Μάρκος Δέμπας: Σχεδιάζουμε το “Απόστολος Μαρδύρης” να αξιοποιηθεί περισσότερο στην διάρκεια του έτους!

Είναι μαζί μας σε μια πρώτη επαφή με το περιοδικό μας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας Κος Μάρκος Δέμπας όπου και τον ρωτήσουμε για την Kavala Expo η οποία διοργανώνεται για 27 χρόνια, και όχι μόνο!
Καλώς ήρθες Μάρκο, και σε ευχαριστούμε για την αποδοχή του αιτήματός μας στο περιοδικό μας, εμείς θέλουμε να σου ευχηθούμε κατ’ αρχάς καλή συνέχεια στο έργο σου, σε μια περίοδο που το έχει ανάγκη η πόλη και η περιοχή μας γενικότερα.

Για 27η χρονιά από τις 27-30 Σεπτεμβρίου η Καβάλα «γιορτάσε» την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια. Τελικά τι είναι για τον Καβαλιώτη και όχι μόνο επιχειρηματία αυτή η έκθεση;

Θεωρώ ότι για τον Καβαλιώτη επιχειρηματία αλλά και το επισκέπτη της έκθεσης, η Kavala Expo που εδώ και 27 χρόνια είναι συνεχώς στο προσκήνιο, είναι μία έκθεση που την έχουμε βάλει όλοι μας στην ατζέντα και στο πρόγραμμά μας και αποτελεί μίας από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του επιμελητηρίου Καβάλας. Είναι ένα σημείο συνάντησης, ένα σημείο αναφοράς, ένα σημείο όπου πλέον επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και από όλη την χώρα αλλά και το εξωτερικό και καταναλωτές έχουν την δυνατότητα για τέσσερις ημέρες να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, προβληματισμούς, να δούνε προϊόντα, υπηρεσίες, αλλά και να συνάψουν συμφωνίες.

Το νόημα αυτής της έκθεσης, είναι η σύζευξη των επιχειρήσεων μας, των επιχειρηματιών μας αφενός μεταξύ τους, αφετέρου με τους καταναλωτές. Εφόσον επιτυγχάνεται αυτός ο σκοπός, το πρόσημο είναι θετικό και μπορούμε να λέμε ότι βοηθήσαμε τις επιχειρήσεις μας όπου κατά εκατοντάδες, όπως και φέτος συμμετείχαν στην Kavala Expo 2019.

Όπως κάθε έκθεση έτσι και η Kavala Expo καθώς περνούν τα χρόνια εξελίσσεται, αναδιοργανώνεται. Ποια είναι τα νέα στοιχεία που έχουν εισέλθει την περίοδο που είστε εσείς πρόεδρος του επιμελητηρίου και ποια στοιχεία θα θέλατε να εισέλθουν στο μέλλον;

Προσπαθούμε στην έκθεση μας κατ’ αρχάς να δώσουμε μία διεθνή οντότητα, μέσα από την συμμετοχή ξένων επιχειρηματικών αποστολών αλλά και επιμελητηρίων από τις βαλκανικές χώρες και όχι μόνο. Σιγά –σιγά με αυτό τον τρόπο φεύγουμε από το καθαρά τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο και χτίζουμε αυτό το διεθνή χαρακτήρα.

Για την φετινή έκθεση, είχαμε πολύ σημαντικές αποστολές από την Τουρκία, την Βουλγαρία, την Σερβία και φυσικά από την χώρα μας και δημιουργήσαμε το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο έλαβε χώρα την δεύτερη μέρα της Kavala Expo (28 Σεπτεμβρίου) όπου και αναλύθηκε για τουλάχιστον ένα δίωρο η επιχειρηματική κατάσταση που επικρατεί στις χώρες και τις περιοχές μας, ενώ ακολουθήσε ένα δίωρο για Β2Β συναντήσεις μεταξύ των επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Kavala Expo φέτος συμμετείχαν πάνω από 80 ξένες επιχειρήσεις και 160 επιχειρήσεις από την περιοχή μας και την χώρα μας γενικότερα.

