Μήλος: Ταξίδι πέρα από τα συνηθισμένα (Οδοιπορικό)

Γνωρίστε το πιο εξωτικό νησί του Αιγαίου. Το νησί όπου δημιουργήθηκε η Αφροδίτη της Μήλου. Το πιο εντυπωσιακό νησί των Κυκλάδων. Ηφαιστειογενή πετρώματα βάφουν τα βράχια στις παραλίες κόκκινα, ροζ, πορτοκαλί! Το Σαρακήνικο και το Κλέφτικο με τους λευκούς βράχους, τα πράσινα νερά και τις σπηλιές αφηγούνται ιστορίες για πειρατές. Οι κατακόμβες, οι εξωτικές παραλίες, το πολύχρωμο Κλίμα, ο Εμπουριός και τα Μανδράκια με τα υπόσκαφα κτίσματα για τις βάρκες, το ηλιοβασίλεμα στην Πλάκα, όλα εδώ φωνάζουν: η Μήλος είναι μοναδική.


Τι πρέπει να δεις και να κάνεις στη Μήλο

Η Μήλος ανήκει στις Κυκλάδες και θεωρείται το πιο εξωτικό νησί του Αιγαίου. Το 2019 ψηφίστηκε από ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά σαν το πιο όμορφο νησί της Ευρώπης. Εξαιτίας της ηφαιστειογενούς προέλευσης του εδάφους της, διαθέτει ιδιαίτερη μορφολογία και ποικιλία παραλιών. Κατά την εξερεύνηση θα δείτε παραλίες με λευκόχρυσες αμμουδιές και παραλίες με κόκκινους,κίτρινους ή μαύρους βράχους. Όταν αποφασίσετε να πάτε στη Μήλο θα πρέπει να πάτε οπωσδήποτε στις εξής παραλίες: Σαρακήνικο, θεωρείται σεληνιακό τοπίο αφού διαθέτει κάτασπρα πετρώματα τα οποία απλώνονται μέσα και έξω στη θάλασσα δημιουργώντας αψίδες και σπηλιές, Παπάφραγκας, θαλάσσια σπηλιά με γαλαζοπράσινα νερά, το Κλέφτικο, παραλία με γκριζόλευκους βράχους, με σπηλιές και κοιλώματα, Αχιβαδόλιμνη η μεγαλύτερη παραλία του νησιού με κατάλευκη αμμουδιά και καταγάλανα ρηχά νερά,κ.α.

Ακόμη, το νησί πέρα από τις εξωτικές παραλίες του διαθέτει και πολλά αξιοθέατα όπως: τα Θειορυχεία τα οποία είναι ένα μεταλλευτικό μουσείο στον Αδάμαντα, το Κάστρο το οποίο είναι χτισμένο στο λόφο του Προφήτη Ηλία, τις Κατακόμβες, το Αρχαίο θέατρο κ.α. Το απογευματάκι που θα έχετε φύγει από τη θάλασσα μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στη Μικρή Βενετία, έναν πολύχρωμο οικισμό πάνω στο νερό όπου βρισκόταν το λιμάνι της Αρχαίας Μήλου καθώς και στην Πλάκα όπου μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα και να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο, όπου φιλοξενείται το αντίγραφο του Αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου. Συμπερασματικά η Μήλος προσφέρει στον επισκέπτη εξωτικά τοπία, αξιοθέατα και γραφικούς οικισμούς τα οποία αφήνουν τους επισκέπτες του νησιού άφωνους δημιουργώντας τους την επιθυμία να επισκεφθούν το νησί ξανά!

46-Milos-Adamantas
Άποψη του νησιού με τον Αδάμαντα να ξεχωρίζει

Οι παραλίες του νησιού

Ας γνωρίσουμε καλύτερα και τις παραλίες της Μήλου που είναι ιδιαίτερες, χαρίζουν στον επισκέπτη τους εικόνες που μπαίνουν στο μυαλό και θυμίζουν για χρόνια αναμνήσεις μοναδικές. Ας γνωρίσουμε μερικές από αυτές μιας που το νησί έχει πάνω από 100 για να επισκεφθούμε.

Γέρακας
Ένα από τα στολίδια της Μήλου, απομονωμένη αν και πολύ κοντά στο Τσιγράδο και την Φυρίπλάκα. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με πλωτό ιδιωτικό μέσο ή με τα καραβάκια που κάνουν τον κύκλο του νησιού και σταματούν εδώ για μία βουτιά. Η θέα κόβει την ανάσα μιας που το βουνό κατεβαίνει απότομα στην θάλασσα δημιουργώντας ποτάμια άμμου στο διάβα του, που φτάνουν και συναντούν την αμμουδιά της παραλίας. Τα νερά καθάρια και το απέραντο γαλάζιο να συντροφεύει τον επισκέπτη. Εδώ όποιος έρθει θα πρέπει (με πλωτό μέσο πάντα) να έχει νερό μιας που η υπέροχη αυτή παραλία λόγω της δύσκολης πρόσβασης της έχει μείνει ανέπαφη στο χρόνο.

