Κορονοϊός | Πόσο χρόνο ζει ο ιός στις επιφάνειες;

Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους μας και σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε ακόμα τον ακριβή χρόνο που χρειάζεται για να νιώθουμε ασφαλείς.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, ο ιός που προκαλεί τον Covid-19, μπορεί να ζει στον αέρα και στις επιφάνειες μεταξύ αρκετών ωρών και αρκετών ημερών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο νέος κορονοϊός είναι βιώσιμος ως και 72 ώρες πάνω σε πλαστικά, 48 ώρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, 24 ώρες σε χαρτόνι και 4 ώρες σε χαλκό. Επίσης πολύ σημαντικό είναι πως είναι ανιχνεύσιμο στον αέρα για τρεις ώρες. 

Η Κάρολιν Ματσάμερ, καθηγήτρια της κυτταρικής βιολογίας, της οποίας το εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins έχει μελετήσει τη βασική βιολογία των κορονοϊών για χρόνια, έδωσε απαντήσεις για τα ευρήματά της, που αναμφίβολα ενδιαφέρουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να προστατευτούν και να μη νοσήσουν.

Πλαστικό

Όπως ανέφερε η ίδια, ο ιός μπορεί να επιζήσει σε πλαστικό για 72 ώρες, κάτι που ακούγεται πραγματικά τρομακτικό. Το μοναδικό ευχάριστο αν μπορούμε να το πούμε έτσι είναι η ποσότητα του ιού που παραμένει πάνω στο πλαστικό. Είναι λιγότερο από το 0,1% του αρχικού υλικού του ιού. Η μόλυνση είναι θεωρητικά δυνατή αλλά είναι απίθανη στα επίπεδα που απομένουν μετά από μερικές ημέρες και οι άνθρωποι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. 

Προστασία

Αναφορικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, γνωρίζοντας ότι ο ιός που προκαλεί το COVID-19 ζει σε επιφάνειες, η απάντηση είναι πως είναι πιο πιθανό να πιάσουμε τη λοίμωξη από τον αέρα, αν βρισκόμαστε δίπλα σε κάποιον που έχει προσβληθεί από μια επιφάνεια. Η καθαριότητα των επιφανειών με απολυμαντικό ή σαπούνι είναι πολύ αποτελεσματική, διότι όταν η λιπαρή επιφανειακή επικάλυψη του ιού είναι απενεργοποιημένη, δεν υπάρχει τρόπος με τον οποίο ο ιός μπορεί να μολύνει ένα κύτταρο ξενιστή.

Οδηγίες

Οι οδηγίες σχετικά με τον τρόπο προστασίας του εαυτού μας περιλαμβάνουν: Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή πολλοί άνθρωποι. Αυτά περιλαμβάνουν τραπέζια, πόμολα, διακόπτες φώτων, πάγκους, λαβές, γραφεία, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, τουαλέτες, βρύσες και νεροχύτες. Αποφύγετε να αγγίζετε τις επιφάνειες υψηλής επαφής στο κοινό. Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα αμέσως μόλις επιστρέψετε από ένα δημόσιο χώρο, όπως η τράπεζα ή το μπακάλικο. Όταν βρίσκεστε σε ένα δημόσιο χώρο, βάλτε απόσταση έξι ποδιών ανάμεσα στον εαυτό σας και τους άλλους. Το σημαντικότερο είναι να μείνετε στο σπίτι αν είστε άρρωστος και επικοινωνήστε με το γιατρό σας. 

Υπήρξαν εικασίες ότι μόλις φτάσει η καλοκαιρινή περίοδος και ο καιρός ζεσταίνεται, ο ιός δεν θα επιβιώσει, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα αν αυτό είναι αλήθεια.

Μήπως ο καιρός ή η εσωτερική θερμοκρασία επηρεάζει την επιβίωση του ιού στις επιφάνειες;

“Δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε για τον άλλο. Η βιωσιμότητα του ιού σε έκθεση σε θερμότητα ή κρύο δεν έχει μελετηθεί. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δείχνει ότι η μελέτη της New England Journal of Medicine πραγματοποιήθηκε περίπου σε θερμοκρασία δωματίου, 21-23 βαθμούς Κελσίου”, ανέφερε η κα. Ματσάμερ.

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...