NYT | “Τα πρώτα σημάδια της επιστροφής του τουρισμού;” και εξετάζει 10 κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο με την Ελλάδα να είναι μέσα στην λίστα

Η εφημερίδα ξεκινάει το μεγάλο άρθρο της με τις συνέπειες που είχε η πανδημία του Covid-19 στην καθημερινότητα μας που έκανε την ιδέα και μόνο ενός ταξιδιού να μοιάζει με όνειρο. Με αφορμή την Αυστραλία που ανακοίνωσε ένα σχέδιο τριών σταδίων για το άνοιγμα της οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει την εστίαση στον τουρισμό. Και ορισμένες χώρες επίσης χώρες που δημιουργούν περιφερειακές συμμαχίες που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο του ιού, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας αλλά και στην Ευρώπη, που ετοιμάζετε ένας «διάδρομος» ταξιδιού που θα μοιράζονται η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία το NYT ξεκινάει την αναφορά του.

Ακολουθεί μια ματιά σε 10 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς και τα σχέδια που ετοιμάζουν για επανέναρξη του τουρισμού τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

NYT | "Τα πρώτα σημάδια της επιστροφής του τουρισμού;" και εξετάζει 10 κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο με την Ελλάδα να είναι μέσα στην λίστα

Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία

Στις 8 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον της Αυστραλίας ανακοίνωσε ένα σχέδιο τριών βημάτων για επανέναρξη της κανονικότητας. Το τρίτο και τελευταίο βήμα αυτού του σχεδίου περιλαμβάνει το σχέδιο «Bubble» trans-Tasman, το οποίο θα επιτρέψει τελικά ταξίδια μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Η συμμαχία, εκτός από τη γεωγραφική εγγύτητα, πηγάζει από τον παρόμοιο επιτυχημένο χειρισμό του Covid-19 όπου και οι δύο χώρες συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλούς συνολικούς αριθμούς περιπτώσεων.

Ποιοι είναι οι τρέχοντες περιορισμοί; Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε όλα τα διεθνή ταξίδια για τους μη μόνιμους κατοίκους, εκτός από το ότι περιορίζουν σημαντικά την κυκλοφορία εντός των ίδιων των χωρών. Στην Αυστραλία, οι περιορισμοί διαφέρουν ανάλογα με το περιφέρεια – στη Νέα Νότια Ουαλία, για παράδειγμα, καφετέριες και εστιατόρια είναι ανοιχτά μόνο για φαγητό, οι συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους περιορίζονται σε δύο άτομα και τα πάρκα είναι ανοιχτά για άσκηση με τηρούμενες αποστάσεις. Η μη τήρηση των ισχυόντων κανόνων θεωρείται ποινικό αδίκημα και μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα ή φυλάκιση.

Στην Αυστραλία τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες ενδέχεται να ανοίξουν ξανά και να επιτρέπονται ταξίδια εντός πολιτειών, αν και τα κρατικά σύνορα πιθανότατα θα παραμείνουν κλειστά. Όλα τα χρονοδιαγράμματα ανοίγματος θα καθοριστούν από μεμονωμένα κράτη και εδάφη – επί του παρόντος, το Queensland σκοπεύει να ξεκινήσει το πρώτο του στάδιο στις 15 Μαΐου και στην Τασμανία στις 18 Μαΐου.

Από τώρα, δεν υπάρχει σταθερή ημερομηνία για το προτεινόμενο trans-Tasman Bubble ή για πιο προχωρημένες φάσεις ανοίγματος και στις δύο χώρες. Σύμφωνα με τις πρόσφατες παρατηρήσεις του Πρωθυπουργού Μόρισον, ελπίζει ότι η Αυστραλία θα φτάσει στην τρίτη φάση της, η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει ταξίδια μεταξύ Αυστραλίας και Τασμανίας, έως τον Ιούλιο. Όταν τα ταξίδια στο Trans-Tasman Bubble θεωρούνται ασφαλή, και τα δύο έθνη ενδιαφέρονται να επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν και άλλες νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού.

NYT | "Τα πρώτα σημάδια της επιστροφής του τουρισμού;" και εξετάζει 10 κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο με την Ελλάδα να είναι μέσα στην λίστα

Πώς θα ανοίξουν με ασφάλεια; Όταν επιτρέπεται το ταξίδι trans-Tasman, είναι πιθανό να απαιτείται καραντίνα 14 ημερών μετά από οποιοδήποτε ταξίδι μεταξύ των δύο εθνών.

