Ο Νίκος Κεχαγιάς μας μιλάει για το πώς είναι το σύγχρονο κρεοπωλείο και μας συστήνει νέες τάσεις…

Ο Νίκος Κεχαγιάς είναι κρεοπώλης τέταρτης γενιάς, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Κρεοτεχνών και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας. Βρεθήκαμε μαζί του για να μας πει λίγα λόγια παραπάνω για το επάγγελμά του αλλά και για να μας παρουσιάσει ένα ιδιαίτερο πιάτο που πρέπει όλοι να δοκιμάσουμε!

Ο Νίκος Κεχαγιάς μας μιλάει για το πώς είναι το σύγχρονο κρεοπωλείο και μας συστήνει νέες τάσεις...

Ο Νίκος Κεχαγιάς στο κρεοπωλείο

Νίκο πως είναι το επάγγελμα του κρεοπώλη. Βλέπουμε τον χώρο σου επίσης και την ματιά μας κεντρίζουν ενδιαφέροντα κομμάτια που έχεις για πώληση, κρέατα που δεν τα βλέπεις συχνά …

Η δουλειά ενός κρεοπώλη είναι απαιτητική και αρκετά κουραστική, είσαι 10-12 ώρες όρθιος, σε στατική θέση, πολλές φορές υπάρχουν μικροτραυματισμοί, υπάρχουν μεγάλες εναλλαγές στην θερμοκρασία που βρίσκεται το σώμα σου, από το ψυγείο με έναν-δύο βαθμούς βγαίνεις στους 22 στο κατάστημα. Αλλά αν έχεις τεχνογνωσία δεν υπάρχει πρόβλημα, τα καταφέρνεις μια χαρά. Βρίσκεις την λύση για οτιδήποτε προκύψει. Όπως σωστά συμπέρανες δεν είμαστε ένα κλασσικό παραδοσιακό κρεοπωλείο μόνο, εκτός από τα κρέατα που μπορεί να βρει ο καθένας σε όλα τα καλά κρεοπωλεία, εδώ μπορείς να βρεις ειδικές κοπές σε prime κομμάτια που μας έρχονται από διάφορες χώρες, Αργεντινή, Αμερική, Ουρουγουάη, Αυστραλία, Ιαπωνία.

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Εσύ άρχισες το ψάξιμο…

Ναι – ναι… Είναι θέμα μικροβίου. Έχω το μικρόβιο να ψάχνω πάντα ιδιαίτερα κρέατα, σε μοσχάρια γάλακτος με ιδιαίτερες κοπές, αλλά πιο σημαντικό είναι να εκπαιδεύσω τον πελάτη. Τις βασικές γνώσεις που έχει να τις πολλαπλασιάσω. 

Τέταρτης γενιάς κρεοπώλης… έχει μυστικά η δουλειά;

Δεν νομίζω να υπάρχουν μυστικά. Κόλπα μπορεί να υπάρχουν, μυστικά όμως όχι. Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές και προσεγγίσεις όπως αποστέωσης ή παρουσίασης.Τώρα ειδικά που είμαστε σε μία μεταβατική εποχή, μιας που όλοι μας γνωρίζουμε ή μαθαίνουμε μέσω της τηλεόρασης τι γίνεται αλλά πέρα από αυτό οι μάγειρες έχουν μπει πάρα πολύ στο “παιχνίδι” του κρέατος, όπως αντίστοιχα και εμείς στο δικό τους. Δηλαδή ο ένας μαθαίνει από τον άλλον, χωρίς βέβαια να θέλει κανείς να πάρει την θέση του άλλου και όσο γίνεται αυτό τόσο το αποτέλεσμα το ποιοτικό και το γευστικό ανεβαίνει επίπεδο. 

Αυτός ήταν και ο λόγος που είσαι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων;

Ναι ουσιαστικά αυτός ήταν. Για εμένα είναι σημαντικό να μπορείς να βοηθήσεις τα νέα παιδιά και επίσης να μάθεις γνώσεις από τους παλαιότερους. Είναι ένα όμορφο πάντρεμα. 

Το παιδί σου θα το έκανες κρεοπώλη 5ης γενιάς;

(γέλια) είμαι από τους τυχερούς που έχω κόρες, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει με ένα γαμπρό αύριο – μεθαύριο. 

