοί εξ’ αυτών αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα υγείας, τα εισοδήματα τους ήταν χαμηλότερα, όπως και το κοινωνικο-οικονομικό τους στάτους σε σύγκριση με εκείνους που γεννήθηκαν λίγο πριν ή μετά την πανδημία. Η φτώχεια είχε σαν αποτέλεσμα να έρθουν στην εξουσία ολοκληρωτικά καθεστώτα που λίγα χρόνια αργότερα έφεραν την ανθρωπότητα στο ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Και μετά το lockdown τι;

Το σήμερα

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού έχει ακόμα στις ζωές μας και θα έχει για τα επόμενα χρόνια ορατά τα αποτελέσματά του. Με την πανδημία έκλεισαν σύνορα, πάρθηκαν μέτρα αποστασιοποίησης, ενώ είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που επιβλήθηκε ολοκληρωτικό lockdown σε παγκόσμια κλίμακα. Χιλιάδες θάνατοι έχουν αποφευχθεί με τα μέτρα αυτά αλλά χιλιάδες συνάνθρωποί μας έχουν χάσει ταυτόχρονα την ζωή τους. Σε πολλές χώρες τα συστήματα υγείας έφτασαν στο όριο τους και μερικά από αυτά δεν άντεξαν τον συνεχή και αυξανόμενο ρυθμό των ανθρώπων που είχαν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης.

Η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Αγγλία είναι μερικά παραδείγματα μόνο, του ανθρώπινου πόνου και των μεγάλων απωλειών σε ανθρώπινες ζωές που έφερε ο κορονοϊός. Η οικονομική κρίση σε πολλές από τις χώρες αυτές έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα, ενώ η καθυστέρηση στην λήψη μέτρων θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Ευτυχώς η επιστήμη, οι τεχνολογικές ιατρικές ανακαλύψεις, αλλά και τα συστήματα υγείας δεν έχουν καμμία σχέση με την εποχή που πέρασε ο κόσμος τις παλιότερες πανδημίες και συνεισέφεραν ακόμα και χωρίς φάρμακο και χωρίς εμβόλιο στο να σωθούν άνθρωποι.

Η καραντίνα έχει φέρει αποτελέσματα στην υγεία μας. Ο κόσμος ακολούθησε τις οδηγίες, ενώ ακόμα και μέσα ακόμα και από τις υπερβολλές των ΜΜΕ δόθηκε το στίγμα του πρέπει να Μείνουμε Σπίτι. Τώρα πλησιάζει στο τέλος της καθώς από τον Μάιο θα αρχίσουμε να επανερχόμαστε σε μία καθημερινότητα. Στην νέα καθημερινότητα που θα έρθει -γιατί όλα μην γελιόμαστε θα είναι διαφορετικά από πριν- θα έχει πολλά νέα στοιχεία που ακόμα και οι ίδιοι οι ιθύνοντες δεν γνωρίζουν πως θα λειτουργήσουν στην πράξη.

Και μετά το lockdown τι;
Και μετά το lockdown τι;

Η καραντίνα όμως στον οικονομικό τομέα έχει ολέθρια αποτελέσματα. Πολλοί τομείς της οικονομικής δραστηριότητας έχουν παγώσει, ακόμα και μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες έχουν έρθει στα όρια τους, οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρέυσει, οι φόβοι για το αν θα τα καταφέρει ο κάθε μικρός επιχειρηματίας έχουν θεριέψει. Ακόμα και στο γεωπολιτικό πεδίο υπάρχουν ήδη ανακαταράξεις, βλέπε ΗΠΑ – Κίνα, βλέπε Ε.Ε και χωρισμός ήδη σε “στρατόπεδα” ένα των Βόρειων χωρών και ένα των Νότιων χωρών.

