Κορωνοϊός | Προβληματισμός για τη Θεία Κοινωνία – Τι λένε μητροπολίτες, επιστήμονες και πολιτικοί

Προβληματισμό έχει προκαλέσει σε επιστημονικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο εάν ο κορωνοϊός μεταδίδεται από την Θεία Κοινωνία. Η εκκλησία «λέει» ότι δεν κινδυνεύουμε. Διχασμένοι είναι επιστήμονες και πολιτικοί.

Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου, Στέφανος

«Ο πανικός προκαλεί πρωτόγνωρες αντιδράσεις και δε χρειάζεται να υπάρχει. Επειδή το διαδίκτυο είναι αυτό που δίνει τις περισσότερες πληροφορίες, ο μεγαλύτερος σε ηλικία κόσμος δεν το βλέπει. Φυσικά και δεν κλείσαμε το «Προκόπειο Ίδρυμα» για τις επισκέψεις, γιατί το θεωρούμε λάθος. Απλά δεν χρειάζονται εναγκαλισμοί και ασπασμοί για να είναι όλοι ασφαλείς. Όσοι για τη λήψη της Θείας Κοινωνίας, για την οποία λένε πολλοί πως μπορείς να κολλήσεις λαμβάνοντάς την από το ίδιο κουταλάκι, να πω πως τόσα χρόνια οι ιερείς που κοινωνούσαν αρρώστους στο Σανατόριο δεν κόλλησαν καμία ασθένεια. Όλα όσα ακούγονται είναι ανεδαφικά. Ο τόπος μας πρέπει να μπει σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση και την ενημέρωση», τόνισε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης ΦΝΘ στην σύσκεψη για μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού, στο δημαρχιακό μέγαρο Καβάλας.

Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ

«Δεν κινδυνεύουμε από τη Θεία Κοινωνία. Είναι καθαρά θέμα πίστης και μεταφυσικής αναγωγής. Είναι δυνατόν από τη μετοχή στη Θεία Κοινωνία να προκύψει ψυχοσωματική ασθένεια; Όποιος προσέρχεται στη Θεία Κοινωνία προσέρχεται στον Θεό, που έχει τη δύναμη να θεραπεύει. Δεν χρειάζεται να κοινωνήσει κάποιος, αν δεν έχει αυτή την πίστη, ότι πρόκειται για το αίμα και το σώμα του Χριστού. Αυτό δεν μπορεί να είναι αιτία ασθένειας και να μεταδίδει κάποιο μικρόβιο», δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ενώ έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν, φέρνοντας ως παράδειγμα εκπροσώπους της Εκκλησίας που διακονούσαν στη Σπιναλόγκα και όπως είπε «δεν είχε προσβληθεί κανείς».

Κορωνοϊός | Προβληματισμός για τη Θεία Κοινωνία – Τι λένε μητροπολίτες, επιστήμονες και πολιτικοί

Λοιμωξιολόγος Ελ. Γιαμαρέλλου: «Εγώ θα κοινωνήσω»

«Ανήκω σε αυτούς που θα πήγαιναν στην εκκλησία αλλά θα πρότεινα σε άτομα άνω των 65 ετών που έχουν καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη, προβλήματα με τα νεφρά ή σε ανοσοκαταστολή, μέχρι να εξελιχθεί η ιστορία και να μην έχει γίνει διασπορά κρουσμάτων, να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από το σπίτι τους από την τηλεόραση. Η θεία κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη θεία κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κλπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο, τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου.

Στην ερώτηση αν θα κοινωνούσε στην περίπτωση που στη θεία κοινωνία ο προηγούμενος πιστός είναι προσβεβλημένος από τον κορονοϊό, η κ. Γιαμαρέλλου απάντησε ότι «θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω, όταν συμμετέχω σε ένα τέτοιο μεγάλο μυστήριο. Σας λέω αυτό που θα κάνω για τον εαυτό μου και το πιστεύω για όλους».

Ηλίας Μόσιαλος – πρ. τμήματος πολιτικής υγείας του London School of Economics  

«Οι πιστοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν πρέπει να πάνε στην Εκκλησία. Να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία από το σπίτι τους» δήλωσε χθες στην εκπομπή 10 με την Όλγα Τρέμη, ο πρόεδρος του τμήματος πολιτικής υγείας του London School of Economics , Ηλίας Μόσιαλος.

Κορωνοϊός | Προβληματισμός για τη Θεία Κοινωνία – Τι λένε μητροπολίτες, επιστήμονες και πολιτικοί

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Τσίπρας: Να πάρει μέτρα η εκκλησία όπως και σε άλλες χώρες

«Πρέπει να γίνει και μια σύσταση στον ΕΟΔΥ, ώστε να σταματήσει άμεσα αυτήν την αντιεπιστημονική, αναχρονιστική και εν τέλει επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, θέση και στάση σε σχέση με τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρει και η εκκλησία, όπως αντίστοιχα ελήφθησαν σε άλλες χώρες καθολικές και ορθόδοξες σε σχέση με τη Θεία Κοινωνία», είχε πεί ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παύλος Πολάκης: «Χριστιανοταλιμπανισμός»

«Είδα τον παλιό μου συμμαθητή τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή οικονομικών Υγείας, που μάσαγε τα λόγια του αν μεταδίδεται από μετάληψη. Έλεος! Φοβάται μην του πουν κουβέντα οι παπάδες» δήλωσε ο Παύλος Πολάκης.

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...