Ο Κώστας Μποζάμπαλης χαρακτηρίζει ως αρμαγεδώνα τον covid-19 για τον τουρισμό και μοιράζεται τις σκέψεις του για την επόμενη μέρα

Εϊμαστε στο ξενοδοχείο Lucy για να συνομιλήσουμε με τον κ. Κώστα Μποζάμπαλη (general manager του ομίλου) για τον τουρισμό αλλά και για το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας. Τον τουρισμό που είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας και που δέχθηκε μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας. Τον τουρισμό που άντεξε σε όλες τις προηγούμενες κρίσεις και πάντα έβγαινε πιο δυνατός.

Σας ευχαριστούμε κ. Μποζάμπαλη για την αποδοχή και για πρώτη ερώτηση θα θέλαμε να μας πείτε τι είδους τουρισμός επισκέπτεται την Καβάλα.

Ουσιαστικά είναι οδικός και διερχόμενος τουρισμός αυτός που επισκέπτεται την πόλη. Για αυτό και αυτή την περίοδο που ζούμε με όλες τις απαγορεύσεις και το lockdown o οδικός τουρισμός είναι πρακτικά και ουσιαστικά «νεκρός». Έτσι τα περισσότερα ξενοδοχεία της Καβάλας αποφάσισαν να μείνουν κλειστά. Μόνο ένα κατάλυμα  παρέμεινε ανοικτό για να καλύψει τις ανάγκες που θα προέκυπταν την περίοδο της πανδημίας.
Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να αναφέρω ότι τα καταλύματα διαμοιρασμού μπορούν να λειτουργούν , αφού  είναι  ειδική περίπτωση από την στιγμή που δεν ελέγχονται υγειονομικά, ούτε έχουν κάνει όλες  τις διαδικασίες για να είναι νόμιμα και ασφαλή  και συνήθως τα λειτουργούν οι ιδιοκτήτες τους.
Τα ξενοδοχεία λοιπόν, ιδιαίτερα της περιφέρειας  αποφάσισαν τα περισσότερα να μείνουν κλειστά, ειδικά μετα την απαγόρευση των μετακινήσεων ,πράγμα που μείωσε  δραματικά τις κρατήσεις τους. 

Πότε πιστεύετε ότι ο οδικός τουρισμός θα επανέλθει σε λειτουργία;

Ο οδικός τουρισμός κατά την γνώμη μου θα επανέλθει σε λειτουργία όταν θα λήξουν αυτές οι απαγορεύσεις των μετακινήσεων εντός και εκτός της επικράτειας
Ο οδικός τουρισμός σε μεγάλο ποσοστό δουλεύει με αντιπροσώπους, με επιχειρηματίες που έχουν εμπορικές σχέσεις ή θέλουν να τις αναπτύξουν, με διερχόμενα groups από την πόλη μας και με συνέδρια και διάφορες εκδηλώσεις.
Τώρα αν μιλήσουμε συγκεκριμένα για την Καβάλα που έχει προνόμιο με την θέση της και την ομορφιά της έχει και το παραθεριστικό κομμάτι το οποίο από μέσα  Ιούνιου  έως  τον  Αύγουστο φιλοξενεί κυρίως επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες.
Τουριστικό κομμάτι που έχει όμως πολλές ιδιαιτερότητες.

Πες μου τις ιδιαιτερότητες της Καβάλας…

Οι ιδιαιτερότητες που έχει η πόλη είναι πως τα ξενοδοχεία του κέντρου της πόλης δεν είναι αμιγώς παραθεριστικά. Είναι λιγότερα  τα υπόλοιπα, όπως το Lucy , αυτά που βρίσκονται στο Παληό, στην Πέραμο τα οποία βρίσκονται πάνω στην θάλασσα και στοχεύουν στον παραθεριστικό τουρισμό την καλοκαιρινή περίοδο.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είμαστε παραθεριστικός  προορισμός. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει πολλά χρόνια τώρα ποτέ δεν μπόρεσε να γίνει μέχρι και σήμερα εποχικός παραθεριστικός  προορισμός. Με απλά λόγια ακολουθεί την Θάσο. Όταν γέμιζε η Θάσος έδινε τον αέρα να πουλάει και η Καβάλα τουριστικά πακέτα σε επισκέπτες και ευτυχώς η περιοχή δίνει την δυνατότητα στον Ρουμάνο, τον Σέρβο, τον Βούλγαρο να έρθει και προς την πόλη. 