Ποια είναι τα κύρια εμπόδια; Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας στον περιορισμό του Covid-19 μπορεί να αποδοθεί στην αυστηρότητα των μέτρων που έχουν παρθεί. Οποιαδήποτε χαλάρωση αυτών των μέτρων συνοδεύεται από την πιθανότητα ο ιός να αρχίσει να κυκλοφορεί ξανά. Προχωρώντας με μεγάλη προσοχή, ενώ προσπαθούν να ανοίξουν ξανά αποτελεσματικά τις οικονομίες τους, θα δουν τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, τις επόμενες εβδομάδες αλλά και μήνες.

NYT | "Τα πρώτα σημάδια της επιστροφής του τουρισμού;" και εξετάζει 10 κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο με την Ελλάδα να είναι μέσα στην λίστα

Ελλάδα

Η εφημερίδα μετά την Αυστραλία αναφέρεται στην Ελλάδα καθώς την θεωρεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό αναφέροντας τα παρακάτω για τον τουρισμό κάνοντας στην αρχή εκτενή αναφορά για τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα αλλά και για τον περιορισμό των κρουσμάτων και των θανάτων στην πατρίδα μας.

Το άνοιγμα των εστιατορίων και των ξενοδοχείων στην Ελλάδα ξεκινάει από την 1η Ιουνίου.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί αυτή την στιγμή; Καθώς οι περιορισμοί συνεχίζουν να αρθούν, οι Έλληνες υποχρεούνται να φορούν μάσκες στη δημόσια συγκοινωνία, στα νοσοκομεία και στα καταστήματα. Οι κάτοικοι εξακολουθούν να μην επιτρέπεται να ταξιδεύουν πέρα ​​από την «ευρύτερη περιοχή διαμονής τους». Απαγορεύεται το ταξίδι από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Ιταλία, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες και την Γερμανία. Όλες οι αφίξεις υπόκεινται σε καραντίνα 14 ημερών.

Πώς θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις με ασφάλεια; Εκτός από τη διατήρηση ενός σταδιακού ρυθμού των ανοιγμάτων τους επόμενους έναν έως δύο μήνες, υπάρχουν σχέδια για επανάληψη αθλητικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ, συναυλιών ή άλλων μεγάλων, πολυσύχναστων συγκεντρώσεων. Σύμφωνα με μια κυβερνητική παρουσίαση σχετικά με τη χαλάρωση των περιορισμών, ο Μάιος και ο Ιούνιος θα αφιερωθούν σε μια «συντονισμένη επιστροφή σε ένα« νέο φυσιολογικό »με συνεχή παρακολούθηση», ενώ ταυτόχρονα η χώρα θα προετοιμάζεται για ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η χώρα ελπίζει να ανοίξει στους τουρίστες το φθινόπωρο, (ναι αναφέρει το Φθινόπωρο στην χώρα μας σαν άνοιγμα του τουρισμού) χρησιμοποιώντας εκτεταμένες δοκιμές και ανίχνευση επαφών, και δίνοντας έμφαση σε πιο απομακρυσμένα καταλύματα και δραστηριότητες, όπως τον αγροτουρισμό και τη βαρκάδα.

NYT | "Τα πρώτα σημάδια της επιστροφής του τουρισμού;" και εξετάζει 10 κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο με την Ελλάδα να είναι μέσα στην λίστα

Ποια είναι τα κύρια εμπόδια; Εξισορρόπηση της ανάγκης για τουρισμό με ασφάλεια. Ενώ η Ελλάδα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα από πολλά ευρωπαϊκά έθνη, η οικονομία της, έχοντας μόλις ανακάμψει από χρόνια χρέους και κατάρρευσης, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Ο τουρισμός υπήρξε σημαντικό μέρος των πρόσφατων οικονομικών βελτιώσεων, καλωσορίζοντας περισσότερους από 34 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, ενώ απασχολεί το 20% των Ελλήνων εργαζομένων.

Για ποιες άλλες χώρες μιλάει η ΝΥΤ;

Η εφημερίδα αναφέρει εκτενώς και τα παραδείγματα του Πουέρτο Ρίκο, της Ισλανδίας, του Μεξικού, της Γαλλίας, της Σιγκαπούρης, της Χαβάης και της Ιταλίας.

Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία από τις παραπάνω χώρες είναι:

  • Πως η κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Wanda Vázquez, έχει δηλώσει την προθυμία της να ανοίξει τα καταστήματα κάθε φορά που οι αριθμοί των κρουσμάτων πέφτουν. Αυτό, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα υγείας και ασφάλειας για επιχειρήσεις με επίκεντρο τον τουρισμό, θα επιτρέψει στους ταξιδιώτες να κάνουν τις δικές τους επιλογές όταν επιλέγουν ξενοδοχεία, εστιατόρια και υπηρεσίες.
  • Η Ισλανδία δεν είχε ποτέ ολικό lockdown και αυτή την στιγμή έχουν ανοίξει όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας. Ο Ηλίας Gislason, διευθυντής του Ισλανδικού Συμβουλίου Τουρισμού, είπε. “Μπορούμε να ανοίξουμε τα σύνορα μόνο για πολίτες από χώρες που είχαν επιτυχία στον χειρισμό της εξάπλωσης του ιού; και ανάλογα θα πράξουμε για άνοιγμα σε πιο πολλές χώρες
  • Το Μεξικό ταλανίζεται ακόμα από κρούσματα και θανάτους. Μια κοινή δήλωση από τον Miguel Torruco Marqués, γραμματέα του τουρισμού, και τον Jorge Alcocer Varela, γραμματέα υγείας, δημοσιεύθηκε στις 23 Απριλίου και έθεσε λεπτομέρειες για τη βιομηχανία του τουρισμού για να διασφαλίσει την καθαριότητα και την ασφάλεια και να επιτρέψει σε ξενοδοχεία και εστιατόρια να είναι ασφαλή μόλις εξασθενήσει η απειλή του Covid-19. Οι λεπτομέρειες περιλαμβάνουν τη συχνότητα απολύμανσης χώρων, διαδικασίες απολύμανσης και απαιτήσεις καθαριότητας για τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένης της παροχής προστατευτικού εξοπλισμού.Ποια είναι τα κύρια εμπόδια; Ο κ. Vázquez δεν είναι σίγουρος πώς θα εφαρμοστούν αυτά τα πρωτόκολλα. Το κακό στην περίπτωση του Μεξικού είναι πως “Στην πραγματικότητα, είναι μόνο σχέδια“, είπε, επειδή οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων “δεν γνωρίζουν πραγματικά πώς θα μπορούν να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα”.
  • Για την Γαλλία επίσης τα πράγματα δεν είναι καλά: Το Παρίσι, το Calais, το Στρασβούργο και η Ντιζόν ταξινομούνται επί του παρόντος ως κόκκινες περιοχές και δεν θα ανοίξουν σύντομα για επισκέψεις τουριστών. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα πιθανές ημερομηνίες μιας που μικρά μουσεία, βιβλιοθήκες, καταστήματα και υπαίθριες αγορές θα επιτρέπεται να ανοίξουν πρώτα, ξεκινώντας από τις 11 Μαΐου σαν πρώτο βήμα επιστροφής στην νέα κανονικότητα.
  • Η Σιγκαπούρη δίνει έμφαση στην τεχνολογία! Από τις 12 Μαΐου, η κυβέρνηση απαιτεί από τις ανοιχτές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στο σύστημα SafeEntry, το οποίο θα παρακολουθεί όλους τους υπαλλήλους και τους επισκέπτες που εισέρχονται και εξέρχονται από μια τοποθεσία, για να συνεχίσουν τις προσπάθειες εντοπισμού επαφών. Η χώρα δοκιμάζει επίσης την αποτελεσματικότητα της χρήσης ενός «σκύλου ρομπότ» για την ενίσχυση της κοινωνικής απόστασης. Το άνοιγμα με ασφάλεια, είπε η κ. Loh, (περιφερειακή διευθύντρια του Τουριστικού Συμβουλίου της Σιγκαπούρης στην Αμερική) θα εξαρτηθεί από την «αύξηση των δοκιμών και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για ταχύτερη ανίχνευση επαφών». Αλλά ο τουρισμός έρχεται με κίνδυνο. «Αναγνωρίζουμε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις προσελκύουν υψηλή ανθρώπινη κίνηση και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις».
  • Στην Χαβάη μέχρι και τις 31 Μαΐου όποιος την επισκέπτεται μπαίνει σε 14 ημέρες καραντίνα και μετά βγαίνει έξω. Αυτό το μέτρο δεν προβλέπετε σύντομα να καταργηθεί.
  • Στην Ιταλία επίσης όποιος μπαίνει στην χώρα είναι για 14 ημέρες καραντίνα. Ακόμα δεν υπάρχουν σχέδια για άνοιγμα σε τουριστική επίσκεψη στην χώρα ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Τα πράγματα γύρω από τον τουρισμό παραμένουν δύσκολα, σε αρκετές χώρες, με πολλούς ανθρώπους να φοβούνται να ταξιδέψουν.

πηγή: NYT | Φωτογραφίες Intime News και Ηλίας Κοτσιρέας

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...