NYT | Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ανάμεσα στους «επιστήμονες-ήρωες» της Ευρώπης

Στους επιστήμονες που αναδύονται ως σημαίνουσες προσωπικότητες στην Ευρώπη του κορωνοϊού πραγματοποίησαν αφιέρωμα οι New York Times

Στο δημοσίευμα τους οι New York Times αναφέρουν χαρακτηριστικά πως οι νέες προσωπικότητες που αναδύονται σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά την επέλαση του κορωνοϊού «δεν είναι ηθοποιοί ή τραγουδιστές ή πολιτικοί αλλά επιδημιολόγοι και ιολόγοι που τα ονόματά τους ακούγονται σε κάθε σπίτι αφού πέρασαν σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σχεδόν άγνωστοι».

Η εφημερίδα συνεχίζει στο άρθρο της ότι ενώ οι νοσηλευτές και οι γιατροί θεραπεύουν τους ασθενείς στις πρώτες γραμμές, οι επιδημιολόγοι και οι ιολόγοι που έχουν σταδιοδρομήσει στις αίθουσες διδασκαλίας και στα εργαστήρια έχουν καταστεί οι πλέον αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης «σε μια εποχή βαθιάς αβεβαιότητας, πολιτικών που αποκλίνουν και απεχθούς παραπληροφόρησης».  

Οι New York Times επισημαίνουν πως μετά από μία μακρά περίοδο αντίδρασης απέναντι στους ειδικούς και εμπειρογνώμονες οι κοινωνίες στρέφονται τώρα στους επιστήμονες για απαντήσεις αναδεικνύοντας τους σε εθνικούς ήρωες, ενώ σημειώνουν πως οι «επιστήμονες-ήρωες», σπάνια έχουν το προφανές χάρισμα πολιτικών ηγετών, αλλά κατέχουν βαθιά γνώση και, μερικές φορές, συμπόνια.

Στο αφιέρωμα, από το οποίο παρελαύνουν οι επικεφαλής των εκστρατειών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών, γίνεται εκτενής αναφορά και στον Σωτήρη Τσιόδρα. Η εφημερίδα υποστηρίζει πως στην Ελλάδα, που προς το παρόν έχει αποφύγει ένα μεγάλο ξέσπασα του κορωνοϊού, «όλοι συντονίζονται κάθε απόγευμα στις 6 στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έναν κομψό αδύνατο γκριζομάλλη». «Οι ανακοινώσεις του δεν έχουν εξάρσεις, βασίζεται απολύτως στις σημειώσεις του καθώς ενημερώνει τη χώρα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους και τους θανάτους. Περιστασιακά δίνει πρακτικές συμβουλές (…) και πάντα σπεύδει να διαλύσει κάθε παραπληροφόρηση», συμπληρώνει.

«Ο Έλληνας επικεφαλής στη μάχη κατά του κορωνοϊού, εκκλησιαζόμενος και πατέρας επτά παιδιών με μακρά επιστημονική καριέρα στις μολυσματικές ασθένειες, σπουδές στο Harvard, στο M.I.T. και αλλού, δεν είναι άνθρωπος του εξωραϊσμού», αναφέρουν οι New York Times.

«Όντας ειλικρινής, πρωταγωνίστησε στο να πάρει η χώρα μερικά από τα πιο εγκαίρως ληφθέντα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, κάτι που φαίνεται να αποδίδει, καθώς η Ελλάδα μετρά μόλις 68 θανάτους από την αρχή της κρίσης».

Σε αντίθεση, το Βέλγιο που έχει αντίστοιχο πληθυσμό, μετρά 1.283 θανάτους, αναφέρει το άρθρο των New York Times. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Τεό Αναγνωστόπουλος, ιδρυτής της SciCo, υποστηρίζει ότι ο Σωτήρης Τσίοδρας συνδυάζει βασικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν αποδεκτό σε ένα κοινό που αγωνιά. «Είναι ένας από εμάς, αλλά με αποδεδειγμένη γνώση. Είναι ταπεινός, μετριοπαθής, συμπονετικός αλλά και αναμφισβήτητα ένας κορυφαίος επιστήμονας», αναφέρει.

Οι New York Times δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην κριτική που δέχονται οι Ευρωπαίοι επιστήμονες και ο κ. Τσιόδρας. «Ο καθηγητής Τσιόρδας «επικρίθηκε από κάποιους ευτυχώς λίγους στην Ελλάδα, αφού εμφανίστηκαν εικόνες που τον έδειχναν να στέκεται στο άμβωνα μιας κενής εκκλησίας»

πηγή: ΝΥΤ & lifo.gr | Φωτογραφία αρχείου: Intime News

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...