Μπροστά στον κορονοϊό Apple και Google ενώνουν τις δυνάμεις τους!

Και αυτό γίνετε για την ανάπτυξη τεχνολογίας ψηφιακής ιχνηλάτησης επαφών ασθενών με κορονοϊό και προειδοποίησης μέσω κινητού τηλεφώνου θα συνεργαστούν η Google και η Apple.

Στόχος είναι να προειδοποιούνται οι άνθρωποι μέσω κινητού τηλεφώνου ότι πρόσφατα ήλθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η συμμετοχή κάθε χρήστη θα είναι εθελοντική και ανώνυμη, ενώ αν η πρωτοβουλία αποδειχθεί αποτελεσματική, μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να χαλαρώσουν πιο άφοβα τα περιοριστικά μέτρα.

Σε πρώτη φάση οι δύο εταιρείες θα βοηθήσουν τις υπάρχουσες εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών (tracing apps) να είναι συμβατές μεταξύ τους και να λειτουργούν αποτελεσματικά. Αρκετές χώρες (Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Ν.Κορέα, Πολωνία κ.ά.) ήδη στέλνουν προειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα σχετικά με πιθανή μόλυνση των χρηστών από κορονοϊό, ενώ δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε διάφορες χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία κ.α.) ήδη αναπτύσσουν ανάλογες πρωτοβουλίες ψηφιακής ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης μέσω smartphone.

Σε επόμενο στάδιο -άγνωστο πότε ακριβώς- στόχος είναι να δημιουργηθεί η τεχνολογία, ώστε να μην χρειάζεται να «κατεβάζει» ο χρήστης στο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο του τέτοιες εξειδικευμένες εφαρμογές τρίτων, καθώς τα ίδια τα λειτουργικά συστήματα Android (της Google) και iOS (της Apple) θα ενσωματώσουν πρόσθετες δυνατότητες ιχνηλάτησης επαφών. Οι χρήστες, αν θέλουν (όχι υποχρεωτικά), θα μπορούν να ενεργοποιούν αυτή τη δυνατότητα στη συσκευή τους.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν τη χρήση της τεχνολογίας Bluetooth στην υπηρεσία κυβερνήσεων και οργανισμών υγείας, για να τους βοηθήσουν να μειώσουν τη διάδοση του ιού, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια των χρηστών, καθώς δεν θα γίνεται καταγραφή του εντοπισμού θέσης μέσω GPS, ούτε άλλης προσωπικής πληροφορίας.

Θα χρησιμοποιούνται τα σήματα Bluetooth για να διαπιστώνεται σε ποιους άλλους ανθρώπους ο κάθε χρήστης βρέθηκε κοντά για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να έχει πιθανώς κολλήσει. Αν κάποια από αυτές τις επαφές του βρίσκεται μετά από τεστ ότι όντως έχει τη λοίμωξη Covid-19, τότε ένα προειδοποιητικό σήμα θα στέλνεται στον κάτοχο του κινητού τηλεφώνου.

Η λύση που δουλεύουν από κοινού

Οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη λύση που θα περιλαμβάνει αρχικά μια διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (Application Programming Interface-API) και στη συνέχεια μια ενσωματωμένη τεχνολογία λειτουργικών συστημάτων, ώστε να βοηθήσουν την ενεργοποίηση του εντοπισμού των επαφών. Η λύση αυτή θα εφαρμοστεί σε δύο στάδια:

Τον Μάιο οι δύο εταιρείες θα παρουσιάσουν API που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ συσκευών με λειτουργικά συστήματα Android και iOS, όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές δημόσιων οργανισμών υγείας. Οι επίσημες αυτές εφαρμογές θα είναι διαθέσιμες στους χρήστες για λήψη μέσω των αντίστοιχων online καταστημάτων (App Stores).

Τους επόμενους μήνες, η Apple και η Google θα δημιουργήσουν μια ευρύτερη πλατφόρμα ιχνηλάτησης επαφών μέσω της τεχνολογίας Bluetooth, χρησιμοποιώντας ως βάση της λειτουργίας αυτής τις υποκείμενες πλατφόρμες. Οι δύο εταιρείες δεν θα αναπτύξουν οι ίδιες εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών, αλλά θα δημιουργήσουν την υποκείμενη τεχνολογία, που θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να φτιάξουν καλύτερες εφαρμογές σε σχέση με την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Τι λένε οι ΗΠΑ, και η Ε.Ε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «χρειάζεται χρόνο για να εξεταστεί η εν λόγω πρωτοβουλία», την οποία, σύμφωνα με το BBC, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα, αλλά πολλοί άνθρωποι ανησυχούν όσον αφορά την ατομική ελευθερία. Θα κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά το ζήτημα και θα σας ενημερώσουμε πολύ σύντομα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία θα χρειαστεί περαιτέρω αξιολόγηση, όμως, μετά από μια γρήγορη ματιά, φαίνεται να καλύπτει τις βασικές απαιτήσεις, όσον αφορά την επιλογή των χρηστών, την προστασία προσωπικών δεδομένων και την πανευρωπαϊκή διαλειτουργικότητα».

H apple δημοσίευσε την ανάπτυξη της ιδέας ΕΔΩ

με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...