Φυροπόταμος
Δίπλα από τον πανέμορφο και γραφικό οικισμό βρίσκεται η ομώνυμη παραλία του Φυροπόταμου. Αμμουδιά, ρηχά νερά και αλμυρίκια για φυσική σκιά συμπληρώνουν το τοπίο. Και εδώ το κόκκινο χρώμα στο τοπίο δίνει την δική του ομορφιά.

Φυριπλάκα
Μία ιδιαίτερη ακόμα παραλία του νησιού, μιας που εδώ οι ηφαιστειακές εκρήξεις έχουν αφήσει έντονα το αποτύπωμά τους! Ουσιαστικά αυτή η μοναδικής ομορφιάς παραλία είναι μία τεράστια καλντέρα! Σβησμένη πια άρα μην φοβηθείτε οποιουδήποτε είδους έκρηξη. Καθάρια νερά και υπέροχα χρώματα συμπληρώνουν τον παράδεισο αυτό.

Κλέφτικο
Στην νοτιοδυτική μεριά του νησιού βρίσκεται το Κλέφτικο, από τα πιο φωτογραφημένα μέρη όχι μόνο του νησιού αλλά και ολόκληρης της χώρας και σήμα κατατεθέν μαζί με το Σαρακήνικο της Μήλου. Μοναδικά ηφαιστειακά εδάφη σχηματίζουν υπέροχα λευκά βράχια, μικρές παραλίες, ενώ τα νερά παίρνουν υπέροχα χρώματα. Ένας βράχος μέσα στην θάλασσα και μια μικρή σπηλιά με δύο εισόδους δίνουν ακόμα έναν τόνο μοναδικότητας στην όλη εικόνα. Και αυτά αν δεν είναι αρκετά αφήστε την φαντασία σας να ταξιδέψει στους χρόνους της πειρατείας όπου αυτοί οι όρμοι ήταν ορμητήριο αλλά και κρυσφήγετο ξακουστών πειρατών. Ο θρύλος λέει ότι κάπου κοντά έχει κρυφτεί και ο αμύθητος θυσαυρός τους. Η πρόσβαση στο Κλέφτικο γίνεται μόνο με πλωτό μέσο και με τα καραβάκια που κάνουν τον γύρο του νησιού. Η δύσκολη πρόσβαση δεν πρέπει να είναι κατασταλτικός παράγωντας στην επίσκεψη του τουρίστα γιατί το Κλέφτικο αποτελεί μια εμπειρία που πρέπει να έχει ο καθένας που επισκέπτεται την Μήλο.

Παπαφράγκα
Για ακόμα μία φορά η φύση έχει κάνει το θαύμα της και μας χαρίζει απλόχερα μοναδικές εικόνες. Η θάλασσα καθώς εισέρχεται στην στεριά, έχει δημιουργήσει υπέροχες φυσικές πισίνες που καταλήγουν σε μικρές αμμουδιές έχοντας διάκοσμο στα δεξιά και αριστερά ψηλούς ηφαιστειακούς βράχους σαν τείχη οι οποίοι κάνουν το τοπίο πραγματικά ιδιαίτερο. Για να φτάσει ο επισκέπτης στην μικρή αμμουδιά πρέπει να κατέβει προσεκτικά τα λαξευμένα στο βράχο σκαλοπάτια, αλλά η εμπειρία του να κάνεις μπάνιο εδώ αξίζει τον κόπο. Το μικροσκοπικό μέγεθος της παραλίας δεν σηκώνει αξιοποίηση με εστιατόριο, beach bar ή ξαπλώστρες, έτσι η παραλία και ο τόπος έχουν μείνει ανέπαφα στο πέρασμα του χρόνου.

Σαρακήνικο
Μοναδική λευκή παραλία, πλαισιωμένη από λευκά ομαλά βράχια και υπέροχη θάλασσα δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο σκηνικό που είναι μοναδικό σε όλη την χώρα αλλά και παγκοσμίως. Ο ένας σχηματισμός υπέροχων φυσικών γλυπτών διαδέχεται ο ένας τον άλλο, ενώ ο επισκέπτης θα δει άλλα χρώματα στο τοπίο το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το απόγευμα. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν εδώ κάνουν την περιοχή να μοιάζει απόκοσμη και πολλοί το ονομάζουν και Σεληνιακό τοπίο, ένα σεληνιακό τοπίο που περιλαμβάνει μέσα του και τα χρώματα της θάλασσας όμως. Ακόμα μία ιδιαιτερότητα της περιοχής που την προδίδει το όνομα της είναι ότι κάποτε την είχαν για ορμητήριο τους οι ξακουστοί πειρατές του Αιγαίου, ακόμα και τώρα ο επισκέπτης θα δει τις σκαλισμένες σπηλιές και δέστρες για τα πλοία που ήταν κάποτε έτοιμα να κυνηγήσουν την λεία τους. Το Σαρακήνικο δεν είναι οργανωμένη παραλία, άρα θα πρέπει να είναι ο επισκέπτης της περιοχής εφοδιασμένος με όλα τα απαραίτητα αλλά ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να ξεχάσει με τίποτα την φωτογραφική του μηχανή, για να απαθανατίσει αυτό το έργο της φύσης.