Για ποιο λόγο γίνεται αυτό;

Η Θάσος είναι ο μεγάλος τουριστικός προορισμός της περιφέρειας μας, δέχεται πτήσεις τσάρτερ από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες . Η καθιέρωση ενός προορισμού  στον τουριστικό χάρτη έχει σχέση πάντα με τις αεροπορικές συνδέσεις και τα τουριστικά πακέτα που πωλούνται μέσα από αυτές.
Ενώ δηλαδή οι πτήσεις έρχονται στο  αεροδρόμιο Καβάλας  λίγοι επισκέπτες  έρχονται για την πόλη. Δεν υπάρχει ένα τσάρτερ που να φέρνει τουρίστες αποκλειστικά στην πόλη μας.  Συνήθως από τους 200 που κατεβαίνουν αυτή την στιγμή στο αεροδρόμιο οι 180 πάνε στην Θάσο και μόνο 20 θα έρθουν προς τα εδώ.
Εμείς στο Lucy κάναμε πολλές προσπάθειες να φέρουμε τσάρτερ μόνο για την Καβάλα και το πετύχαμε μόνο αν είχαμε και την Θάσο μέσα στο προσφερόμενο προϊόν. Αυτό εννοούσα όταν έλεγα  πως δεν έχει δομηθεί αυτόνομο τουριστικό προϊόν και ότι αποτελεί την συνέχεια της Θάσου. Και μιας που μιλάμε και για την Θάσο θα ήθελα να σου πω πως μέχρι να παρουσιαστεί η πανδημία το νησί πήγαινε κυριολεκτικά συνεχώς ανοδικά τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια να ανεβάσει τις τιμές της ψηλά, να ανεβάσει ταυτόχρονα τις υπηρεσίες της και την ποιότητα της με την ανέγερση νέων καταλυμάτων. Παρόλα αυτά τους μήνες που η Θάσος είναι γεμάτη όπως σου ανέφερα και πιο πριν ο κόσμος έρχεται στην Καβάλα. Εδώ όμως θα παρατηρήσει κάποιος  κάτι που δεν το βλέπουν πολλοί και δεν είναι άλλο από την διαφορά στις τιμές που συναντάει ο επισκέπτης ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιοχές με την Καβάλα να είναι πολύ πιο φθηνή από την Θάσο. 

Ο Κώστας Μποζάμπαλης χαρακτηρίζει ως αρμαγεδώνα τον covid-19 για τον τουρισμό και μοιράζεται τις σκέψεις του για την επόμενη μέρα

Αυτό παίζει ρόλο στην αξιοποίηση της Καβάλας; Η τόση διαφορά τιμής που υπάρχει;

Παίζει ρόλο και μάλιστα σημαντικό. Γιατί το τουριστικό προϊόν δεν μετριέται μόνο με το πόσοι επισκέφθηκαν μια περιοχή αλλά και στην τιμή του. Αυτή την στιγμή ο Μ.Ο. της τιμής για την Καβάλα είναι δυστυχώς ντροπιαστικός για τα καταλύματα της. Υπάρχουν καταλύματα που δεν μπορούν να επιβιώσουν με αυτές τις τιμές που υπάρχουν. Άρα κάτι κάνουμε όλοι λάθος και πρέπει να το δούμε το θέμα από την αρχή και από μηδενική βάση. Φαντάσου ότι και η ίδια η πανδημία μας πήγε πίσω και είμαστε στην αρχή ξανά, άρα πρέπει να τα δούμε όλα αυτή την περίοδο, και πρέπει να στήσουμε σωστά το τουριστικό προϊόν της πόλης. Και ξέρεις κάτι που πιθανόν το βλέπεις κιόλας, η Καβάλα μπορεί να αναπτυχθεί σε τουριστικό προορισμό, μπορεί να φέρει κόσμο μόνο για αυτή, έχει τις δυνατότητες να το πετύχει. Πως; Να μερικές ιδέες όπως το city break που δεν δουλεύθηκε ποτέ, δηλαδή διήμερα – τριήμερα όλο όμως το χρόνο. Το καλοκαιρινό υπάρχει αλλά δεν φτάνει έχοντας νησί δίπλα σου. Είναι λάθος η Καβάλα να γίνει μόνο καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός.
Βέβαια θα σου πω και ένα θετικό που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Είναι πως την περσινή χρονιά υπήρξαν ορισμένοι Ισραηλίτες που θέλησαν να έρθουν αποκλειστικά στην Καβάλα. Και θα πρέπει να δούμε αυτή την αγορά, γιατί αυτό είναι που χρειάζεται η πόλη και πρέπει να δούμε σοβαρά τον τουρισμό city break για όλο το χρόνο.

Υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για την ανάπτυξη του τόπου;

Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ένα από τα κυριότερα συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία μίας μεγάλης μονάδας. Το να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση αναπτύσσουν ολόκληρη την περιοχή. Στην Θάσο υπάρχει πρόβλημα στο να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους και αναγκαζόμαστε να φέρουμε προσωπικό απέξω. Επίσης στην Καβάλα το ανθρώπινο δυναμικό το καλοκαίρι προτιμά να πηγαίνει στις Κυκλάδες στην Ρόδο και τελευταία και στην Κύπρο. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι στην Καβάλα που έχουν εργασιακές εμπειρίες  στον τουριστικό κλάδο. Είμαστε και άτυχοι στο ότι η σχολή τουριστικών επαγγελμάτων τελικά πήγε στην Αλεξανδρούπολη, βέβαια με τα ΙΕΚ που υπάρχουν στην πόλη κάτι αρχίζει να κινείται. 

Ο Κώστας Μποζάμπαλης χαρακτηρίζει ως αρμαγεδώνα τον covid-19 για τον τουρισμό και μοιράζεται τις σκέψεις του για την επόμενη μέρα

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς για εναλλακτικό τουρισμό. Τι σημαίνει ο όρος αυτός;

Ο τουρισμός είναι μία έννοια και ο τουρίστας που επισκέπτεται μία περιοχή θα κάνει και περιηγητικό τουρισμό, θα κάνει και βιωματικό. Δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι τομείς τουρισμού, όλα είναι κάτω από την ίδια ομπρέλα. Μερικοί δε φωνάζουν ότι πρέπει να ξεφύγουμε από το παραθεριστικό της θάλασσας αλλά αυτό είναι το 95% του συνολικού τουριστικού ρεύματος στην χώρα μας, υπάρχει λοιπόν πιθανότητα να επενδύσει κάποιος στο υπόλοιπο 5%, σίγουρα όχι. Μπορεί όμως μέσα από το 95% να αναπτυχθούν και άλλοι τομείς.

Ο Κώστας Μποζάμπαλης χαρακτηρίζει ως αρμαγεδώνα τον covid-19 για τον τουρισμό και μοιράζεται τις σκέψεις του για την επόμενη μέρα

Την φετινή season πως την περιμένεις να είναι;

Κοίταξε η φετινή χρονιά έχει το εξής χαρακτηριστικό σε σύγκριση με πέρυσι. Είναι πιο ξεκάθαρη από θέμα προκρατήσεων και για να σου κάνω και μία ανασκόπηση το 2020 είχαμε προκρατήσεις που είχαν ξεπεράσει κάθε άλλη χρονιά. Με το που ακούσαμε τον κορονοϊό στην Κίνα η αλήθεια είναι πως το θεωρούσαμε κάτι μακρινό και πιο πολύ μας φόβιζε η κατάσταση στον Έβρο. Βέβαια όταν έφτασε ο ιός σε εμάς μπορώ να χαρακτηρίσω τα όσα ακολούθησαν με μία μόνο λέξη. Αρμαγεδών.
Φέτος έχουμε την μεταφορά των voucher από το 2020 και έχουν έρθει και φρέσκιες κρατήσεις για την θερινή περίοδο και αυτό είναι θετικό γιατί αρχίζεις και κτίζεις με κάτι να κινείται.

Πότε ξεκινάει η season;

Μιλώντας για την δική μας περιοχή σίγουρα όχι πριν τις 15 Μαΐου. Μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο θεωρώ ότι είναι δύσκολο  να  προλάβουμε  το άνοιγμα, λίγο  αργότερα ίσως είναι πιο εφικτό. Την στιγμή αυτή στο τέλος Απρίλιου η υγειονομική κατάσταση δεν είναι και τόσο καλή και δεν πιστεύω ότι θα επανέλθει τόσο σύντομα. Βέβαια στο τελικό άνοιγμα παίζουν ρόλο και οι αγορές που μας  επισκέπτονται. 

Πως είναι οι τιμές;

Ήδη από πέρυσι οι τιμές έχουν μεγάλη πτώση. Πολλοί έχουν χαμηλώσει πολύ τις τιμές και η δική μου άποψη είναι πως είναι λάθος όλο αυτό  για έναν απλό λόγο που δεν είναι άλλος από το ότι η τιμή σε χαρακτηρίζει και σε προσδιορίζει. Εμείς λοιπόν κρατάμε φέτος σταθερές τις τιμές μας με όποιο κόστος αυτή η απόφαση μπορεί να έχει. Η διαφοροποίηση που κάνουμε είναι να αυξήσουμε τις παροχές μας στην ίδια όμως τιμή. Αυτή την στιγμή λοιπόν δημιουργούμε τα spa στο Lucy – μια εντελώς καινούργια παροχή, επίσης φρεσκάρουμε τα  τα δωμάτια μας, ενώ θα έχουμε έτοιμο και το γυμναστήριο μας. Πολλές νέες παροχές με ίδια τιμή.
Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στην Μακρύαμμο με καινούργια a-la carte εστιατόρια και adventures activities που θα δίνουμε στον πελάτη μας εντελώς δωρεάν.
Τέλος αλλά εξίσου σημαντικό είναι πως μετά όλη αυτή την κατάσταση με τον ιό έχουμε γίνει πιο ευέλικτοι στις προπληρωμές μας για την κράτηση, έτσι ο επισκέπτης μας μπορεί να ακυρώσει το ταξίδι του μέχρι και 14 ημέρες πριν την άφιξη του χωρίς να έχει οικονομική συνέπεια. 

