Ο Φρίξος Παπαχρηστίδης τιμήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος (φωτογραφίες)

Σε μία λιτή τελετή απονεμήθηκε το παράσημο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κο Παυλόπουλο την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2019

Το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος, αποτελεί ύψιστη τιμή και αποδίδεται από τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε Έλληνες πολίτες που υπερέχουν στις τέχνες και τη λογοτεχνία, την επιστήμη, τη δημόσια διαχείριση, τη ναυτιλία, το εμπόριο, και τη βιομηχανία. Απονέμεται επίσης σε αλλοδαπούς για εξαίρετες πράξεις τους που αυξάνουν το διεθνές γόητρο της Ελλάδας. Καθιερώθηκε στις 13 Μαΐου 1926 από την Κυβέρνηση της Β’ Ελληνικής Δημοκρατίας και αντικατέστησε το παλαιότερο “Τάγμα του Γεωργίου Α'”

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Παπαχρηστίδη δήλωσε τα ακόλουθα: “Σας επιδίδω το Παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος για την πολύπλευρη προσφορά σας προς την Πατρίδα μας, εντός και εκτός συνόρων. Από την προσφορά αυτή αναφέρω μόνο τις πτυχές της εκείνες, οι οποίες αφορούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την Εκκλησία της Ελλάδος καθώς και τον Ελληνικό Πολιτισμό, μέσω της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά”. Ενώ ο κ. Παπαχρηστίδης από την πλευρά του δήλωσε: “Πρέπει να πω ότι αισθάνομαι ταπεινός και θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω το έργο μου, ότι θα στηρίζω τα ιδανικά που αντιπροσωπεύει το Τάγμα του Φοίνικα και, κατά τα άλλα, σας ευχαριστώ όλους”
Στην τελετή παρευρέθηκε και ο υπουργός εθνικής αμύνης και βουλευτής Καβάλας κος Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Λίγα λόγια για την οικογένεια Παπαχρηστίδη

Είναι εγγονός του ομώνυμου ευεργέτη της Ελευθερούπολης και γιος του Βασίλη Παπαχρηστίδη είναι επικεφαλής της Ελληνικής ναυτιλιακής εταιρίας Hellespont Group που ιδρύθηκε το 1946 στο Montreal του Καναδά. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης και “μπήκε” στην οικογενειακή επιχείρηση το 2007. Η Hellespont διαθέτει στόλο με 8 δεξαμενόπλοια, 8 bulk carriers, 4 ρυμουλκά, 4 PSV και 1 crew boat.

Μερικές από τις υπηρεσίες που προσφέρει η Hellespont, είναι η τεχνική και εμπορική διαχείριση των πλοίων, οικονομικές αναφορές σε ιδιοκτήτες και ναυλωτές, καθώς και η επάνδρωση των πλοίων.Η Hellespont, πλέον, εδρεύει στη Σιγκαπούρη αλλά γραφεία της εταιρίας βρίσκονται στην Αθήνα, στο Αμβούργο και στη Μανίλα. Ο Φρίξος Παπαχρηστίδης ζει στο Αμβούργο και είναι παντρεμένος με την Καρολίνα Παπαχρηστίδη. Έχουν τέσσερα παιδιά, την Αλεξάνδρα, τον Βασίλη, την Ελισάβετ και τη Λεωνία.

Η οικογένεια του έχει χτίσει το Παπαχρηστίδειο Μαιευτήριο στην Ελευθερουπολη, το νοσοκομείο Καβάλας, την Παπαχρηστίδειο Βιβλιοθήκη, την έδρα Νεολληνικών σπουδών στον ΜακΓΚιλ του πανεπιστημίου του του Καναδά. Ο Φρίξος Βασ. Παπαχρηστίδης, ενίσχυσε το Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Αντικαρκινικό του Άγιου Σάββα, την Μητρόπολη Ελευθερούπολης, το Επισκοπείο της Ν. Περάμου, ανέγειρε πολλές εκκλησίες και ανακαίνισε πάμπολλες σε όλο τον κόσμο. Χρηματοδότησε την ιερά Μόνη της Μπυβδοσκεπαστής ενώ χρηματοδότησε τους ξενώνες του μοναστηριού της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας!

Πρόσφατα ιδρύθηκε το Παγκόσμιο Ίδρυμα Φρίξος Παπαχρηστίδης με Πρόεδρο την Τατιάνα Παπαχρηστίδη, Αντιπρόεδρο τον Φρίξο Βασ. Παπαχρηστίδη και μέλη τον Διδάκτορα Αρχιμανδρίτη Απόστολο Καβαλιώτη και τον Βασίλη Φρ. Παπαχρηστίδη. Ο Φρίξος Παπαχρηστίδης, ο παππούς, καταγόταν από την Ελευθερούπολη της Καβάλας και ήταν απόφοιτος της Εμπορικής Σχολής του Βόλου και στη συνέχεια σπούδασε Νομική στη Λωζάνη. Μεταναστεύοντας στον Καναδά, το 1933, γνώρισε και παντρεύτηκε το επόμενο έτος την Μαριέττα Βαχόν, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Δέκα χρόνια αργότερα ίδρυσε την πρώτη του ναυτιλιακή εταιρία, αγοράζοντας εννέα ατμόπλοια. Το 1958, κατασκεύασε το πρώτο του δεξαμενόπλοιο και το ονόμασε «Ελευθερούπολις», ως φόρο τιμής στην ιδιαίτερη του πατρίδα. Ως το 1970, ο στόλος του ανερχόταν στα 30 καράβια.

Φωτογραφίες: Τζάμαρος Παναγιώτης / Intime News

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Λίγο πιο ελαστικά φαίνεται ότι θα είναι από το Πάσχα που περάσαμε τα φετινά Χριστούγεννα. Στο γιορτινό τραπέζι θα μπορούν...

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο της Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα περιστατικά κορονοϊού από την περιοχή, ενώ υποστηρίζονται και ασθενείς από τη Δράμα και...