Μετά το lockdown τι;

Ας ξεκινήσουμε με το προφανές. Η πανδημία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιστρέψει με ένα δεύτερο κύμα. Καμμία πανδημία ή λοιμός ή ιός όποτε και να ήρθε στην ιστορία δεν έμεινε σε ένα κύμα. Ο μάυρος θάνατος είχε ολέθρια αποτελέσματα για χρόνια, ο λοιμός των Αθηνών έκανε την εμφάνισή του στην Αθήνα το 430 π.Χ και επανήθλε δύο φορές ακόμα σε διάστημα 5 ετών. Η Ισπανική γρίπη εκδηλώθηκε το 1918 και επανήθλε το 1919 εξίσου καταστροφική. Ακόμα και οι “ξεχασμένες” πανδημίες του 1957 και του 1968 είχαν δεύτερο κύμα με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.
Άρα πρέπει να προετοιμαστούν οι κυβερνήσεις για το πιθανότερο σενάριο που είναι το δεύτερο κύμα, όσο αργήσει βέβαια τόσο πιο πολλά όπλα θα έχουμε στην φαρέτρα της αντιμετώπισης του ιού. Η επιστημονική κοινότητα μας αναφέρει πως είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν κάποια νέα φάρμακα που θα προσφέρουν προστασία ή θα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο του θανάτου, επίσης μας αναφέρει πως το εμβόλιο θα αργήσει και το νωρίτερο είναι να το δούμε προς τα τέλη του 2021.

Η οικονομία θα έρθει σε ύφεση και το πόσο θα είναι αυτή δεν γνωρίζει κανείς. Εδώ στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια ύφεσης που έχει χαθεί το 25% του ΑΕΠ τώρα έρχεται ακόμα ένα ακόμα βαθύ υφεσιακό έτος. Η ΤτΕ το υπολογίζει στο 4%, με τα δεδομένα να είναι αρκετά αισιόδοξα κατά την γνώμη μας. Περιλαμβάνουν την επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να συμβεί τίποτα παραπέρα, κανένα νέο συμβάν.

Το στοίχημα είναι να μην υπάρξει φτωχοποίηση, και δεν το βλέπουμε ούτε με αριστερά ούτε με δεξιά γυαλιά αυτό που έρχεται γιατί μας αφορά όλους και όλοι θα κριθούν στο πως θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση που χτυπάει την πόρτα μας και θα έρθει είτε την ανοίξουμε είτε όχι. Αν υπάρξουν εικόνες πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αν υπάρξουν εικόνες επιθετικών πολιτικών ενάντια σε χτυπημένους από τον ιό ανθρώπους, σε ανθρώπους που έχουν χάσει χρόνια την δουλειά τους ή το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας, αν αφεθούν ομάδες ανθρώπων στην τύχη τους, η χώρα μας θα θυμίζει ακροβάτη που περπατάει σε σχοινί χωρίς δίχτυ ασφαλείας από κάτω. Θα θυμίζει κάποιον που σου σώζει την ζωή αλλά μετά σε αφήνει να καταστραφείς αργά και βασανιστικά έχοντας σε σε μία είδους αλλιώτικη φυλακή.

περί οικονομίας

Είναι ώρα για ριζικές αποφάσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και για όλο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όλο και πληθαίνουν οι φωνές πως από το πως θα αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα θα εξαρτηθεί το μέλλον της Ε.Ε. ως οντότητα. Για πολλούς η Ευρώπη καθυστερεί και ίσως αυτή η καθυστέρηση να έχει ολέθρια αποτελέσματα, για άλλους η Ευρώπη πάντα λειτουργεί με ρυθμούς πιο αργούς και πάντα βρίσκει λύση. Ήδη έχουμε ακούσει για τρισεκατομμύρια ευρώ, αλλά περιμένει ο κάθε πολίτης και η κάθε επιχείρηση να έρθουν αυτά τα λεφτά στην επιχείρησή του, ο κόσμος δεν θέλει να ακούει άλλο για τσιφλίκια και δεκανίκια του παρελθόντος, έχει πια αλλάξει η ζωή του. Έχουμε ακούσει επίσης για κορονο-ομόλογα, έχουμε ακούσει για δάνεια.