Ας κοιτάξουμε λίγο πιο μακριά στο μέλλον γιατί και φέτος θα είναι μια σχετικά περίεργη τουριστική χρονιά. Το επόμενο καλοκαίρι θα έχει τουριστική έκρηξη πιστεύεις;

Όχι δεν το πιστεύω. Τα πράγματα ναι μεν θα είναι όλο και καλύτερα αλλά θα κάνει αρκετά χρόνια να ηρεμήσει το όλο θέμα, στην πενταετία θεωρώ πως θα είμαστε εκεί που είχαμε φτάσει το 2019.

Σε ρωτάω γιατί ένας βορειοευρωπαίος, ένας αμερικάνος ένας αυστραλός μετά από τόσο μεγάλο εγκλεισμό θα έχει την επιθυμία να ταξιδέψει…

Η επιθυμία υπάρχει και αυτή την στιγμή που μιλάμε και υπάρχει και μεγάλη επιθυμία να έρθει και στην Ελλάδα. Άλλο όμως είναι η επιθυμία και άλλο να το κάνει πράξη. Πάνω σε αυτό θα σου πω και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό που θα πάρει πολύ χρόνο για να έρθει σε ισορροπία. Έχουν επηρεαστεί  οι παραδοσιακές τουριστικές δομές, έγιναν  πτωχεύσεις αεροπορικών εταιρειών αλλά και μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων. Ακόμα και σε αυτό το πεδίο ξεκινάμε από το μηδέν. Ο κορονοϊός αποτέλεσε ένα τόσο μεγάλο γεγονός που ακόμα και για εμάς που κάνουμε σχέδια  διαχείρισης κρίσεων, κανείς πραγματικά δεν μπορούσε να το προβλέψει όλο αυτό, δεν είπα τυχαία ότι ήταν αρμαγεδών.
Τώρα θα περάσουμε στην φάση όπου όλο αυτό το σύστημα θα ανακατασκευαστεί  και θα ξεκινήσει πάλι από αρχικό επίπεδο.

Ουσιαστικά είναι αυτή η στιγμή εποχή ευκαιριών…

Αυτό που είναι ζητούμενο είναι να μπορέσει το κράτος να ενισχύσει και να βοηθήσει δομικά κομμάτια της τουριστικής μας βιομηχανίας, επιχειρήσεις και εργαζομένους, ειδικά τώρα που η ανάγκη εκκίνησης της νέας προσπάθειας είναι στην αρχή για να ξαναμπεί η χώρα μας ανταγωνιστικά στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται παγκόσμια για τον τουρισμό 

Σίγουρα όμως  γεννιούνται και ευκαιρίες σε τέτοιες κρίσεις.

Ο Κώστας Μποζάμπαλης χαρακτηρίζει ως αρμαγεδώνα τον covid-19 για τον τουρισμό και μοιράζεται τις σκέψεις του για την επόμενη μέρα

Να σας κάνουμε και μία τελευταία ερώτηση. Εσείς σαν όμιλος σκέφτεστε την ανάπτυξη αυτή την περίοδο των ευκαιριών;

Εμείς είμαστε ένας όμιλος ο οποίος έχει οικογενειακή δομή και παράδοση. Μπορεί να σκεφτόμαστε την ανάπτυξη σε νέες μονάδες αλλά στο πιο μακρινό μέλλον. Είμαστε μια υγιής επιχείρηση και αυτό που σκεφτόμαστε αυτή την στιγμή είναι να γινόμαστε καλύτεροι. Τώρα αν στο μέλλον μας δοθεί μία μεγάλη ευκαιρία θα το σκεφτούμε και θα αποφασίσουμε ανάλογα με το ρίσκο που θα έχει. Προχωράμε λοιπόν στο μέλλον με σταθερά βήματα. 

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία που είχαμε.

Να είστε καλά και εγώ ευχαριστώ.

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...