Καρέ – Καρέ η επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Κ. Μητσοτάκη στον Έβρο

Λίγο μετά τις 13:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, τον Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Božinović.

Πριν επιβιβαστούν στο ελικόπτερο που τους μετέφερε κατά μήκος των συνόρων μας με την Τουρκία και σε σύντομη συνομηλία που είχε με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών στο αεροδρόμιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας, που όπως τόνισε είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης.

Αμέσως πριν την άφιξη των αξιωματούχων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου ανέβασε εικόνα στο twitter

Ενώ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά την αναχώρηση του ελικοπτέρου ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό

Αποστολή συνοριοφυλάκων και πλοίων από την Εσθονία

Σύμφωνα με την Εσθονική ιστοσελίδα ειδήσεων news.err.ee, η Εσθονία είναι έτοιμη να στείλει δύο περιπολικά πλοία και 20 συνοριοφύλακες στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές πιέσεις από την Τουρκία, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών Mart Helme.

Επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Αστυνομίας και φύλαξης συνόρων Elmar Vaher ανέφερε χαρακτηριστικά: “Δεδομένων των μεταναστευτικών πιέσεων στην Ελλάδα, σήμερα προτείναμε την αποστολή όσο το δυνατόν περισσότερης βοήθειας στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα, τόσο από πλευράς ανθρώπων όσο και πόρων”.

Κουρτς | Επίθεση της Τουρκίας ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς χαρακτήρισε σήμερα «επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας» την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της με την Ευρώπη για να περάσουν πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της και συνέχισε αναφέρωντας: «Ανθρώπινα πλάσματα χρησιμοποιούνται για να ασκηθεί πίεση επί της Ευρώπης»

Στις 15:30 θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στα Μ.Μ.Ε. και εμείς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Στο πλευρό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του νέου κύματος μεταναστών και προσφύγων τάχθηκε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο Φίλιππο Γκράντι κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρουν περισσότερους πόρους και υποστήριξη στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να αντιτωπίσει τις νέες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από τη Συρία και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

«Η Ελλάδα είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ, έτσι η πρωταρχική πηγή στήριξής της είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Φίλιππο Γκράντι. «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα απ’ αυτό. Είναι πολύ ξεκάθαρο».

Ο Φίλιππο Γκράντι κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρουν περισσότερους πόρους και υποστήριξη στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να αντιτωπίσει τις νέες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από τη Συρία και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

Καρέ - Καρέ η επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Κ. Μητσοτάκη στον Έβρο

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και των Ευρωπαίων αξιοματούχων στα Μ.Μ.Ε από τις Καστανιές Έβρου

«Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης».

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε. Η Ελλάδα περιμένει απτή βοήθεια από την Ευρώπη, η οποία δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες υποστήριξης της Ελλάδας στο προσφυγικό. Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε διακινητή μεταναστών. Τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο και τα μηνύματα των διακινητών το αποδεικνύουν. Αντιδρούμε με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πρόβλημα πρώτου μεγέθους. Οι απειλές του κυρίου Ερντογάν δεν πέρασαν, προσέκρουσαν στο φρόνημα των Ελλήνων».

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της. Αλλά η αλληλεγγύη πρέπει να αποδεικνύεται και προς τους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα και δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου. Ένιωσα χαρά και υπερηφάνεια δίπλα στους ανθρώπους που υπηρετούν εδώ. Η Ελλάδα και η Ευρώπη, δεν εκβιάζονται, συζητούν. Τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ δήλωσε: «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι καίριας σημασίας για το μέλλον της ΕΕ. Η παρουσία μας είναι ένα μήνυμα. Είμαστε μαζί γιατί η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας. Είναι σημαντικό να γίνουν όλες οι δυνατές προσπαθειες για μια πολιτική λύση για τη Συρία».

Στην συνέχεια η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε «Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Οι δικές σας ανησυχίες είναι και δικές μας ανησυχίες. Είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στις ελληνικές αρχές. Η Frontex θα ενεργοποιήσει μέσα σε μια επιχείρηση Rapid. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος της Ελλάδας, για παροχή σκηνών, υποδομής κα. Θα παρέχουμε κάθε απαραίτητη υποστηριξη. Ειναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μόνη της. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς».

Ο Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι παίρνοντας το λόγο ευχαρίστησε την χώρα μας. «Να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα, στους Έλληνες πολίτες που προσπάθησαν τόσο καιρό να προστατεύσουν ανθρώπους. Και να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συνδιαλαγούμε και ότι πρέπει να σεβαστεί συμφωνίες».

Φωτογραφίες: Γ.τ.Π. Παπαμήτσος Δημήτρης | Intime News Παπανίκος Γιάννης

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...