Μειωμένη επιθυμία για νέο παιδί από τα νεαρά ζευγάρια στις ημέρες του COVID-19

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και άλλων φορέων, δημοσίευσαν στο περιοδικό γυναικολογίας «Journal of Psychosomatic Obstetrics and Gynecology» μία έρευνα με θέμα: «ο αντίκτυπος της αλλαγής τρόπου ζωής της πανδημίας COVID-19 σε ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας και στην επιθυμία τους για γονιμότητα».

Πραγματοποιήθηκε μια ποσοτική ερευνητική μελέτη συσχέτισης, που βασίστηκε σε μια διαδικτυακή έρευνα, μεταξύ ιταλών ανδρών και γυναικών σε ετεροφυλόφιλες σταθερές σχέσεις, ηλικίας μεταξύ 18 και 46 ετών. Το αυτοδιαχειριζόμενο ερωτηματολόγιο ιταλικής έκδοσης δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας φόρμες Google και δημοσιεύτηκε σε συνομιλίες και κοινωνικά δίκτυα. Η διάθεση των συμμετεχόντων πριν και κατά τη διάρκεια της καραντίνας αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας μια κλίμακα από το 1 έως το 10 (1= χωρίς ευεξία, 10= συνολική ευημερία). Αξιολογήθηκε η ποιότητα ζωής των ζευγαριών και η αναπαραγωγική τους επιθυμία.

Συμπεριλήφθηκαν 1.482 ερωτηθέντες: 944 γυναίκες (63,7%) και 538 άνδρες (36,3%). Βρέθηκε μια σημαντική τάση προς μειωμένες μέσες βαθμολογίες ευεξίας κατά την καραντίνα, σε σύγκριση με πριν, (p <.01). Από το 18,1% των συμμετεχόντων που σχεδίαζαν να αποκτήσουν παιδί πριν από την πανδημία, το 37,3% εγκατέλειψε την πρόθεση, που σχετίζεται με ανησυχίες για μελλοντικές οικονομικές δυσκολίες (58%) και συνέπειες στην εγκυμοσύνη (58%). Από το 81,9% που δεν σκόπευαν να συλλάβουν, το 11,5% αποκάλυψε την επιθυμία για πατρότητα κατά τη διάρκεια της καραντίνας από ό, τι στο παρελθόν (p <.01), που σχετίζεται με τη βούληση για αλλαγή (50%) και την ανάγκη για θετικότητα (40%). Από αυτά το 4,3% προσπάθησαν να μείνουν έγκυες. Στρωματοποιώντας ανά ηλικία, μια τάση προς τις μεγαλύτερες ηλικίες βρέθηκε στην επιθυμία για πατρότητα πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 (p <.05).

Συμπερασματικά, η πανδημία COVID-19 επηρεάζει την επιθυμία για πατρότητα. Δεν είναι γνωστό όμως, εάν αυτά τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε ουσιαστική τροποποίηση του ποσοστού γεννήσεων στο εγγύς μέλλον.

Φωτογραφία: Intime

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...