Ο ψυχρός αέρας αυξάνεται – Είναι λάθος τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα μας;

Η ελαφρότητα των υδρατμών ρυθμίζει την υπερθέρμανση του κλίματος στις τροπικές περιοχές.

Σύμφωνα με τη συμβατική γνώση, ο θερμός αέρας ανεβαίνει ενώ ο κρύος αέρας βυθίζεται. Αλλά μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια, διαπίστωσε ότι στην τροπική ατμόσφαιρα, ο κρύος αέρας αυξάνεται λόγω ενός παραβλεφθέντος αποτελέσματος – της ελαφρότητας των υδρατμών. Αυτό το φαινόμενο βοηθά στη σταθεροποίηση των τροπικών κλιμάτων και στηρίζει μερικές από τις επιπτώσεις ενός κλίματος θέρμανσης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 6 Μαΐου 2020 στο περιοδικό Science Advances, είναι από τις πρώτες που έδειξαν τις βαθιές επιπτώσεις της πλευστότητας υδρατμών στο κλίμα και την ενεργειακή ισορροπία της Γης.

«Είναι γνωστό ότι οι υδρατμοί είναι ένα σημαντικό αέριο θερμοκηπίου που θερμαίνει τον πλανήτη», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Ντα Γιανγκ, επίκουρος καθηγητής των ατμοσφαιρικών επιστημών στο UC Davis και από κοινού επιστήμονας καθηγητής στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley. «Αλλά από την άλλη πλευρά, οι υδρατμοί έχουν ένα πλευστό αποτέλεσμα που βοηθά στην απελευθέρωση της θερμότητας της ατμόσφαιρας στο διάστημα και στη μείωση του βαθμού θέρμανσης. Χωρίς αυτήν την ελαφρότητα υδρατμών, η κλιματική θέρμανση θα ήταν ακόμη χειρότερη».

Ο υγρός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον ξηρό αέρα υπό τις ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο πλευστότητας ατμών. Αυτή η μελέτη ανακάλυψε ότι αυτό το αποτέλεσμα επιτρέπει τον κρύο, υγρό αέρα να ανεβαίνει, σχηματίζοντας σύννεφα και καταιγίδες στις τροπικές περιοχές της Γης. Εν τω μεταξύ, ζεστός, ξηρός αέρας βυθίζεται σε καθαρούς ουρανούς. Στη συνέχεια, η ατμόσφαιρα της Γης εκπέμπει περισσότερη ενέργεια στο διάστημα από ό, τι διαφορετικά χωρίς άνωση ατμών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ελαφρότητα των υδρατμών αυξάνει τη θερμική εκπομπή της Γης κατά περίπου 1-3 watt ανά τετραγωνικό μέτρο πάνω από τις τροπικές περιοχές. Αυτή η τιμή συγκρίνεται με την ποσότητα ενέργειας που συλλαμβάνεται διπλασιάζοντας το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οι υπολογισμοί των συγγραφέων υποδηλώνουν περαιτέρω ότι τα ακτινοβολητικά αποτελέσματα της πλευστότητας των ατμών αυξάνονται εκθετικά με την υπερθέρμανση του κλίματος.

Η καλύτερη κατανόηση του φαινομένου της πλευστότητας των ατμών και του σταθεροποιητικού του ρόλου στις τροπικές περιοχές μπορεί επίσης να βελτιώσει τις προσομοιώσεις σύννεφων και καταιγίδων, καθώς και τα κλιματικά μοντέλα, ανέφερε η μελέτη.

«Τώρα που καταλαβαίνουμε πώς η ελαφρότητα του νερού ρυθμίζει το τροπικό κλίμα, σκοπεύουμε να μελετήσουμε εάν τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Seth Seidel, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής ερευνητής στο UC Davis.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα David and Lucile Packard και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Πηγή: scitechdaily.com

Φωτογραφίες: Intime

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...