Πάντως αλλιώς το επάγγελμα του κρεοπώλη πριν 40-50 χρόνια και αλλιώς σήμερα…

Σίγουρα είναι πολύ πιο καθαρή η δουλειά μας. Πριν 40-50 χρόνια φαντάσου εικόνα με όλα τα κρέατα κρεμασμένα έξω, πάνω στο δρόμο κυριολεκτικά.Τώρα μπαίνεις σε έναν χώρο που ουσιαστικά όλα τα κρέατα είναι σε θαλάμους, βαριές μυρωδιές δεν υπάρχουν. Απλώς τι γίνεται, δίνουμε πολύ περισσότερο χρόνο στην μικροεπεξεργασία του κρέατος, κάτι που δεν υπήρχε τα παλαιότερα χρόνια που ένα κομμάτι κρέας κοβόταν σε 10 κομμάτια και τέλος. Πλέον επείδή έχει μπει η μαγειρική στο “παιχνίδι” και δημιουργούμε κρεατοσκευάσματα ο χρόνος που ασχολούμαστε με την πρώτη ύλη μας έχει γίνει πολλαπλάσιος. Και μην ξεχνάς πως και ο πελάτης έχει γίνει και καλώς πιο απαιτητικός, δεν πρέπει να υπάρχουν τένοντες, περιττά λίπη, νεύρα. Αυτό είναι το όμορφο “πρόβλημα” που έχουμε εμείς πια. 

Εκπαιδεύεται ο Έλληνας καταναλωτής;

Εκπαιδεύεται, πάντα όμως με την προϋπόθεση να είναι ανοιχτός σε νέες γευστικές θετικές προκλήσεις. Ειδικά οι νεότεροι μπορούν πιο εύκολα να αντιληφθούν διαφορές και να δοκιμάσουν νέες γεύσεις. Μπορούν να καταλάβουν ότι όλα τα κρέατα δεν είναι το ίδιο, υπάρχουν διάφορες ποιότητες, ράτσες, τιμές. Και όλο αυτό κάνει πολύ καλό γιατί τον εκπαιδευμένο πελάτη δύσκολα θα μπορέσει κάποιος κακοπροαίρετα να τον κοροϊδεύει. 

Ο Νίκος Κεχαγιάς μας μιλάει για το πώς είναι το σύγχρονο κρεοπωλείο και μας συστήνει νέες τάσεις...

Τι εννοείς ακριβώς με την λέξη εκπαίδευση;

Είναι να μπορέσεις να του εξηγήσεις για ποιο λόγο είναι π.χ. πιο ακριβό ένα κομμάτι, για ποιο λόγο μία συγκεκριμένη ράτσα είναι πιο ιδιαίτερη από αυτή που έχει συνηθίσει, για ποιο λόγο να το επιλέξει… βασικά στοιχεία για να μάθει ο πελάτης να διαχωρίζει το κρέας.   

Τι θα πρότεινες να δοκιμάσει κάποιος που θέλει να μπει σε αυτό τον κόσμο;

Είναι καθαρά θέμα γούστου! Μπορεί να ξεκινήσει με ένα απλό ribeye που είναι η καρδιά μίας σπαλομπριζόλας. Εμείς εκτός από τις prime κοπές δημιουργούμε πάνω από 15 κρεατοσκευάσματα που εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή. Για να αγοράσεις βέβαια κρεατοσκεύασμα πρέπει να εμπιστεύεσαι το κρεοπωλείο, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι κάτι γρήγορο γιατί δεν έχεις να κάνεις προετοιμασία στο σπίτι σου για να το μαγειρεύσεις, δεν έχει μεγάλο κόστος, ενώ αρέσουν και σχεδόν σε όσους τα δοκιμάζουν. Το σημαντικό είναι να μην μένεις στατικός, για αυτό και εγώ προσπαθώ να βγάζω πάντα και κάτι διαφορετικό. Η εποχές έχουν αλλάξει και υπάρχει κοινό που δοκιμάζει και ψάχνεται όπως σου είπα και πριν.

Τι λοιπόν προτείνεις στην νοικοκυρά, τι θα παρουσιάσουμε σήμερα; 

Σήμερα θα δείξουμε μία κλασική ποπιέτα από κοτόπουλο γεμιστή. Για εμάς είναι αρκετά χρονοβόρα η διαδικασία για να την φτιάξουμε, αλλά για τον καταναλωτή είναι ένα πανεύκολο έδεσμα. Απλά το τοποθετεί σε μία λαδόκολλα, το βάζει στο φούρνο που είναι προθερμασμένος στους 180 c και είναι έτοιμο σε 35-40 λεπτά! 

Με τι θα το συνόδευες αυτό το γεύμα;

Το κοτόπουλο είναι ελαφρύ σαν γεύση ή με ένα δροσερό ροζέ ή με ένα λευκό κρασί.

Ας απολαύσουμε λοιπόν την διαδικασία παρασκευής της ποπιέτας κοτόπουλου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό! Αν θέλετε και εσείς να την δοκιμάσετε (εμείς το κάναμε και ακόμα έχουμε αυτή την υπέροχη γεύση της στο νου μας) επισκεφθείτε το κρεοπωλείο του Νίκου Κεχαγιά, όπου και τον ευχαριστούμε για την φιλοξενία και για την διάθεση που είχε να μας δείξει κάτι παραπάνω, να μας μάθει κάτι περισσότερο για ένα από τα βασικά συστατικά της σύγχρονης διατροφής μας.

Ο Νίκος Κεχαγιάς μας μιλάει για το πώς είναι το σύγχρονο κρεοπωλείο και μας συστήνει νέες τάσεις...

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...