Μαθητές από την Καβάλα απογείωσαν τον κουραμπιέ – Μπουκίτσες χωρίς βούτυρο, ζάχαρη, γλουτένη

Μπορεί ένα γλύκισμα όπως ο κουραμπιές, το επίσημο γλυκό της πόλης της Καβάλας, με την παχιά στρώση άχνης, το βούτυρο -και όχι μόνο- να είναι και υγιεινό;

Μπορεί, απαντούν μαθήτριες της Α’ και Β’ τάξης του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, οι οποίες παρασκεύασαν μια παραλλαγή του παραδοσιακού αυτού γλυκίσματος, αντικαθιστώντας πολλά από τα γνωστά συστατικά του.

Ας μάθουμε τον εναλλακτικό και υγιεινό κουραμπιέ από την Καβάλα

Το αποτέλεσμα είναι μια παραλλαγή κουραμπιέ ή αλλιώς ένας εναλλακτικός κουραμπιές με ιδιαίτερη υφή αλλά εξίσου γευστικός και περισσότερο υγιεινός!
Ένα από τα πιο εμβληματικά γλυκά που εδώ και πολλά χρόνια ταυτίστηκε με την Καβάλα και την ιστορία της, ο παραδοσιακός κουραμπιές αμυγδάλου, αποτέλεσε για την ομάδα των μαθητριών μια πραγματική πρόκληση, που στόχο είχε την πλήρη μεταμόρφωσή του και την δημιουργία του:

Μαθητές από την Καβάλα απογείωσαν τον κουραμπιέ - Μπουκίτσες χωρίς βούτυρο, ζάχαρη, γλουτένη

Κουραμπιέ Καβάλας χωρίς γλουτένη

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος επιχειρηματικότητας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων /Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece), στο οποίο συμμετέχει το 6ο Λύκειο Καβάλας, τα παιδιά ασχολήθηκαν με την παρασκευή ενός υγιεινού σνακ και συγκεκριμένα ενός κουραμπιέ, χωρίς όμως βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι και γλουτένη.

Το «στοίχημα» ήταν μεγάλο, αφού τα παιδιά έπρεπε να συνδυάσουν τη γεύση του παραδοσιακού γλυκού με την υγιεινή διατροφή, προκειμένου το σνακ αυτό να μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που είτε δεν θέλουν να λαμβάνουν πολλές θερμίδες, είτε έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Το Πρόγραμμα σε σχολείο της Καβάλας

Η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος Αναστασία Τσακμάκη, καθηγήτρια οικονομικών στο σχολείο, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογράμμισε ότι, μέσα από αυτό το πρόγραμμα, εκτός όλων των άλλων τα παιδιά στοχεύουν στη δημιουργία ενός προϊόντος που θα μπορούσε να παραχθεί από μια μικρή επιχείρηση, έχοντας ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε όλα τα στάδια παράγωγης του.

Σε αυτόν τον εναλλακτικό κουραμπιέ, το λευκό αλεύρι έχει αντικατασταθεί από αλεύρι χαρουπιού, η κλασσική κρυσταλλική ζάχαρη από ζάχαρη καρύδας, το φρέσκο βούτυρο από ελαιόλαδο και μόνο τα καβουρντισμένα αμύγδαλα έμειναν ανεπηρέαστα στη νέα αυτή συνταγή παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός σνακ με ιδιαίτερη υφή, που του δίνει το αλεύρι χαρουπιού και το σκουρόχρωμα χρώμα που θυμίζει σοκολάτα.

Όπως ανέφερε η κ. Τσακμάκη, οι πρώτες δοκιμές του προϊόντος από τα παιδιά του σχολείου δείχνουν ότι το υγιεινό αυτό σνακ, η παραλλαγή κουραμπιέ, θα μπορούσε να κερδίσει τις προτιμήσεις όσων αγαπούν τα γλυκά αλλά θέλουν να τρέφονται και υγιεινά.

Μαθητές από την Καβάλα απογείωσαν τον κουραμπιέ - Μπουκίτσες χωρίς βούτυρο, ζάχαρη, γλουτένη

Οι παρασκευές των κουραμπιέδων παραλλαγής έγιναν σε οικιακές κουζίνες με την εποπτεία τόσο της κ. Τσακμάκη όσο και των άλλων δυο υπεύθυνων καθηγητριών του προγράμματος, της κ. Ανδρονίκης Μόσχου, που διδάσκει οικονομικά και της κ. Βασιλικής Παπαγιάννη, που διδάσκει μαθηματικά.

Η κ. Τσακμάκη υπογραμμίζει επίσης ότι το νέο αυτό προϊόν «διαθέτει όσα κι ένα εμπορικό προϊόν που πωλείται στην αγορά και χρειάζεται ολοκληρωμένο σχεδιασμό προώθησης.

Έτσι, η παραλλαγή κουραμπιέ έχει συσκευασία με όλα τα στοιχεία των συστατικών του, η εταιρεία που το παράγει διαθέτει λογότυπο και βέβαια διαφήμιση για την προώθηση ενός νέου και καινοτόμου προϊόντος· όλα αυτά έχουν υλοποιηθεί από τα παιδιά.

Προερχόμενοι λοιπόν από την Καβάλα, που φημίζεται για το παραδοσιακό γλύκισμα, οι μαθήτριες θέλησαν να ξεκινήσουν το εγχείρημά τους από αυτό και στη συνεχεία να επεκτείνουν την εταιρεία τους και σε άλλους τομείς υγιεινών σνακ».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη χρήση χορηγών, οι όποιοι επιφορτίζονται με την αγορά των συστατικών για την παρασκευή των σνακ, των υλικών συσκευασίας και προώθησης αλλά και της μεταφοράς του προϊόντος.

Και η παρουσίαση του προϊόντος

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομάδα των μαθητριών του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας θα παρουσιάσει το προϊόν της στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, μεθαύριο, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece).

Πρόκειται για έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005. Είναι μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide και υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού στην Ελλάδα.

Μαθητές από την Καβάλα απογείωσαν τον κουραμπιέ - Μπουκίτσες χωρίς βούτυρο, ζάχαρη, γλουτένη

Συγχαρητήρια στην προσπάθεια αυτή από όλους εμάς και ευχόμαστε καλή συνέχεια σε αυτήν!

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ & iefimerida.gr | Οι φωτογραφίες δόθηκαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ από το 6 Λύκειο Καβάλας

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...