Μετά το μεγάλο καρχαριοειδές που αλιεύτηκε στην Καβάλα πρέπει να φοβόμαστε; Η απάντηση είναι όχι

Στην περιοχή της Καβάλας μόλις προχθές αλιεύτηκε ένα μεγάλο καρχαριοειδές βάρους 330 κιλών και οι φωτογραφίες του δημοσιεύθηκαν στον τοπικό αλλά και στον πανελλήνιο τύπο. Μία τέτοια εικόνα φυσικά και όταν την βλέπεις σε φοβίζει καθώς το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι τι θα έκανες αν έβλεπες αυτό τον καρχαρία μπροστά σου στην θάλασσα.

Πρέπει να φοβόμαστε όμως;

Η απάντηση είναι όχι καθώς σε περισσότερα από 2.500 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας, μόνο 17 επιθέσεις έχουν σημειωθεί στο Αιγαίο ή το Ιόνιο.

Τα τελευταία 168 χρόνια, έχουν καταγραφεί μόλις 14 επιθέσεις, εκ των οποίων οι 11 θανατηφόρες αλλά και παγκοσμίως όμως, αν και τα κήτη αυτά δημιουργούν τον τρόμο και μόνο στην αναφορά του ονόματός τους σε κάποια παραλία, τα τελευταία 419 χρόνια έχουν πεθάνει στα δόντια τους 511 άνθρωποι, δηλαδή πεθαίνει περίπου 1 άνθρωπος τον χρόνο από επίθεση καρχαρία σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν λευκοί καρχαρίες στην Ελλάδα;

Οι περισσότεροι τώρα θα έχετε την απορία αν υπάρχουν λευκοί καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες. Η απάντηση είναι ναι. Ο λευκός καρχαρίας, είναι ένας από τα 35 είδη καρχαρία που βρίσκονται στα ελληνικά ύδατα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Αναλυτικά οι επιθέσεις καρχαρία στην Ελλάδα τα τελευταία 168 χρόνια

Η ιστοσελίδα Extreme Sports Agency αναφέρει όλες τις επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην χώρα μας

Το 1847 από το Gosport της Αγγλίας επιβιβάστηκε σε πλοία και απέπλευσε το 36ο τάγμα του Worcestershire της Αγγλίας, με προορισμό την Κέρκυρα. Ανάμεσα σε μια παρέα στρατιωτών του τάγματος, που κολυμπούν στο βορινό τμήμα του Φρουρίου στην Κέρκυρα, βρέθηκε και έναν 19χρονος στρατιώτης που δέχθηκε θανατηφόρα επίθεση από καρχαρία .

Το καλοκαίρι του 1903 στην Κρήτη συνέβησαν δύο θανατηφόρα περιστατικά σε σφουγγαράδες γυμνούς δύτες.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1948 έναν ψαράς  δεχετε θανατηφόρα επίθεση  από γιγαντιαίο σκυλόψαρο.

Παρασκευή 17 Αυγούστου 1951 .Το Μον Ρεπό της Κέρκυρας ήταν ο επόμενος τόπος που ένα ακόμη δραματικό περιστατικό οδήγησε στο χαμό νεαρής γυναικάς.

Στην Κάτω Αχαΐα, στις 4 Ιουνίου 1962, σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, αλιεύθηκε ένας από τους δύο καρχαρίες που είχαν θεαθεί. Η περίμετρος του στόματός του ήταν 2 μέτρα.

1η Ιουνίου του 1963 στον Παγασητικό κόλπο , αυστριακή συγγραφέας και φιλόλογος, από τη Βιέννη, Χέλγκα Πόγκλ, κατασπαράχθηκε ενώ κολυμπούσε σε απόσταση τριών μόλις μέτρων από την ακτή, μπροστά στα μάτια της φίλης της, Βίλκεν.

14 Αυγούστου 1977, που το πλοίο «Φάλτσερ» εκτέλεσε το πρώτο δρομολόγιο στην πορθμειακή γραμμή Βόλος – Συρία και μετέπειτα που το λιμάνι του Βόλου καθιερώθηκε ως κομβικό στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, αρκετοί καρχαρίες ακολουθώντας τα φορτηγά πλοία, για να τρώνε τα σκουπίδια που πετούσαν, εμφανίστηκαν στον Παγασητικό.  

Το 1981 είχαμε μια ακόμη επίθεση καρχαρία, πάλι στην περιοχή του Παγασητικού και ξανά σε τουρίστα από την Αυστρία έγινε.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1983,Στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» της επόμενης ημέρας, δίπλα σε μια φωτογραφία νέου που κρατάει από τα μάτια ένα ροφό, έγραφε: «Τον σκότωσε καρχαρίας ενώ ψάρευε»

Μετά το μεγάλο καρχαριοειδές που αλιεύτηκε στην Καβάλα πρέπει να φοβόμαστε; Η απάντηση είναι όχι
Όπως παρατηρείτε στις Κυκλάδες, στα νησια του Βορείου Αιγαίου, στην Καβάλα και στην Πελοπόννησο δεν έχει υπάρξει ποτέ επίθεση καρχαρία.

Ωστόσο ποτέ δεν έχει γίνει λεπτομερής έρευνα για τους καρχαρίες στην Ελλάδα. «Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε έρευνα σε πιο βαθιά νερά για να μπορέσουμε να καλύψουμε κάποια από τα μεγάλα κενά γνώσεις που αφορούν στους πληθυσμούς τους» λέει η Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος και διευθύντρια έρευνας του Ιντστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» επισημαίνοντας την ανάγκη να αποβάλλουμε επιτέλους τον μύθο του καρχαρία – τέρατος.

Που συναντώνται οι καρχαρίες

Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος επίθεσης καρχαρία στις ελληνικές ακτές είναι ελάχιστος, αν όχι μηδαμινός. Κατά την κ. Μήλιου «οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί στην Ελλάδα, είναι σε περιοχές που έχουν μεγάλα βάθη ή θαλάσσια ρήγματα. Καρχαρίες συναντώνται στο Ιόνιο πέλαγος, στο Αιγαίο σε αρκετά σημεία με ρήγματα όπως στη Ρόδο, αλλά και βορειότερα σε Σάμο, Χίο, Ικαρία, αλλά και κάτω από τη Χαλκιδική». «Υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία ζουν» αναφέρει η ίδια.

με πληροφορίες Fresh Mag, NewsIt | Φωτογραφία: Intime News, Ματθαίος Γιώργος

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

Ετικέτες:

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...