Ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το “Αϊζενχάουερ” που σταθμεύει στην Σούδα (φωτογραφίες)

Στο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS Dwight D. Eisenhower, που είναι ελλιμενισμένο στη ναυτική βάση της Σούδας, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης (23.03.2021) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ξεναγήθηκε στους χώρους του.

Μόλις πάτησε το πόδι του στο τεραστίων διαστάσεων αεροπλανοφόρο των Η.Π.Α “Αϊζενχάουερ” ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον υποδέχτηκαν ο διοικητής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική, Ναύαρχος Robert Burke και ο υποναύαρχος Scott Robertson, διοικητής της ομάδας κρούσης της οποίας ηγείται το «Eisenhower». Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο αεροπλανοφόρο από τον πλοίαρχο Paul Campagna.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε κατ’ αρχάς το υπόστεγο όπου φυλάσσεται ελικόπτερο MH-60R «Romeo» όπου και ενημερώθηκε για τις υπηρεσιακές δυνατότητες του. Η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση για την απόκτηση τεσσάρων τέτοιων ελικοπτέρων σε πρώτη φάση, συν ακόμα τρία στη συνέχεια. Με τα πρώτα να έρχονται στην χώρα μας στα μέσα του 2022.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στο κατάστρωμα και στον διάδρομο απονήωσης και προσνήωσης, όπου βρίσκονταν «παρατεταγμένα» μαχητικά αεροπλάνα F/A-18. Ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροπλανοφόρου, τον οπλισμό του και τους μηχανισμούς που διαθέτει.

Στον λόγο του αναφέρθηκε στην Ελληνοαμερικανική φιλιά αλλά και στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της επανάστασης λέγοντας: «Αυτή την εβδομάδα καθώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σκεφτόμαστε τους δεσμούς που μας ενώνουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεσμοί οι οποίοι δεν είναι μόνο κοινωνικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, είναι πρωτίστως δεσμοί αξιακοί. Ενθυμούμαστε ότι ο Αδαμάντιος Κοραής αλληλογραφούσε πολύ συχνά με τον Thomas Jefferson», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «η στρατιωτική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα».

Ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζον Μπάιντεν για την θερμή επιστολή που έγραψε για την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης στην Ελληνίδα πρόεδρο και συνέχισε τον λόγο του λέγοντας πως: «Η βάση της Σούδας είναι η μόνη η οποία μπορεί να φιλοξενήσει Αμερικανικά πλοία αυτού του μεγέθους καθώς η χώρα μας ενισχύει και επενδύει στην αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεών της, η στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία», και θύμισε την 22η στροφή του Ύμνου στην Ελευθερία, όπου υπάρχει αναφορά του Διονύσιου Σολωμού στη «Γη του Βάσιγκτον»

Μετά την ολοκλήρωση της περιήγησης, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, τον αντιναύαρχο Burke, τον υποναύαρχο Robertson και τον καπετάνιο Campagna. Από ελληνικής πλευράς στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...