Μητσοτάκης στο CNN: “Η Ελληνική κοινωνία επέδειξε μεγάλη αλλυλεγγύη”

Ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη πριν λίγη ώρα στο CNN και στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ενώ μίλησε για το μεταναστευτικό αλλά και για τα σύνορα μας στον Έβρο.

“Είχαμε την απόλυτη συνεργασία των Ελλήνων και θέλω να τους ευχαριστήσω“, τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN και στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour, αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αποτροπή διάδοσης του νέου κορονοϊού και πρόσθεσε ότι “κινητοποιήσαμε τον ιδιωτικό τομέα και τα ιδρύματα, είχαμε πολλές δωρεές και θέλω να τους ευχαριστήσω”.

“Η ελληνική κοινωνία επέδειξε μεγάλη αλληλεγγύη”, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός. Όπως ενώ ανέφερε επίσης: “γνωρίζετε υπάρχει ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για φάρμακα, εξοπλισμό και κλίνες ΜΕΘ. Η Ε.Ε. έχει προχωρήσει στη θέσπιση μιας κοινής σύμβασης για την προμήθεια εξοπλισμού. Βλέπουμε κάποιες ενδείξεις, σαφώς, να χειριστούμε με αποτελεσματικό τρόπο την κρίση του κορονοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κινητοποιήσαμε πολύ γρήγορα την ιδιωτική πρωτοβουλία για να συνδράμει την προσπάθεια που κάνουμε. Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη προς το κράτος και την κυβέρνηση, έπειτα από 10 χρόνια κρίσης”, ο οποίος έκανε αναφορές και στον λαϊκισμό της προηγούμενης περιόδου.

Ερωτηθείς για το πώς διοικεί τη χώρα ο πρωθυπουργός απάντησε: “Είμαι στο γραφείο και διοικούμε τη χώρα μέσω τηλεδιασκέψεων οι συνεργάτες μου κι εγώ. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα στο ψηφιακό μέλλον. Αυτή η κρίση αποτέλεσε και μια ευκαιρία για το ελληνικό κράτος να εναγκαλιστεί την ψηφιακή τεχνολογία”.

Αναφορικά με το τι θα έλεγε στον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου στο G-20 είπε: “Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα η Ελλάδα να βρεθεί πολύ σύντομα στο G20. Θα του έλεγα πως αυτό που κάνει είναι λάθος, γιατί το άπαν είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν θέλουμε το σύστημα υγείας μας να κατακλυστεί από ασθενείς. Είναι λάθος αυτή η τακτική”.

Για το μεταναστευτικό δήλωσε:

“Είναι ευτύχημα που δεν είχαμε στα νησιά, ούτε στη Μυτιλήνη κάποιο κρούσμα σε δομή φιλοξενίας προσφύγων. Είχαμε μόνον ένα κρούσμα σε δομή φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Νομίζω ότι τα καταφέραμε στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, κάτι που δεν ήταν εύκολο από την αρχή, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Κοιτάζουμε με προσοχή τα τεκταινόμενα στα νησιά και σκοπός μας είναι να επιμοχλεύσουμε την πίεση που δημιουργεί το προσφυγικό / μεταναστευτικό.” και κατέληξε λέγοντας: “Δόξα τω Θεώ, τα νησιά δεν έχουν επηρεαστεί από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.”

Για τα σύνορα στον Έβρο ανέφερε:

Ξέρετε ότι το προσφυγικό ζήτημα συνιστά ένα σύνθετο πρόβλημα και είδατε τι συνέβη στην Ελλάδα πριν από ένα μήνα περίπου, όταν υπήρξε μια ξεκάθαρη προσπάθεια από πλευράς της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει ανθρώπους σε απόγνωση, πρόσφυγες και μετανάστες και να τους σπρώξει στην Ελλάδα και να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό προφανώς δεν έπιασε, η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Ωστόσο, εκτιμώ ότι χειριστήκαμε και αυτή την κατάσταση με έναν πολύ ανθρώπινο τρόπο και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς όλα όσα συμβαίνουν στις προσφυγικές δομές.

Σχετικά με τις καταγγελίες ΜΚΟ για τις συνθήκες διαβίωσης στις προσφυγικές δομές υπογράμμισε “Ήμασταν πολύ σαφείς και γι’ αυτό το λόγο «παγώσαμε» τις αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Το μέτρο αυτό ήταν προσωρινό εξαιτίας της πρωτόγνωρης κατάστασης που δημιούργησε η Τουρκία με τη στάση της στα σύνορά μας”.

Φωτογραφία αρχείου: Intime News

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...