Ο κτηνίατρος που προστάτευσε τα Νησιά Φερόε από τον κορονοϊό

Ένας επιστήμονας, που μετέτρεψε το εργαστήριό του από χώρο ελέγχου και έρευνας σολομών σε χώρο διενέργειας τεστ διάγνωσης του νέου κορονοϊού, συνέβαλε σημαντικά να μην θρηνήσουν θύματα τα Νησιά Φερόε, όπου αναλογικά με τον πληθυσμό έχει εξεταστεί ο μεγαλύτερος ανθρώπων παγκοσμίως.

Μόνο ένας ασθενής της Covid-19 νοσηλεύεται στο Αρχιπέλαγος του Βόρειου Ατλαντικού, το οποίο μαζί με τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, τη Λετονία, τη Γεωργία, τη Μάλτα και το Λιχτενστάιν, δεν έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής κανέναν θάνατο.

Σήμερα μάλιστα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπάρντουρ Στάιγκ Νίλσεν, ανακοίνωσε ότι στις 20 Απριλίου θα ανοίξουν εκ νέου τα νηπιαγωγεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα δημοτικά για τις πρώτες τάξεις. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται επίσης να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες και τα αθλητικά γεγονότα να αρχίσουν ξανά χωρίς θεατές.

Πολιτικοί τονίζουν ότι η επιτυχία της εγχώριας στρατηγικής οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην προνοητικότητα του κτηνίατρου Ντιμπς Κρέστιανσεν, επικεφαλής του τμήματος για τα ψάρια και τις ζωικές ασθένειες στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στην πρωτεύουσα Τόρσχαβν.

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής του Βασιλείου της Δανίας ήδη από τον Ιανουάριο σχετικά με την ανάγκη να προετοιμαστεί για την πιθανή εξάπλωση του νέου κορονοϊού από την Κίνα.

Πριν τον Covid-19 o επιστήμονας ήλεγχε και ερευνούσε στο προηγμένης τεχνολογίας εργαστήριο πιθανές μολύνσεις και ασθένειες των σολομών, σε μία χώρα που τους εκτρέφει μαζικά. 

Αφού όμως αγόρασε τον απαραίτητο εξοπλισμό, προχώρησε σε τεστ για κορονοϊό. Σύμφωνα με επίσημα αρχεία, το 10% του πληθυσμού των 61.000 κάτοικων έχει ήδη εξεταστεί. Μάλιστα, οι γιατροί μπόρεσαν να εντοπίσουν και να απομονώσουν όσους είχαν έρθει σε επαφή με τα 184 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πλέον οι 131 από τους ασθενούς έχουν αναρρώσει πλήρως.

Ο Κρέστιανσεν δήλωσε στον Guardian ότι η μετατροπή ενός κτηνιατρικού εργαστηρίου για να γίνονται τεστ σε ανθρώπους δεν χρειαζόταν κανένα μαγικό. «Είναι πολύ εύκολο να προσαρμοστείς. Το μόνο πράγμα που άλλαξα ήταν μερικά στοιχεία» είπε και πρόσθεσε ότι χάρη σε αυτό μπορούσε να κάνει μέχρι και 1.000 εξετάσεις την ημέρα, εάν οι βοηθοί του και το απαραίτητο προσωπικό ήταν διαθέσιμοι. 

Η τελευταία ομάδα τεστ χθες ήταν αρνητική. Η Κρισίνα Χάφος, βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας μέχρι το 2019, επαίνεσε τη γρήγορη δράση του κτηνιάτρου αλλά και της κυβέρνησης για τη δημιουργία της μονάδας τεστ.

«Αν έπρεπε να στείλουμε τις εξετάσεις στη Δανία για ανάλυση, θα χρειάζονταν από μέρες έως και εβδομάδα για να πάρουμε αποτελέσματα και δεν θα ήταν δυνατόν να ελέγξουμε την ασθένεια όπως κάναμε» πρόσθεσε.

Τέλος, η ίδια υπογράμμισε τη σημασία της παρακολούθησης και του εντοπισμού των κρουσμάτων, καθώς επέτρεψε την επιβεβαίωση όλων των θετικών στον ιό και των επαφών με αποτέλεσμα να μπουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες

πηγή: efsyn.gr και με πληροφορίες από το The Guardian

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...