Markos Dempas 01
Ο τόπος διεξαγωγής της έκθεσης είναι ένας χώρος ιδανικός, με εύκολο πάρκινγκ, άνετους χώρους εσωτερικά, πώς όμως θα μπορούσε το εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» να αξιοποιηθεί και σε άλλες στιγμές του έτους;

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους που έχουμε θέσει. Θα πρέπει ο εκθεσιακός μας χώρος να γίνει ένα ζωντανό κύτταρο, έτσι ώστε να μην είναι μόνο μία έκθεση το χρόνο ή δύο – τρία συνέδρια που λαμβάνουν χώρα σε αυτό.

Για αυτό το λόγο έχουμε θέσει ένα σχεδιασμό και ήδη έχουμε ανακοινώσει για το 2020 είναι η έκθεση αλιείας και αλιευμάτων πανελλήνιας εμβέλειας, με την στήριξη και του πρωθυπουργού Κου Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε βάλει στόχο πέραν της Kavala Expo που είναι θεσμός και δεν πρόκειται να αλλάξει, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με τον τουρισμό και την σύζευξή του με τα τοπικά προϊόντα, αλλά ταυτόχρονα αυτό που μελετάμε και βλέπουμε είναι και η δημιουργία κάποιας θεματικής ενότητας, ενός θεματικού πάρκου που θα το επισκέπτονται μαθητές, αλλά και ενδιαφερόμενοι με συνέπεια ο εκθεσιακός μας χώρος να λειτουργεί πολλές περισσότερες ημέρες το χρόνο.

Ναι θέλουμε να αξιοποιηθεί περισσότερο το Απόστολος Μαρδύρης και τα πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση θα φανούν μέσα στο 2020.

Η έκθεση είναι σχετικά κοντά χρονικά με την ΔΕΘ. Αυτό το γεγονός σίγουρα έχει και θετικές αλλά και ίσως αρνητικές προεκτάσεις. Για να πραγματοποιείτε αυτή την περίοδο σίγουρα υπερισχύουν τα θετικά, μπορείς να μας αναφέρεις τους θετικούς λόγους που διοργανώνεται η Kavala Expo στα τέλη του Σεπτεμβρίου;

Ο χρόνος της έκθεσης πάντα μας προβληματίζει και λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και άλλων εκθέσεων που γίνονται αυτή την περίοδο στην ΔΕΘ, επίσης αυτή την περίοδο γίνονται και διεθνείς εκθέσεις κυρίως τροφίμων και μαρμάρου. Δεν σου κρύβω πως έχουμε χρόνια την σκέψη να μεταφέρουμε την έκθεση νωρίτερα στο τέλος Ιουνίου και συζητείται έντονα αυτό το σενάριο.

Μέχρι τώρα έχει υπερισχύσει αυτή η χρονική περίοδος, όπου είναι μία εποχή που ξεκινάει μία νέα επιχειρηματική season, όπου έχει τελειώσει το καλοκαίρι, όπου υπάρχει ένας απολογισμός και συντονισμός των επόμενων κινήσεων. Θα δούμε όμως το θέμα και μέσα από το πλάνο και τον νέων δραστηριοτήτων που θα αναπτύξουμε και εγώ δεν σας κρύβω πως ο χρόνος που πρέπει να γίνεται η έκθεση είναι υπό συζήτηση και μπορεί να αλλάξει ο χρόνος αυτός διεξαγωγής ίσως και το 2020.

Markos Dempas 02
Η Καβάλα είναι ένα σημείο ευλογημένο, κοντά σε απόσταση ακόμα και οδικώς σε πολλές πρωτεύουσες των Βαλκανίων όπως η Σόφια, το Βελιγράδι, η Κωνσταντινούπολη, η Αθήνα, τα Σκόπια και σε μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, το Μπουργκάς, την Αδριανούπολη και πολλές ακόμα. Πιστεύεις ότι επιχειρηματικά έχει εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες? Και τι χρειάζεται πιστεύεις, αν δεν έχει γίνει αυτό, για να γίνει;

Πράγματι ένα από τα πλεονεκτήματα της Καβάλας είναι ότι γειτνιάζει με πολλες μεγάλες πόλεις και χώρες όπου με λίγες ώρες οδήγησης βρίσκεται στην πόλη. Είναι μία ακτίνα περίπου 400 χιλιομέτρων όπου η προσβασιμότητα είναι πάρα πολύ εύκολη. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα της Καβάλας. Εφόσον ολοκληρωθεί και η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με το δίκτυο, θα το καταστήσει ένα λιμάνι σύγχρονο και εμπορικό κόμβο, υπάρχει το αεροδρόμιο, υπάρχουν οι υποδομές των μικρότερων λιμανιών.