Είναι η λύση τα δάνεια όμως; ειδικά σε χώρες χρεωμένες και με πολίτες ήδη χρεωμένους, με εταιρίες στο χείλος του κλεισίματος ένα δάνειο θα είναι η λύση στο πρόβλημά της; και όταν έρθει το δεύτερο κύμα και ξανακλείσει η επιχείρηση και αναγκαστικά μπει πάλι ο κόσμος σε καραντίνα, όταν έρθει ο χειμώνας και πέσουν δύο πανδημίες μαζί γιατί και η γρίπη θερίζει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές τι θα γίνει; Είναι τρελό σενάριο αυτό ή είναι μέσα στον ερχόμενο καιρό.

Μην ξεχνάμε πως το τελευταίο δίμηνο τα χρέη των επιχειρήσεων έχουν μετατεθεί για πιο μετά, ένα ρευστό πιο μετά που ανα πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και τον όποιο σχεδιασμό.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα ζητάει επίσημα κορονο-ομόλογα και επιδοτήσεις αντί για δάνεια. Κατ’ εμάς στον σωστό δρόμο είναι οι αιτιάσεις της αλλά σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο των βόρειων κρατών τι θα ακολουθήσει; Ευτυχώς σε αυτό το δρόμο δεν είμαστε μόνοι μας όπως στην δεκαετή κρίση που πέρασε. Η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο υποστηρίζουν θέσεις παρόμοιες με την χώρα μας. Στο τέλος η Ευρώπη πάντα καταφέρνει και φτάνει σε συμβιβασμούς, απλά τώρα μερικοί συμβιβασμοί είναι επισφαλείς για την συνέχεια και του τι θα μπορεί να ξημερώσει στο προσεχές μέλλον.

περί τουρισμού

Ο τουριστικός κλάδος κακά τα ψέματα δεν σώζει την παρτίδα την φετεινή χρονιά. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο γιατί δεν γνωρίζουμε πότε θα εκκλείψει το πρώτο κύμα του ιού και δεν γνωρίζουμε το αν προλαβαίνει το σύστημα να αναδιοργανώθει σύμφωνα με τους καινούργιους κανόνες που θα θεσπίσουν οι ειδικοί. Ακούμε για υγειονομικά διαβατήρια στα οποία ασκούνται ήδη αντιδράσεις, ακούμε για μετάθεση της σεζόν. Αλλά πραγματικά ποιο είναι το ποσοστό που είναι διατεθημένο να αφήσει την χώρα του και να ταξιδέψει εκτός. Ίσως ο Βούλγαρος που είναι κοντά και επίσης δεν έχει πολλά κρούσματα θα το επιχειρήσει, αλλά ο Γάλλος, ο Γερμανός, ο Άγγλος θα το σκεφθεί δύο και τρεις φορές. Θα δείξει ο χρόνος και μάλιστα σύντομα.

Πολλά θέματα έρχονται μπροστά μας για να τα αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να υπάρχουν όμως και εναλλακτικά των κύριων σχεδίων ακόμα και εναλλακτικά των εναλλακτικών για να μην πεταχτεί η όλη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα και που έχει φέρει την χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση από όλο τον κόσμο.

Με τα μέτρα που πάρθηκαν ο κόσμος στην Ελλάδα έδειξε έτοιμος να ακολουθήσει και να προασπιστεί το κοινό συμφέρον – βέβαια είχαμε και τους εκατοντάδες νεκρούς στην Ιταλία σε καθημερινή βάση – και να δείξουμε ομοψυχία. Οι καιροί που ξημερώνουν θα είναι πιο δύσκολοι πάντως.

Οι πληροφορίες που έρχονται και μας κατακλύζουν κάθε μέρα είναι χιλιάδες, που για αναλυθούν χρειάζονται τόμους ολόκληρους και σε μία κατάσταση που ακόμα είναι μπροστά μας… να είμαστε γεροί όλοι μας για να μπορούμε να δούμε την κάθε νέα μέρα.

Ηλίας Κοτσιρέας για το Fresh Mag


Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...