Θειορυχεία

Απομονωμένη παραλία με φόντο τα μισογκρεμισμένα πια κτήρια από τα ορυχεία όπου πήρε και το όνομα της. Ακόμα τα βαγονάκια, οι ράγες, οι γερανοί που έχουν σκουριάσει πια συνθέτουν μια πινελιά μοναδική στον επισκέπτη. Ακόμα και τώρα η περιοχή μυρίζει θειάφι που είναι άφθονο στα βουνά της περιοχής και που το βλέπεις συχνά χάρη στο χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του ακόμα και σαν βότσαλο στην παραλία. Μετά από την σίγουρη περιήγηση του επισκέπτη στα ερείπια, η βαθιά καθάρια παραλία τον περιμένει για να τον δροσίσει. Και αυτή η παραλία δεν είναι οργανωμένη για αυτό θα πρέπει να έχει μεριμνήσει να πάρει μαζί του ο λουόμενος όλα τα απαραίτητα για το μπάνιο του. Τέλος η πρόσβαση στο σημείο γίνεται από χωματόδρομο σε γενικές γραμμές εύκολο να τον διασχίσει ένα αυτοκίνητο.

Κρουαζιέρα με πλοίο

Ακόμα αξίζει να ταξιδέψετε με το πλοίο που κάνει τον γύρο του νησιού και πιάνει και ρώτα για λίγη ώρα στην Κίμωλο. Τα χρώματα που συναντάει κανείς και οι εναλλαγές του τοπίου είναι απλά συγκλονιστικές! Μαύρη Λάβα σε αντίθεση με λευκή, κόκκινα βράχια με μυρωδιά του κίτρινου ανάμεσα, η βόλτα στα γλαρονήσια με τα τέλεια βασαλτικά εξάγωνα πετρώματα! Η θέα προς τις παραλίες και το ανυπέρβλητο Κλέφτικο που μόνο από θάλασσα μπορείς να το επισκεφτείς και να το θαυμάσεις αξίζουν πραγματικά το χρόνο σας!

Δείτε Επίσης

Μην ξεχάσετε επίσης να επισκεφθείτε τις μοναδικές κατακόμβες, όπου έχουν ιστορία από τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια! να δείτε το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού με το αντίγραφο (δυστυχώς) της Αφροδίτης της Μήλου να δεσπόζει αλλά και να ταξιδέψετε στα πρώτα βήματα του ανθρώπου, βλέποντας τα πρώτα εργαλεία από μαύρο πέτρωμα του Οψιδιανού (το οποίο θεωρείτε αρχαιολογικό υλικό, όπου και να το βρείτε στο νησί) για αυτό μην δοκιμάσετε να το πάρετε μαζί σας.

Μήλος: Ταξίδι πέρα από τα συνηθισμένα (Οδοιπορικό)

Για το τέλος σας αφήνουμε στην μαγεία της φωτογραφίας! Δείτε εικόνες από μαγικά χωριουδάκια που ακουμπάνε το κύμα, από την αρκούδα ένα φυσικό γλυπτό ηφαιστειακής δραστηριότητας, από τα υπέροχα χρώματα του χιλιοφωτογραφημένου χωριού Κλίμα!

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ:

ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΜΗΛΟ
ΜΕ ΠΛΟΙΟ BLUE STAR ΑΠΟ ΚΑΒΑΛΑ ΓΙΑ ΣΥΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΜΗΛΟ
ΜΕ ΠΛΟΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΜΗΛΟ

Φωτογραφίες: Ηλίας Κοτσιρέας & Intime News
Κείμενο: Ηλίας Κοτσιρέας για το Fresh Mag & Fresh Post.gr

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Λίγο πιο ελαστικά φαίνεται ότι θα είναι από το Πάσχα που περάσαμε τα φετινά Χριστούγεννα. Στο γιορτινό τραπέζι θα μπορούν...

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο της Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα περιστατικά κορονοϊού από την περιοχή, ενώ υποστηρίζονται και ασθενείς από τη Δράμα και...