Ο Covid-19 και το νέο «φυσιολογικό» για τη διάσωση του πλανήτη

Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για να επανέλθουμε στο φυσιολογικό μετά την ολοκλήρωση της κρίσης Covid-19. Και όμως το φυσιολογικό -η επιχείρηση ως συνήθως- είναι αυτό που έκανε τον πλανήτη μας και τις κοινωνίες μας ευάλωτες σε κρίσεις.

Κανονικό σημαίνει μείωση των τεράστιων τμημάτων του δάσους για φύτευση καλλιεργειών. Κανονικό σημαίνει υπερβόσκηση ζώων, καταστρέφοντας τα φυσικά οικοσυστήματα εις βάρος των οικοτόπων για άγρια ​​ζώα. Το φυσιολογικό οδηγεί την κλιματική αλλαγή, η οποία αυξάνει το άγχος στα άγρια ​​είδη και τους οικοτόπους τους και κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε ζωονόσους (που εξαπλώνονται από ζώα σε ανθρώπους).

Ένα υγιές μέλλον μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο για τη φύση που θα οδηγήσει σε ένα νέο φυσιολογικό που θα μας φέρει σε αρμονία με το περιβάλλον, που ελαχιστοποιεί το ξέσπασμα των ζωονόσων επιδημιών, αναβιώνει μια κερδοφόρα οικονομία και διασφαλίζει ότι οι υπηρεσίες οικοσυστήματος είναι διαθέσιμες για όλους.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τουλάχιστον έξι στις 10 γνωστές μολυσματικές ασθένειες σε ανθρώπους έχουν εξαπλωθεί από ζώα. Το πιο σημαντικό, τρεις στις τέσσερις νέες ή αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες που προσβάλλουν τον άνθρωπο προέρχονται από ζώα. Η Zoonosis έχει τις ρίζες της σε στοιχεία από το τρέχον μοντέλο ανάπτυξής μας, ιδιαίτερα στη γεωργία και τα ορυχεία, και στον τρόπο που αναπτύσσουμε δρόμους και σχεδιάζουμε αστική ανάπτυξη.

Οι τεράστιες αλλαγές στη χρήση γης και η απώλεια ενδιαιτημάτων από αυτές τις πρακτικές έχουν φέρει τους ανθρώπους και τα ζώα σε στενότερη επαφή με άγρια ​​είδη. Έχουν εκθέσει τις κοινωνίες μας σε ασθένειες για τις οποίες δεν έχει αναπτυχθεί ανοσία.

Περισσότερο από το 70% της επιφάνειας του εδάφους χωρίς πάγο έχει ήδη αλλάξει σημαντικά. Μέχρι το 2050, η αλλαγή χρήσης γης θα επηρεάσει το 90% των χερσαίων συστημάτων της Γης εάν συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας ως συνήθως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Αξιολόγησης για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος. Εάν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, μια μελλοντική πανδημία θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο θανατηφόρα και δαπανηρή όσον αφορά τις ζωές και τα προς το ζην.

Μπορούμε, ωστόσο, να δημιουργήσουμε ένα νέο φυσιολογικό με το είδος των μετασχηματιστικών αλλαγών που θα μας επιτρέψουν να ξαναχτίσουμε τη σχέση μας με τη γη, τη βιοποικιλότητα και το κλιματικό σύστημα.

Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές έχουν ήδη επισημανθεί σε διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και την υποβάθμιση της γης. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος του 2015, το στρατηγικό σχέδιο για τη βιοποικιλότητα, τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της ερημοποίησης για το στρατηγικό πλαίσιο 2018-2030 και την ατζέντα του 2030, ένα κοινό σχέδιο για την ειρήνη και την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη, τώρα και στο μέλλον.

Η επίτευξη των στόχων σε αυτές τις συμφωνίες θα βοηθήσει τις κοινότητες να «ανακάμψουν καλύτερα» από τον Covid-19 και να οικοδομήσουν ένα καθαρό, πράσινο, υγιές, ασφαλές και δίκαιο μέλλον για όλους τους ανθρώπους.

Στην πρόσφατη ομιλία του για να γιορτάσει την 50ή επέτειο της Ημέρας της Γης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μοιράστηκε έξι δράσεις που σχετίζονται με το κλίμα για να βοηθήσει τα έθνη να βελτιώσουν την ανάκαμψή τους και να επενδύσουν σε ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.

Αυτό το όραμα της προστασίας της μακροχρόνιας υγείας του φυσικού μας κόσμου είναι ζωτικής σημασίας.

Η Φύση παρέχει «υπηρεσίες οικοσυστήματος» που είναι απαραίτητες για τη ζωή. Τροφή. Νερό. Γονιμοποίηση. Ο αέρας που αναπνέουμε. Οι υπηρεσίες οικοσυστήματος αξίζουν τουλάχιστον 125 τρισ. $ ετησίως. Αυτό είναι περίπου 1,5 φορές το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν όλων των χωρών, σύμφωνα με το WWF και το Axa Report Into the Wild: ενσωμάτωση της φύσης σε επενδυτικές στρατηγικές.

Η επένδυση σε χερσαίες οικοσυστημικές υπηρεσίες, για παράδειγμα, θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 50 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση. Το σχετικό κόστος να μην κάνουμε τίποτα θα μπορούσε να είναι ίσο με το 7% του παγκόσμιου ΑΕγχΠ έως το 2050.

Στο νέο φυσιολογικό, οι κλιματικοί κίνδυνοι και οι ευκαιρίες πρέπει να ενσωματωθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς και σε όλες τις πτυχές της χάραξης πολιτικής και των υποδομών του δημοσίου.

Οποιεσδήποτε επιλογές κάνουμε τώρα για να βοηθήσουμε την οικονομία να ανακάμψει θα κλειδώσει τις μελλοντικές οδούς οικονομικής ανάπτυξης και ανάπτυξης. Η οικοδόμηση καλύτερων, ισχυρότερων και εξυπνότερων σημαίνει ότι ξεκινάμε ένα ταξίδι όπου δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μας φροντίζει η φύση. Μια νέα κοινωνική σύμβαση για τη φύση.

Το Battling Covid-19 συγκρίνεται συχνά με τη μάχη ενός πολέμου. Μετά τους πολέμους, οι επιτυχημένοι ηγέτες ξανασκέφτηκαν και δημιούργησαν καλύτερο μέλλον για τους πολίτες τους. Η πρώτη ευκαιρία είναι όταν συναντηθούν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής για τη Βιοποικιλότητα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Αυτή είναι η στιγμή για να βάλουμε τον κόσμο στο δρόμο προς ένα πιο φιλόδοξο και ασφαλές μέλλον: τη στιγμή να ενεργήσουμε σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο για τη φύση που επαναλαμβάνει τη μοίρα μας σε ένα πιο υγιές, πιο ευημερούμενο για τους ανθρώπους και τον πλανήτη για τις επόμενες γενιές. Τα παιδιά μας δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο.

* Η Elizabeth Maruma Mrema είναι εκτελεστική γραμματέας της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη βιολογική ποικιλότητα, ο Ibrahim Thiaw είναι εκτελεστικός γραμματέας της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της ερημοποίησης και η Patricia Espinosa Cantellano είναι εκτελεστική γραμματέας της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος

Πηγή: theguardian.com

Φωτογραφία: Intime

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...