Όλα αυτά κάνουν την Καβάλα ένα ελκυστικό τόπο για προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για τουριστική ανάπτυξη. Αυτό είναι εξάλλου και το μέλημα που πρέπει να έχουμε από εδώ και πέρα. Οι ευκαιρίες υπάρχουν, ενώ κάθε χρονιά δημιουργούνται και νέες. Όσο βοηθάμε στο να έχουμε καλές υποδομές τόσο βοηθάμε τις επιχειρήσεις να πηγαίνουν μπροστά και να δημιουργούν επιχειρηματικές πράξεις.

Και μια τελευταία ερώτηση. Στον κόσμο της επιχειρηματικότητας ο χρόνος είναι πολύτιμος. Κάθε λεπτό μετράει. Μετά από μία κουραστική ημέρα με συναντήσεις, με ταξίδια πολλές φορές, με σωματική και ψυχολογική κούραση, τι είναι αυτό που σε ξεκουράζει και σου δίνει δύναμη για την επόμενη ημέρα;

Το πρόγραμμα είναι αρκετά πιεστικό και κουραστικό. Είναι και το επιμελητήριο όπου πρέπει να δώσεις ψυχή και σώμα, γιατί είναι ένας ζωντανός οργανισμός όπου σε καθημερινή βάση υπάρχουν εξελίξεις, υπάρχουν προβλήματα για τον επιχειρηματία, υπάρχουν θέματα κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά και περιφερειακής. Το επιμελητήριο πρέπει να παράγει και παράγει κάθε ημέρα έργο, θέματα, προτάσεις όπου και πρέπει να αφιερώνεις χρόνο, και έτσι γίνεται.

Από την άλλη επιχειρηματίες είμαστε και εμείς και αναφέρομαι σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου όπου και πρέπει να δώσουμε και στις επιχειρήσεις μας την βάση που χρειάζονται, και εκεί υπάρχει σημαντικός χρόνος που πρέπει να αφιερώσουμε γιατί από εκεί έρχεται και το προς το ζειν για εμάς και την οικογένεια μας, υπάρχει οικογένεια, υπάρχει κοινωνική ζωή, άρα πολλές φορές προσωπικά εγώ λέω ότι 24 ώρες δεν επαρκούν.

Αυτό όμως που με ξεκουράζει είναι οι καλοί φίλοι, οι καλές παρέες, είναι η οικογένεια, είναι το μικρό μου που έχει φτάσει τα έξι του χρόνια, ένα παιδί που μου χαρίζει ζωντάνια και δύναμη. Από εκεί και πέρα και μέσα στα πλαίσια ότι μπορούμε όλα να τα χωρέσουμε σε ένα 24ωρο προσπαθούμε να τα έχουμε όλα σε μία ποσόστωση, λίγο παραπάνω το ένα, λίγο παρακάτω το άλλο, προτεραιότητα είναι επίσης να έχουμε όλοι μας την υγεία μας, να έχουμε ηρεμία στην ζωή μας και εφόσον τα έχουμε αυτά μπορούμε όλα με στόχους και σκοπό να τα πετύχουμε στην ζωή μας.

Θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε σε αυτό το σημείο, που αποδέχτηκες αυτή την συνομιλία μας μαζί σου, από εμάς είναι σίγουρο ότι θα επανερχόμαστε κάθε φορά που κρίνεται απαραίτητο να μιλάμε, γιατί η στήριξη στην επιχειρηματικότητα είναι στήριξη στον τόπο που ζεις.

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Λίγο πιο ελαστικά φαίνεται ότι θα είναι από το Πάσχα που περάσαμε τα φετινά Χριστούγεννα. Στο γιορτινό τραπέζι θα μπορούν...

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο της Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα περιστατικά κορονοϊού από την περιοχή, ενώ υποστηρίζονται και ασθενείς από τη Δράμα και...