Ο Λευκός Οίκος διατάσσει τις υπηρεσίες πληροφοριών να ερευνήσουν για τυχών ευθύνες την Κίνα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο Λευκός Οίκος διέταξε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να επανεξετάσουν όλα τα δεδομένα για να δουν αν η Κίνα και πιθανώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρυβαν πληροφορίες για το νέο κοροναϊό, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης στο ABC News.

Η έρευνα αποτελεί ένδειξη της νέας σκληρής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ για την Κίνα εν μέσω ερωτήσεων σχετικά με τη δική του απάντηση στην πανδημία. Αφού αρχικά επαίνεσε τον Xi Jinping και τη διαφάνεια της κυβέρνησής του, ο πρόεδρος πρότεινε ακόμη και αποζημίωση από το Πεκίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo έπαιξε για άλλη μια φορά τον ρόλο του “λαγού” την Τετάρτη, κατηγορώντας την Κίνα για διάδοση παραπληροφόρησης και κάλυψη κρίσιμων λεπτομερειών της επιδημίας στο αρχικό στάδιο και παράλληλα αμφισβήτησε την ασφάλεια των κινεζικών εργαστηρίων – τροφοδοτώντας περαιτέρω την αναπόδεικτη μέχρι τώρα θεωρία ότι η πρώτη περίπτωση του COVID-19 προήλθε από ένα βιοϊατρικό εργαστήριο στο Γουχάν της Κίνας.

Ο Λευκός Οίκος διατάσσει τις υπηρεσίες πληροφοριών να ερευνήσουν για τυχών ευθύνες την Κίνα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, ο Τραμπ είπε ότι η κυβέρνησή του ψάχνει τρόπους να βεβαιώσει πως η Κίνα είναι οικονομικά υπεύθυνη για την πανδημία και την οικονομική ζημία που προκάλεσε μετά το γενικό lockdown σε όλο τον κόσμο, το εμπόριο σταμάτησε και όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν περιορισμούς στο σπίτι.

“Δεν έχουμε προσδιορίσει ακόμη το τελικό ποσό. Είναι πολύ σημαντικό. Εάν ρίξετε μια ματιά στον κόσμο – εννοώ, πρόκειται για παγκόσμια ζημιά. Δεν πρόκειται για ζημιά μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα”, είπε.

Το να διατάξουμε τις υπηρεσίες πληροφοριών να ερευνήσουν θα είναι το πρώτο βήμα για στοιχειοθετηθεί η υπόθεση εναντίον του Πεκίνου. Η κυβέρνησή των ΗΠΑ διέκοψε πρόσφατα τα αμερικανικά κονδύλια στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τον ΠΟΥ.

“Όπως είπε ο Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες διερευνούν διεξοδικά αυτό το ζήτημα. Η κατανόηση της προέλευσης του ιού είναι σημαντική για να βοηθήσει τον κόσμο να ανταποκριθεί σε αυτήν την πανδημία, αλλά και να ενημερώσει τις προσπάθειες ταχείας αντίδρασης σε μελλοντικά κρούσματα μολυσματικών ασθενειών,” δήλωσε ο Υφυπουργός Τύπου Χόγκαν Γκίντλεϊ δήλωσε την Τετάρτη.

Ο Λευκός Οίκος διατάσσει τις υπηρεσίες πληροφοριών να ερευνήσουν για τυχών ευθύνες την Κίνα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ωστόσο, οι επικριτές τις συγκεκριμένης απόφασης επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να ζητήσουν από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για πρόσθετες πληροφορίες όσον αφορά τον ΠΟΥ για να μάθουν τι συνέβει. Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν μέρος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ που ταξίδεψε στην Κίνα αφού το Πεκίνο επέτρεψε τελικά στον ΠΟΥ την είσοδο στα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην ABC News. Υπάρχουν επίσης Αμερικανοί αξιωματούχοι που εργάζονται στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στη Γενεύη της Ελβετίας, στο πλαίσιο της αποστολής των ΗΠΑ στον οργανισμό.

“Επιμένουμε απλώς να εκπληρώσουν τις αποστολές τους, συμπεριλαμβανομένης της απαιτήσεως πλήρους διαφάνειας και ανταλλαγής πληροφοριών και προθυμία να μιλήσουν για την αλήθεια και να λογοδοτήσουν τα κράτη μέλη μόνο αν δεν συμμορφωθούν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΠΟΥ, παρόλο που – σύμφωνα με τους κανονισμούς του – ο οργανισμός είναι αυστηρά περιορισμένος σε ό, τι μπορεί να πει πέρα από τα δεδομένα που λαμβάνει από ένα κράτος μέλος.

Η αντίδραση της Κίνας

Οι συνεχείς επιθέσεις του Πομπέο συζητιούνται έντονα από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Στις ειδήσεις το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της κίνας, το οποίο έχει πάνω από 100 εκατομμύρια τηλεθεατές, το CCTV χαρακτήρισε τον κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ «δημόσιο εχθρό της ανθρωπότητας» για τη διάδοση «πολιτικών ιών», «παίζοντας συνεχώς κόλπα και παρεμβένοντας αρνητικά στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσουν τον ιό.”

Επίσης αναφέρουν πως τα εργαστήρια της Κίνας συνεργάζονται με αυτά των Η.Π.Α. αλλά και άλλων χωρών και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν, το οποίο υπονοεί ο Πομπέο ότι μπορεί να προκάλεσε το ξέσπασμα μολύνοντας κατά λάθος το προσωπικό του.

με πληροφορίες από το abcnews.com

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...